söndag 30 maj 2010

Födelsedagsmiddag - grillade lammspett & potatissallad

Lite födelsedagsmiddag en dag i förväg blev det igår. På bordet hamnade det grillade lammspett, grillade grönsaksspett (cocktailtomater, squash & paprika i två färger), lite blandad grönsallad, majskolvar (som av tidsekonomi och platsbrist på grillen kokades istället för att grillas) och potatissallad.



Lammköttet marinerades med olivolja, en skvätt balsamvinäger, lite salt & peppar och sen ganska mycket vitlök & färska örtkryddor. Grönsaksspetten penslades med lite olja och sen lite flingsalt.

Potatissallad med balsamvinäger

ca 10 medelstora kokta potatisar
10 cocktaitomater
1 rödlök
2 avokado
½ paprika
ev 1-2 nävar ruccola, babyspenat eller liknande

Dressingen:
1½ dl olivolja
½ dl balsamvinäger
1 vitlöksklyfta
1 tsk senapspulver
ca ½ dl hackade färska örtkryddor (basilika, oregano, dragon tex) eller 2-3 tsk torkade
Salt och peppar

  • Finhacka eller pressa vitlöken och hacka färska örtkryddor och blanda med övriga ingredienser till dressingen. Smaka av med salt och peppar.
  • Strimla rödlöken och paprikan. Halvera cocktailtomaterna. Dela avokadon, ta bort kärnan, dra av skalet och skär i bitar och dela potatisen i bitar. 
  • Blanda ner allting i dressingen. Avsluta med att ev blanda ner lite späda salladsblad, tex ruccola, babyspenat etc.

Födelsedags- & morsdagstårta

Fick bli en kombinerad födelsedags- och morsdagstårta idag. Gjorde en lika dan för ett par veckor sedan när det var födelsedagar i dagarna tre, men den fastnade inte på bild då. Men denna lyckades göra det och receptet kommer också med.




Chokladtårta med hallon

Tårtbotten - 2 st, bakas en i taget
½ dl socker
2 msk kakao
1½ tsk bakpulver
1,75 dl Lailas naturligt glutenfria mjölmix - "Lailas gula"
1 msk olja
1,5 dl risdryck

  • Värm ugnen till 200 grader.Olja och mjöla en springform med potatismjöl.
  • Blanda alla torra ingredienser i en skål. Rör ned risdryck och olja. Häll upp i formen och grädda ca 15 min på nedersta falsen i ugnen.
  • Låt svalna nån minut innan formens kant lossas och botten lossas så att kakan får svalna på ett galler.
  • Upprepa med nästa botten.

Chokladkolakräm
1 dl socker
3 msk Maizena majsstärkelse
2 dl kokosmjölk
1 dl sirap
ca 30 g mjölk- och sojafri choklad

  • Blanda allt utom chokladen i en kastrull. Koka upp och låt sjuda tills det blivit en ganska tjock kolakräm.
  • Bryt chokladen i bitar och blanda ner dem i kolasåsen och rör tills all choklad har smält. Låt svalna.

Hallongelétopping
3 dl hallon
2 dl florsocker
3 gelatinblad
(ev lite riven mjölk- och sojafri choklad till dekoration)
  • Lägg hallon och florsocker i en kastrull och koka upp som hastigast. Mosa hallonen under tiden. Ta av från värmen och låt svalna några minuter.
  • Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 5 minuter. Krama ur vattnet lite och lägg gelatinbladen i en skål. Passera de varma hallonen genom en finmaskig sil så alla kärnor försvinner ner i skålen med gelatinbladen och rör tills gelatinet löst sig.
  • Låt svalna så att det börjar tjockna lite innan det är dags att lägga på den på tårtan.

Bred chokladkolakrämen mellan bottnarna. Sätt gärna kanten på springformen runt de ihoplagda bottnarna innan hallontoppingen fördelas ovanpå den övre botten. Strö över den rivna chokladen om så önskas. Ställ i kylskåpet så hallontoppingen får stelna till.

   
Den lilla medhjälparen in action

fredag 28 maj 2010

Lasagne - med rispapper

Det kom önskemål om lasagne till middag här hemma härom dagen. 

De naturligt glutenfria lasagneplattor som finns att få tag på relativt enkelt i vanliga matbutiker innehåller soja (Sempers) eller ägg & guarkärnmjöl (Schär). Visst, de fungerar för mig, men inte för allergiska dottern. 

Orgran har naturligt glutenfria lasagneplattor i sitt sortiment som om jag inte minns helt fel är utan såväl soja, sojasläktingar, ägg och mjölk. Men jag har inte sett dem "live" i någon butik.
Sen finns det lasagneplattor från Loprofin som man kan beställa och köpa på apoteket som också är utan allt. Dessa är egentligen avsedda för personer som behöver en proteinreducerad kost så de är väldigt lågprotein. Dessutom lite knöligt att behöva beställa i förväg eller leta runt - inte upplagt för någon spontan lasagne till middag.

Började att fundera lite på hur jag skulle lösa det, för jag var rätt sugen på lasagne också för det var nog snart nästan 1,5 år sedan senast jag åt lasagne. Och att ställa sig och göra tre lasagnevarianter, dvs "riktig lasagne" med ostsås till övriga familjen, lasagne med naturligt glutenfria lasagneplattor och ostsås till mig och sen en med vanliga lasagneplattor men mjölkfri bechamelsås till dottern kändes inte lockande. I synnerhet inte med tanke på tiden i ugnen.

Att göra köttfärssås som alla kan äta och sen fördela på två formar är inget problem. Lika så att göra en ostsås till övriga familjen och sen en mjölkfri sås till dottern och mig kan jag gå med på nån gång ibland. Men problemet var lasagneplattorna till min och dotterns form i så fall - hur löser man det?

Kom och tänka på den avstickare jag gjorde nere på stan för ett par veckor sedan när jag tog vägen förbi en Thailändsk livsmedelsbutik för att köpa ...

... Rispapper!

Detta eftersom jag blev sugen på att göra egna vårrullar nån dag. Till att göra vårrullarna har jag ännu inte hunnit komma, men tanken väcktes nu att det skulle kanske kunna fungera som alternativ till lasagneplattorna.

Sagt och gjort, läge att testa i varje fall. Betydligt billigare än att köpa naturligt glutenfria lasagneplattor blev det i varje fall.

Så köttfärssås gjordes med köttfärs, lök i ett par olika varianter, riven squash, rivna morötter, buljongtärning, vatten och lite Maizena majsstärkelse för att reda buljongen så inte såsen blev så blaskig. Och sen lite kryddor.

Bechamelsås gjordes sen. En bottenredning av mjölk- & sojafritt margarin och Maizena majsstärkelse inledningsvis. Späd med ca hälften av varje av risdryck och kokosmjölk, lite mer kokosmjölk än risdryck, och sen i med en köttbuljongtärning. Smaka av ev ytterligare kryddning. Avsluta såsen med att blanda ner lite finkrossade nachochips (kolla innehållsförteckningen).

Därefter så varvades sås, rispapper och köttfärs i en form. Sås i botten och överst. Rispappren gjorde jag så att jag la dem två och två i varje rispapperslager istället för lasagneplattor. Toppa ovanpå såsen lite lite krossade nachochips istället för ost. Och sen in i ugnen en liten stund, kanske 10 minuter för att få färg.



Den färdiga lasagnen i sin form. Rispappren var perfekta i storlek till formen.

Kommer helt klart göras igen här hemma.

Tapastävlingen - Det blev ingen final

Finalen i tapastävling går på söndag, men jag fick tyvärr inte vara med där. Hade varit en trevlig födelsedagspresent annars med en liten utflykt till Stockholm.  Men tack till alla som röstat ändå.

Rösterna på nätet skulle avgöra till 50% och juryns åsikt skulle avgöra till 50% vilka det blev som gick till finalen. och det blev rätt stora skillnader i vilka som slutligt blev finalister efter att juryn hade sagt sitt jämfört med röstningen på nätet. 

Jag tycker att det var en ganska tydlig trend i vilken typ av rätter som gick vidare till final eller finalreservplats. Inte speciellt allergivänliga i varje fall om man ser till ingredienserna som ingår i dem . Minst en, men ofta flera av sakerna ost, smör, grädde, räkor, pilgrimsmusslor, ägg, nötter, lax samt gluten/spannmål förekom i samtliga finalister resp finalreserver i någon form.

Av de som gick till final så finns det ett recept som jag skulle kunna göra här hemma - om jag skippade citronen som nämns i beskrivningen. Och i övrigt fanns det med ett annat recept som jag skulle kunnat använda mig av rakt av - om jag hade gillat svamp, vilket jag inte gör. Lite trist måste jag ändå medge.


Innehållsförteckningsguide - gluten och sädesslag

Det finns både likheter och skillnader i hur kosten behöver se ut om man har celiaki (glutenintolerans) eller om man är veteallergiker eller allergisk mot något av de andra spannmålen.

Vid glutenintolerans måste man utesluta alla produkter som har sitt ursprung i något av spannmålen vete, råg och korn. Flertalet glutenintoleranta klarar av produkter innehållande ren havre. Ren havre är havre som hanterats separat från övriga spannmål när det handlar om odling, skörd, lagring, kvarnar etc för att minska risken för att den kontamineras med de glutenhaltiga spannmålen i så stor utsträckning som möjligt.

För vete-/andra spannmålsallergiker beror det till stor del hur känslig man är. Vissa reagerar bara på det aktuella sädesslaget så att man som veteallergiker enbart reagerar på vete och klarar av råg, havre etc trots att dessa kan vara kontaminerade med mindre mängder vete, medan andra som bara är allergiska mot vete inte klarar minsta spår av kontaminering och inte klarar av att äta minsta lilla av något sädesslag och tvingas att använda sig av naturligt glutenfria spannmål. Vanligtvis så är man som allergiker känsligare så att man får symtom av mindre mängder än vad som krävs för att framkalla symtom vid celiaki.

En uppdelning på produkter/beteckningar där de olika sädesslagen förekommer under:

Vete och produkter innehållande vete:
- vete
- vetemjöl
- rågsikt
- spelt/speltvete
- dinkel/dinkelvete
- durum/durumvete
- kamut
- emmer
- Manitoba Cream
- grahamsmjöl
- mannagryn
- dinkelmannagryn
- vetekli
- kruskaklli
- couscous
- bulgur
- matvete
- dinkelris
- idealmjöl
- veteprotein
- vetefiber
- vetegroddar
- vetesirap
- vetestärkelse*
- sojasås**
- pasta
- semolina
- ströbröd/skorpmjöl
(- glukossirap, kan ofta vara vete)

* glutenfri vetestärkelse fungerar i de allra flesta fall om man är glutenintolerant, men om man är veteallergisk så får man ofta utesluta även glutenfria produkter baserade på vetestärkelse.
** Tillverkningen av sojasås inleds genom att man låter sojabönor och vete jäsa tillsammans i stora tankar. Livsmedelsverket testade härom året sojasåser och kom fram till att nästan alla de testade såserna låg under gränsvärdet för gluten och bör inte vara några problem för glutenintoleranta, se sammanställning av testet här. Som veteallergiker är risken betydligt större att man reagerar på de väldigt små mängderna vete som finns i de färdiga sojasåserna.


Råg/rågprodukter:
- råg
(- rågvete, en korsning mellan råg & vete, används främst till djurfoder)
- rågmjöl
- rågsikt
- rågflingor
- rågkross
- surdeg - oftast av råg, men förekommer vete

Korn/kornprodukter:
- korn
- kornmjöl
- kornkross
- kornris
- matkorn
- malt, oftast av korn*
- maltsirap*
- maltextrakt*
- vört, restprodukt av malt*

* Livsmedelsverket har bl.a. analyserat maltdrycker som öl och must samt cornflakes som innehåller malt med avseende på gluteninnehåll och flertalet av produkterna är ok för glutenintoleranta, men det finns vissa undantag. Veteallergiker är ofta känsligare och kan reagera även om glutenintoleranta klarar det.

Havre:
Havre i sig innehåller inte gluten, men vanlig havre innehåller vanligtvis rester av vete, råg och korn som blandats i genom att det odlas på fält intill varandra, mals i samma kvarnar etc. Ren havre som hanterats separat kan ingå i kosten för flertalet glutenintoleranta.


- havre
- havremjöl
- havrekli
- havregryn
- nakenhavre
- mathavre
- havremust
- havrefiber
- havredryck
- havregrädde
- havreyoghurt
- havreglass

Övrigt:
- gluten



måndag 17 maj 2010

Sugarpaste

Efter det förra inlägget med alla tårtor, samt att jag för ett litet tag sen tipsade min kompis Tina om ett recept på egengjord sugarpaste när hon fick en beställning på en UFO-tårta av sin son, så är det väl inte med än rätt att jag lägger in det här på bloggen också.

Sugarpaste är som namnet låter en sockerpasta och som man kan kavla och forma till figurer och dekorationer på liknande sätt som marsipan, fast den är helt fri från mandel, nötter etc och den är också mer elastisk.än marsipan. Förvara den väl försluten eftersom den stelnar till när den kommer i kontakt med luft.

Det finns färdig sugarpaste att köpa, men de jag har sett innehåller i så gott som alla fall glukossirap och E413 - dragant och en del sorter innehåller dessutom mjölkpulver. När det är så pass enkelt som det ändå är att göra egen så känns det onödigt att försöka jaga runt för att hitta nån sugarpaste att köpa som är utan allt - om det över huvud taget finns. Jag har inte orkat lägga ner den tiden på att leta efter det i varje fall. Sen känner jag mig väl aningens för snål för att köpa färdig också eftersom det blir billigare att göra egen - om vi nu hade kunnat använda den här hemma.

Sugarpaste
En sats enligt nedan brukar räcka till 2 normalstora tårtor och en del dekorationer.

1 msk pulvergelatin
4 msk vatten
30 g kokosfett
120 ml vit baksirap
ca 800 g siktat florsocker

  1. Blanda gelatinpulver och vatten i en skål och låt svälla ca 5 minuter. Ställ skålen över ett vattenbad tills gelatinet smälter. Lägg i kokosfettet i skålen så att det också smälter.
  2. Rör ner den vita sirapen i gelatin/kokosfettsblandningen. Vill man ha färgad sugarpaste så är det smidigast att tillsätta färgen i detta skede. Antingen att man färgar allt i samma färg eller att man pytsar ut gelatin/fett/siraps-blandningen i mindre skålar och där tillsätter olika färger innan man går vidare till steg 3.
  3. Arbeta därefter in florsocker tills det blir en smidig deg som inte kladdar. Förvara lufttätt tills det är dags att använda. Använd florsocker att "mjöla" med för att det inte ska kladda när du kavlar ut och/eller formar figurer.

Tårtparad

Satt och sorterade lite bland bilderna i datorn och hittade ett gäng tårtor av olika slag som jag tänkte bjuda på i bildväg, både vanliga och ett par varianter av smörgåstårtor. Inga direkta recept annat än lite övergripande ungefärliga beskrivningar av vad som var emellan - så långt jag kommer ihåg.

Alla tårtor är helt utan mjölkprotein, ägg, soja, baljväxttillsatser, gluten & sädesslag, nötter, jordnötter och mandel.

Sockerkaksbottnarna gör jag vanligtvis efter botten i det HÄR receptet, men gör flera (2-3 st beroende på hur hög och stor tårta man vill ha/behöver) och som jag gräddar separat innan jag lägger ihop dem - allt för att få dem mer hanterbara så man slipper hålla på att krångla med att dela bottnar som smular och är ömtåliga och går sönder.

Det blir ganska mäktiga tårtor så en tårta i normalstor springform räcker till rätt många personer. Såväl vanliga tårtor som smörgåstårtorna tjänar väldigt mycket på att man lägger ihop dem med fyllningar emellan och "spackel" ovanpå och runt om minst dagen innan, så att bottnarna får stå och gotta till sig lite så det blir saftigare. Och sen är det bara själva dekorationerna kvar till den dagen man ska ha dem till.

Chokladtårta med aprikoser.
 Snabbtårtan - sockerkaksbotten och sen chokladpuddingspulver utblandat i kokosmjölk och toppat med aprikoser eller om det var persikor från burk.

Blåbärstårta.
Sockerkaksbottnar med fyllning av något slag som jag inte kommer ihåg nu. Spacklad  utvändigt med mjölkfri smörkräm med blåbär och toppad med blåbär i gelé.


Midsommartårta 1, 2009
Sockerkaksbottnar med fyllning av något slag som jag inte kommer ihåg nu heller. Spacklad med smörkräm och sen täckt med sugarpaste. Dekorationer av sugarpaste, samt text med florsockerglasyr.


Midsommartårta 2, 2009.
(samma som ovan bara annan färg)

Påsktårta 2010
Sockerkaksbottnar med fyllning av persikomousse enligt ungefär receptet på björnbärsmousse, fast med persikor istället. Spacklad med smörkräm med hallon i och sen ett lock av marshmallowfondant och dekorationer av sugarpaste.


Och avslutningsvis tre varianter på smörgåstårta också.

Smörgåstårta med lax.
Fyllningen emellan och under dekoren har jag för mig bestod av tonfisk, färsk gurka, dill, lite tomatpuré, lite tonfiskspad och något mer som mixades ihop till en röra. Dekorerad på sidorna med gravad lax och ovanpå med räkor samt svart och röd stenbitsrom.


Smörgåstårta med skinka.
Ett lager fyllning av mixad fruktcocktail och skinka och ett lager med leverpastej, saltgurka och färsk gurka. Leverpastejsröra ovanpå och på sidorna under dekoren. Dekorerad med skivor av skinka & kalkon, vindruvor, gurka och physalis.



Vegetarisk smörgåstårta.
Fyllningen kommer jag inte ihåg riktigt - grönsaksröra/-or av något slag. Utvändigt mixade gröna ärtor med lite kryddning. Dekorerad med tomatskivor, ruccola, röd paprika, majs och kidneybönor.



söndag 16 maj 2010

Allergiguide till köpeglass

UPPDATERING PÅGÅR/2011-05-02

Sol och värme förknippas ofta med glassväder. Att ha en egen glassmaskin kan många gånger vara det enklaste sättet att som allergiker kunna äta glass och oftast är hemgjord glass betydligt godare, men ibland kan det vara skönt att kunna välja färdiga alternativ.

Isglass är många gånger det som man som mjölkproteinallergiker får hålla sig till om man vill ta sig en glass på stan, men kontrollera innehållsförteckningen för säkerhets skull för det förekommer isglassar som innehåller mjölkprotein. 

Sorbet är ett annat alternativ om man vill ha mjölkfri glass, men samma här kontrollera innehållsförteckningen för en den sorbeter innehåller mjölkprotein. Även ägg kan förekomma i sorbeter vilket man får se upp med som äggallergiker. Är man äggallergiker men tål mjölk så får man vara uppmärksam även på vanlig gräddglass som kan innehålla ägg.

Ska försöka att ge mig på en genomgång av de större glasstillverkares sortiment av deras glassar utan mjölk och även ge en kortfattad beskrivning av vad de innehåller respektive inte innehåller av olika allergener. Grundprincipen är att alla glassar som jag kommer att räkna upp är mjölkproteinfria, men ett fåtal laktosfria och låglaktosglassar kan komma med på ett hörn här och där.

Jag har valt att även ta med ett antal olika skopglasssorter av sorbeter i storförpackningar för t.ex. glasskiosker. Men tänk på risken för kontamination av då främst mjölk, men även andra allergener när samma glasskopa används i flera olika glassbyttor med olika innehåll. Så för de flesta allergiker är det inget direkt alternativ, men ibland kan man ha tur och träffar på snäll personal i glasskiosker, caféer och restauranger som kan tänka sig att öppna en ny förpackning och ta glass ur den med en ren skopa så att även allergikern kan få kulglass.

Att hitta glass utan mjölk är inga större problem, de största problemen utgörs snarast av ifall man utöver att man inte tål mjölk även är sojaallergiker och reagerar på baljväxtbaserade tillsatser som E410-fruktkärnmjöl, E412-guarkärnmjöl,  E414-gummi arabicum mfl och/eller som glutenintolerant/veteallergiker reagerar på glukossirap som ofta åtminstone delvis har vete som ursprung. Jag väljer här att beteckna alla former av glukossirap/stärkelsesirap mfl beteckningar som glukossirap.


Coop
  • Coop Magi - hallon- och päronispinnar.  i 24-pack. Utan glukossirap och baljväxttillsatser. (Innehållsförteckning:
    Vatten, socker, röd saftkoncentrat (vatten, vindruvskoncentrat, fläderbärskoncentrat, surhetsreglerande medel (E330), aromer, hallonjuice), grön saftkoncentrat (päronjuice, surhetsreglerande medel (E 330), vatten, aromer), röd färgblandning (vatten, färgämne (E163), surhetsreglerande medel (E260), konserveringsmedel (E211), stabiliseringsmedel (E440), surhetsreglerande medel (E330), färgämne (E141).)
    OBS! Ny förpackningsstorlek och nytt innehåll.  Nu i 12-pack och innehåller såväl glukos-fruktossirap som E412 - guarkärnmjöl. (Ingredienser: Vatten, glukos-fruktossirap, socker, hallonjuice från koncentrat 7,5%, päronjuice från koncentrat 7,5%, färgämne (E 162), surhetsreglerande medel (E 330), stabiliseringsmedel (E 412, E 401, E 407), färgämne (E 140), aromer.)

Diplom-is/Triumf Glass
  • Cars - ispinnar med jordgubbs- & ananassmak. 8-pack samt styckeglass. Ingen glukossirap och inga baljväxttillsatser.
  • Kalas hallon-/kolaispinnar. 28-pack. Ingen glukossirap, men dextros som också kan ha urspung i vete men är mer raffinerat än glukossirap.Inga baljväxttillsatser.
  • Skopglass sorbet 5 liter för restaurang/café i smakerna jordgubb-rabarber, hallon samt lakrits-lime. Samt Bella Italia sorbetto limone, Lollipop (apelsin & hallon).  Innehåller glukossirap samt E410 fruktkärnmjöl och E412 guarkärnmjöl. Kan innehålla spår av mjölk och nötter.Tänk på kontaminationsrisken!
  • Skruven Tropical. Styckglass, ispinne med fruktsmak. Innehåller glukossirap, E412 guarkärnmjöl och färgämne E120 karmin. Kan innehålla spår av mjölk
  • Colaflaska - colaisglass. Styckeglass. Innehåller glukossirap och E412 guarkärnmjöl. Kan innehålla spår av mjölk, ägg, nötter, jordnötter och soja.
  • Jordgubbstopp, laktosfri vaniljgräddglass med jordgubbssylt. Innehåller vetemjöl, glukossirap, E412 guarkärnmjöl och sojalecitin.
  • Müntzings krögarglass hallonsorbet, 1,1 l. Innehåller glukossirap, E410 fruktkärnmjöl & E412 guarkärnmjöl.
Engelholmsglass
Kan ej garantera att chokladdopp är helt fritt från spår av nötter och jordnötter.

  • Styckeglass: Free - risbaserad vailjglass med chokladdopp. Innehåller stärkelsesirap, E410 fruktkärnmjöl, E412 guarkärnmjöl, sojalecitin. Kan innehålla spår av mjölkprotein (luftburet från att mjölkprotein hanterar i samma lokaler).
  • Styckeglass: Blåtira - isglasspinne med blåbär/citron/lime. Innehåller inte glukossirap, men innehåller E412 guarkärnmjöl.
  • Styckeglass: Frisky - hallon- & päronisglass med chokladdoppad topp med rispuffar. Innehåller stärkelsesirap, E412 guarkärnmjöl och sojalecitin.
  • Styckeglass: Push-Up Cola, colaisglass. Innehåller ingen glukossirap och inga baljväxtbaserade tillsatser.
  • Saftispinnar hallon och cola i 15-pack. Innehåller glykos och E412 guarkärnmjöl.
  • Skopglass sorbet 5-litersförpackningar i smakerna blåbär, hallon, citron/lime. Innehåller glukossirap, E410 fruktkärnmjöl, E412 guarkärnmjöl och ägg. Tänk på kontaminationsrisken.

GB 
De garanterar inte att nån glass är 100% fri från spår av ingredienser som ingår i andra produkter såsom mjölk, nötter etc. Kontakta kundservice för mer info.
  • Piggelin. Styckglass och i 15-pack. Innehåller glukossirap och E414 gummi arabicum.
  • Calippo cola resp. Refresh (ananas/citron). Innehåller glukossirap, E410 fruktkärnmjöl och E417 tarakärnmjöl
  • Solero Fruit Ice Orange. Styckglass, apelsinisglass. Innehåller glukossirap, E410 fruktkärnmjöl & E412 guarkärnmjöl.
  • Solero Pineapple, ananasisglass. I 6-pack. Innehåller glukossirap, E410 fruktkärnmjöl och E412 guarkärnmjöl
  • Twister och Twister fruit. Ispinne med ananas, citron & jordgubbssmak. Finns som styckglass och som mini i flerpack. Styckglassen innehåller glukossirap, E410 fruktkärnmjöl samt arom som innehåller mjölk och minisar i flerpack innehåller skummjölk, glukossirap, E410 fruktkärnmjöl och E412 guarkärnmjöl.
  • Filur. Styckglass ispinne med apelsin & hallonsmak. Innehåller E410 fruktkärnmjöl.
  • Ninja star. Miniisglassar i 4-pack med smak av citron, ananas, apelsin respektive jordgubb. Innehåller glukossirap och E410 fruktkärnmjöl.
  • Mini-Croc. Isglasspinnar med fruktsmaker, 16-pack. Innehåller glukossirap och E410 fruktkärnmjöl.
  • Låglaktos vaniljglass. Innehåller låglaktos mjölk, glukossirap, E410 fruktkärnmjöl och E412 guarkärnmjöl.

Hemglass
  • King Cool Cola. Colaisglass pop-up. Innehåller glukossirap och E412 guarkärnmjöl.
  • Rullo, fruktisglass. Innehåller glukossirap och E412 guarkärnmjöl. Kan innehålla spår av mjölk.
  • Smoothie Mango, smoothieglass med högt fruktinnehåll. Innehåller glukossirap och E410 fruktkärnmjöl.
  • Trollerimix - isglasspinnar i olika smakkombinationer av frukt och kola. Innehåller glukossirap, E410 fruktkärnmjöl och E412 guarkärnmjöl. Kan innehålla spår av mjölk.
  • Laktosfri sandwich - laktosfri gräddglass med chokladkex. Innehåller gluten/vete, E412 guarkärnmjöl och laktosfri mjölk.Kan innehålla spår av nötter.
  • Mormors godaste blåbär - strut med laktosfri blåbärsgräddglass. innehåller gluten/vete, laktosfri mjölk, sojalecitin och E412 guarkärnmjöl. Kan innehålla spår av nötter.

Ingman (Åhus)
  • Ville Vallaton - päron/jordgubbs isglasspinnar i 12-pack: utan glukossirap, men med E412 guarkärnmjöl och färgämne E120 karmin. Kan innehålla spår av mjölk.
  • Tofuline är den vanligaste sojabaserade glassen i vanliga livsmedelsbutiker. Den finns i flera varianter som både pinnglass, strutar och plastbyttor av olika storlekar och smaker. Det kan vara ett alternativ om man bara är mjölkallergisk, men fungerar inte om man skulle vara såväl mjölk- och sojaallergisk. Sen om det är mindre barn som är mjölkallergiska så rekommenderas det ofta att man är restriktiv med att ge sojaprodukter, så även då kan det vara bra att välja andra alternativ än sojabaserad glass.Innehåller soja och baljväxtbaserade tillsatser. Chokladglassen, portionsbägaren med vaniljglass och restaurangförpackningen med vanilj- & hallonglass innehåller glukossirap och strutarna innehåller gluten/vetemjöl.
  • Ingman laktosfri vaniljglass i portionsbägare. Innehåller glukossirap och E412 guarkärnmjöl. Kan innehålla spår av nötter, mandel, jordnötter och ägg.
  • Laktosfri glass i 0,5-liters paket i smakerna vanilj respektive kola med chokladrippel. Innehåller glukossirap, E410 fruktkärnmjöl & E412 guarkärnmjöl utöver laktosfri mjölk & grädde.
Lejonet & Björnen
  • Sorbet i smakerna champagne, citron, hallon och passion i 0,5-liters butiksförpackningar. I storförpackningar för restaurang/café finns även smakerna fläder samt mango/lime. Innehåller glukossirap och E410 fruktkärnmjöl. Kan innehålla spår av nötter.
  • Ekologisk jordgubbssorbet i 0,5-litersförpackning och restaurangförpackning. Innehåller varken glukossirap eller baljväxtbaserade tillsatser.
 Sia Glass
  • Sia har mjölkfri sorbet i smakerna mango, hallon, kaktus/citron, blåbär och fläder i 0,5 l-byttor. Hallon- och blåbärssorbeterna är dessutom ekologiska. Alla sorterna av sorbet innehåller E412 guarkärnmjöl och alla sorterna utom blåbärssorbeten innehåller glukossirap.
  • Lilla Anna frukt- & colaispinnar i 12-pack. Innehåller glukossirap, men inga baljväxttillsatser. Fruktpinnen innehåller färgämne E120 karmin.
  • Styckglass: Långa Farbrorn pop-up-saftis i cola- resp hallonsmak. innehåller glukossirap och E410 fruktkärnmjöl. Även Lilla Anna fruktpinne (se ovan) finns som styckglass.
  • Skopglass till glasskiosk - alla sorbetsorterna enligt ovan, plus ytterligare smak: apelsin-morotssorbet. Innehåll som ovan. Men tänk på risken för kontamination.

Oatly

  • Oatly har havrebaserad glass: jordgubbspinnar eller i 0,5-liters plastbytta i smaker vanilj, choklad, jordgubb och kola. Finns även i 5litersförpackningar för storhushåll. Baserad på havre och helt mjölkprotein-, laktos- & sojafri. Innehåller glukossirap som är tillverkad av majs.

Övrig glass
Följande mjölkfria glassar har jag hittat i Goodstores sortiment som man kan se HÄR. En del av dem kan säkert gå att hitta i mindre specialiserade butiker även på annat håll, men är knappast vanligt förekommande ute i vanliga butiker.
  • Booja Booja har lyxig glass baserad på agavesirap och cashewnötter i flera olika smaker.
  • Tofutti har sojabaserade sandwich-glassar med vanilj-, choklad- och choklad-mint-smak. Kex av vetemjöl.
  • Bon Ice har chokladdoppade vaniljpinnar som är baserade på ris. Finns i två varianter med ljus respektive mörk choklad. Innehåller sojalecitin och E412 guarkärnmjöl.
  • B'Nice har en risbaserad chokladglass i 500 ml-förpackning. Innehåller sojalecitin, E410 fruktkärnmjöl och E412 guarkärnmjöl.
  • Lovic har sojabaserad glass i 750 ml-förpackningar i flera olika smaker: vanilj-choklad, nougat-choklad, lakrtisrippel, jordgubbsrippel, blåbärsrippel och gammaldags vanilj.

Tror att jag fått med det jag hittat från de flesta av de stora glassföretagen i varje fall. Hör av dig om du vet om fler.

-----

Uppdaterad 2010-10-25

lördag 15 maj 2010

Olika förpackningar

Ett litet tips att tänka på är att innehållsförteckningarna kan variera mellan singelpack och flerpack och även mellan konsumentförpackningar som man köper i de vanliga livsmedelsbutikerna och "samma" produkt i storköksförpackningar. 
Det kan även vara olika recept som används beroende på i vilken fabrik som tillverkat just den förpackningen som man håller i handen, i synnerhet om det är produkter från stora multinationella företag som har tillverkning i flera olika länder. Men även produkter som tillverkas i samma fabrik, men för olika grossister, kan variera i recept som jag nämnde i samband med choklad från Plamil när jag skrev om godis.
Så bara för att att man kan äta en variant av en produkt så kanske det inte går med de andra varianterna och vice versa.


fredag 14 maj 2010

Snabb tropisk sorbet

Med lite hjälp av en mixer och glassmaskin i varje fall.

Hela innehållet (även sockerlag/juice) i en burk konserverad mango, en liten burk med krossad ananas och saften från fyra passionsfrukter (passera genom en finmaskig sil så man får bort kärnorna) mixas slätt och körs därefter i glassmaskin.



Skulle det mot förmodan bli glass över så är enklaste sättet att spara den på att låta den tina lagom mycket så att man kan stoppa över i glasspinneformar och sen stoppa i frysen till en annan dag.

Innehållsförteckningsguide - soja och baljväxter

Baljväxtsläktet är relativt omfattande och de förekommer i många olika former i livsmedel. Såväl i "ren" form som i form av utfyllnad och proteinberikning i olika processade livsmedel och som tillsatser (E-nummer) i form av förtjocknings- och konsistensmedel.

Bara för att man reagerar på en del baljväxter så behöver det inte med automatik innebära att man reagerar på alla sorters baljväxter och man bör hela tiden sträva efter att utesluta så lite som möjligt ur kosten för att den inte ska bli onödigt begränsad. De kraftigaste och främsta allergenerna inom baljväxtsläktet är soja och jordnötter (som trots sitt namn inte är någon nöt utan en baljväxt). 

Även baljväxtbaserade livsmedeltillsatser eller finfördelade baljväxter i form av mjöl är enligt mina erfarenheter betydligt vanligare att man som sojaallergiker reagera på än att man reagerar på frysta eller färska gröna ärtor, haricot verts etc. 

En anledning till detta kan med stor sannolikhet ha att göra med att de frysta grönsakerna skördas i ett betydligt tidigare mognadsstadie än de som torkas och sedan finfördelas till mjöl/pulver. Det är mot slutet av mognaden som den främsta ökningen av proteininnehållet sker och detta koncentreras sedan när de torkas. Genom finfördelningen blir det betydligt lättare för proteinerna att kunna passera in genom slemhinnorna i mag-tarmkanalen och då orsaka att kroppen reagerar på dem än om man äter hela frysta/färska baljväxter som först måste brytas ned, och som kanske inte hinner spjälkas till så små delar innan de hunnit passera igenom systemet. Det blir mer lättillgängligt för kroppen att reagera om den får det färdigt finfördelat.

Beteckningar där soja förekommer:
- soja
- sojabönor
- sojagroddar
- sojamjöl
- sojadryck
- sojagrädde
- sojaprotein
- sojakoncentrat
- sojaisolat
- sojatexturat
- tofu
- sojasås*
- svampsojasås/mushroom soy*
- tempeh
- miso
- sojabönshemicellulosa - E426
- lecitin - E322 - är ofta soja**
- HVP - hydrolyserat vegetabiliskt protein - kan vara soja, men ska då anges
- vegetabiliskt fett - kan vara soja, men ska då anges
- sojaolja***
- edamame - omogna gröna sojabönor som förvällts och frysts



* sojasås (kinesisk/japansk typ) klarar de flesta sojaallergiker av att äta eftersom proteiner förändras under den jäsprocess som sojan genomgår under framställningen, men känsliga individer kan reagera ändå. Vanligtvis så utesluter man inte automatiskt soja i samband med att en sojaallergi konstateras.

** sojalecitin är i nuläget den klart vanligaste formen av lecitin på marknaden. I rent sojalecitin har man kunnat uppmäta väldigt små mängder av sojaprotein, men eftersom det används i relativt små mängder så har man i de färdiga produkterna som innehåller sojalecitin inte kunnat uppmäta några halter av sojaproteiner. De allra flesta sojaallergiker har inga problem att klara av att äta produkter innehållande sojalecitn, men väldigt känslig individer kan ibland reagera på det, men det är ganska sällsynt. Sojalecitin utesluts inte automatiskt ur kosten när en sojaallergi konstateras.

*** De allra flesta sojaallergiker har inga problem med att tåla produkter med sojaolja. Ska inte finnas några proteinrester kvar i olja om den är noggrant framställd, men kan inte uteslutas att extremt känsliga individer kan reagera ändå. Utesluts inte automatiskt vid sojaallergi.

Baljväxtbaserade tillsatser:
- E410 - fruktkärnmjöl/johannesbrödsmjöl/carob
- E411 - tamarind
- E412 - guarkärnmjöl
- E413 - dragant/tragakant
- E414 - gummi arabicum/accaciagummi
- E417 - tarakärnmjöl

Andra former av baljväxter:
- jordnötter
- jordnötsolja (se *** om sojaolja ovan)
- jordnötssmör
- jordnötsmjöl
- ärtor (flera olika sorter)
- bönor (flera olika sorter)
- linser (flera olika sorter)
- lupiner
- ärtfiber
- ärtprotein
- ärtstärkelse
- ärtmjöl
- kikärtsmjöl
- lupinmjöl
- lakrits
- bockhornsklöver (vanligt förekommander i curryblandningar)
- tamarind


Innehållsförteckningsguide - ägg

Ägg är relativt enkelt att identifiera i innehållsförteckningar. Det mesta heter något med ägg eller ovo, bara ett fåtal mer dolda beteckningar.

- ägg
- äggula
- äggvita
- hönsäggvita
- heläggspulver
- äggulepulver
- äggvitepulver
- torrvita
- äggalbumin
- äggglobulin
- ovalbumin
- ovomucoid


- Albumin & globulin kan ha ursprung i såväl mjölk som ägg vanligtvis, kontakta tillverkaren för närmare information om det inte framgår

- Lysozym - E1105: ett konserveringsmedel som framställs ur ägg och främst förekommer i utländskt tillverkade ostar (jag har t.ex. inte sett någon parmesanost som inte innehållit lysozym hittills). Förekommer även i Zendiums alla vuxentandkrämer.

- Lecitin - E322: Kan framställas ur ägg. Tidigare var äggulor den främsta källan till lecitinframställning, men det förekommer knappast längre pga att det är betydligt dyrare att framställa lecitin ur ägg än ur vegetabiliska råvaror som soja, raps eller solros som numera är helt dominerande på marknaden.



Laxbiffar/burgare

Perfekt om man behöver något snabblagat (men har tinat ev fryst lax innan). 

Jag brukar ofta köpa Eldorados ojämna laxbitar som är frysta 400g-förpackningar. Tycker att det är ett ganska perfekt sätt som de valt att sälja lax på genom att betydligt mer av laxen tas till vara till  människoföda . Med alla dessa portionsbitar av lax som säljs  frysta blir det ju en del spill ifrån och varför inte utnyttja "resterna" till mat också. Om man ändå ska finfördela det till färsliknande så spelar det inte så stor roll att det inte är perfekt lika stora bitar. Ofta är det relativt stora bitar, men nån enstaka gång har jag råkat ut för att det mest varit småplock. Framför allt så är det betydligt billigare om kassan är skral.

Laxbiffar/burgare - 4 portioner
400 g benfri lax, utan skinn
1 finhackad rödlök
1 tsk salt
½ dl hackad dill
2 msk potatismjöl
olja till stekning

  • Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa till en smet. Forma biffar eller burgare med händer sköljda i kallt vatten och lägg på en vattensköljd skärbräda. Stek i olja, ca 2 minuter/sida.
 I stekpannan



torsdag 13 maj 2010

Godis som är "utan allt"

Godis är inte det enklaste om man ska ha sånt som är utan såväl mjölkprotein, soja, baljväxttillsatser, sädesslag, nötter, mandel etc - samtidigt. Ett stort problem när det handlar om såväl godis som glass är glukossirap,som många gånger är framställd från vete, men vars ursprung inte behöver deklareras. Mer info om glukossirap finns HÄR

Men även om det är mycket som man ibland måste undvika så kan man ändå vilja kunna ta sig en godisbit när andra gör det och det finns ändå en del att välja på om man vet vad man ska leta efter. Så jag tänkte komma med några första tips på produkter och även några saker att se upp med när det handlar om godis.

Lakrits är dock svårt. Lakrits i sig hör till baljväxtfamiljen och nästan alla sorters lakrits innehåller vetemjöl, men man kan hitta ett fåtal undantag.

Marshmallows har jag nämt tidigare, i blogginlägget om Gino, och två sorters marshmallows vet jag om som använder sig av majssirap - "Hospitality" och "Little Becky".

Jelly Beans - (den äkta varianten) har jag flera nätbekanta som brukar köpa till sina multiallergiska barn.

Smågodis finns ekologiskt från t.ex Eco-Vital - en del sorter kan innehålla mjölk och vetemjöl (lakrits) så läs innehållsförteckningen på den sort du funderar på att köpa.

Även Ekorrens ekologiska smågodis har två varianter som är utan allt - syrlig blandning och vilda bär (den klassiska blandningen innehåller både vete och mjölkprotein och lakritsen vete).

Kung Markatta har ett par sorters ekologiskt godis också, men en del sorter innehåller kornmaltsextrakt.

Vissa hälsokostbutiker kan ibland ha en del ekologiskt godis ibland. 

Goodstore (nej, jag är inte sponsrad av dem) har  godissnören och stänger med hallon och jordgubbssmak som är utan vete (något som annars alltid brukar finnas med i de formerna av godis) och en del andra sorters smågodis och även ett ganska stort chokladsortiment. De har även lakritskolor och -pastiller som är utan vete.

När det handlar om choklad så brukar Kung Markattas mjölkfria choklad som tillverkas av Plamil ofta nämnas. Här vill jag utfärda en liten varning - kontrollera att det verkligen är Kung Markatta-choklad. Plamil tillverkar choklad för flera olika distributörer och recepten kan variera en del. Den choklad som de tillverkar för Kung Markatta är såväl mjölk och sojafri, medan choklad som Plamil tillverkar för Life Products innehåller sojamjöl - och förpackningarna kan vara väldigt lätta att råka förväxla om man inte är uppmärksam. 

Bara att titta på bilderna nedan på mintchoklad från Plamilför Kung Markatta respektive Life Products (bilderna är tagna sommaren 2009 och jag har inte undersökt på senare tid om det hänt något med förpackningarna sen dess):

Kung Markatta (mjölk- och sojafri) överst och Life Products (med sojamjöl) nedanför:



















Även baksidorna är väldigt lika, Kung Markatta överst och Life Products nederst:



















Det är några tips som jag kommer på i nuläget. Lämna gärna en kommentar om du vet om fler.




onsdag 12 maj 2010

Tapastävling!

Jag fick ett mail från vinföretaget Concealed Wines härom veckan, med en inbjudan till en tävling där det handlade om att skapa en tapasrätt som skulle kunna passa till det sydafrikanska vinet Van Loveren Chardonnay som de då i dagarna lanserade på Systembolaget.



De hade valt ut 100 olika matbloggare som de bjudit in till tävlingen och det kändes lite kul att ha blivit utvald till att få en inbjudan då den här bloggen inte är så väldigt stor (än, i varje fall) till skillnad från många andra matbloggare.

Tittar man t.ex. på Aftonbladets Bloggportalen.se så finns det där över 5200 olika bloggar registrerade i kategorin "Mat och dryck", så att då ha varit en av hundra som blivit utvald känns lite kul.

Att få en chans till lite extra uppmärksamhet till bloggen och att kunna visa att det faktiskt kan gå utmärkt att laga god mat även utan alla de råvaror som vanligtvis brukar komma till flitig användning. i "vanliga recept". Det gjorde att jag nappade på inbjudan och skickade in ett recept. 

Det blev en lyxigare variant på baconlindade vattenkastanjer, med serranoskinka istället för bacon och med en liten extra smaktwist i form av att vattenkastanjerna marineras i en blandning av mangobalsamvinäger, pepparrot och farinsocker innan de "knyts" in i serranoskinkskivorna.

Serranoknyten med mangovinägermarinerade vattenkastanjer
8 skivor serranoskinka
1 burk vattenkastanjer (ca 220 g/140 g avrunnen vikt)
2 msk mangobalsamvinäger
1½ tsk riven pepparrot
1½ tsk farinsocker
citronmeliss
  • Blanda mangovinäger (jag använder Zetas i glasflaska), pepparrot, farinsocker och vattenkastanjerna i en skål och låt dem marinera minst 30 minuter.
  • Fördela vattenkastanjerna på skivorna med serranoskinka och knyt ihop till små knyten med hjälp av citronmelissstjälkar.
  • Lägg knytena på ett ugnssäkert fat och stek dem i ugn 250 grader ca 10 minuter tills skinkan är krispig. Garnera med citronmelissbladen.


Gå gärna in och rösta så att jag förhoppningsvis kan få en chans att gå till final, och visa att det går att få till mycket även för de som är allergiska. Flertalet av de andra bidragen är med smör, ost, skaldjur, fisk, nötter och bröd i olika former. Fram för fler allergianpassade tapas!

Länk till röstningssidan:
http://www.concealedwines.com/userpollmulti.asp?pollcatid=1639
Mitt bidrag är längst ner: "Utan Allt - Serranoknyten med mangovinägersmarinerade vattenkastanjer"
Och självklart är det ett mästerverk, eller hur!? ;-)






lördag 8 maj 2010

Gino

Originalvarianten på Gino innehåller kiwi, banan och jordgubbar som skivats och lagts i en ugnsform och därefter strör man riven vit choklad över och gratinerar på hög värme i ugnen tills chokladen får lite färg. Ur allergisynpunkt finns det flera problem med detta recept då såväl kiwi och jordgubbar kan orsaka besvär hos allergiker och ovanpå detta vit choklad som är full av mjölk. 

Det finns faktiskt en del sorter av vit choklad som är baserad på risdryck istället för komjölk, men de kan vara lite knepiga att få tag på. En av mina favoritbutiker - Goodstore, som jag brukar se till att besöka när jag är i Stockholm, brukar ha risbaserad vit choklad och jag har sett i vissa välsorterade hälsokostbutiker ibland. Det brukar inte vara i de vanliga livsmedelsbutikerna som man kan hitta dem i varje fall.

I min variant av Gino brukar det istället finnas med:
- banan,
- mango,
- hallon och
- vindruvor
Dessa delas i bitar och läggs i en ugnssäker form/fat. 

Istället för vit choklad att strö över frukten brukar jag använda mig av en blandning av mörk mjölk- och sojafri choklad och marshmallows (se lite längre ner) som klippts i småbitar, ungefär 1/3 choklad och 2/3 marshmallows. Så långt kan man förbereda i förväg och låta stå i kylskåpet.

När det blir dags för att äta desserten ställer man in formen mitt i ugnen som har värmts till 250 grader med grill där den får stå ett par minuter tills man ser att chokladen börjar smälta och marshmallowsen blivit lite gyllene men inte brända.


Ta ut och servera genast med glass, så blir det en härlig kontrast mellan den kalla glassen och den varma frukten. Enligt originalreceptet använder man vaniljglass, men det fungerar minst lika bra med någon sorbet då det är väldigt dåligt med vaniljglass som är utan såväl mjölk, ägg, soja, spannmål. Det är kontrasten mellan varmt och kallt som är det "viktiga".

-----

Marshmallows finns i många olika märken, men flertalet av dessa innehåller glukossirap av okänt ursprung, men marshmallows från t.ex. "Little Becky" och "Hospitality" har glukossirap baserad på majs.


Alternativ pasta - zucchinitagliatelle

Ett enkelt sätt att ordna glutenfri "pasta", som dessutom fungerar för de som äter LCHF är zucchinitagliatelle. Man tar helt enkelt zucchini/squash som man delar på mitten och gröper bort kärnorna. Sen tar man en potatisskalare eller osthyvel och skivar i långa tunna strimlor. 

Lägg ner strimlorna i en gryta med kokande vatten ca 30 sekunder - max 1 minut. Häll sedan av vattnet i ett durkslag. Ringla över lite olivolja och krydda med salt och peppar.

Några rader om glukossirap

Glukossirap är en ingrediens som kan förekomma i många olika typer av livsmedel, men särskilt i godis och glass är det särskilt rikt förekommande. Förekommer under flera olika beteckningar för i princip samma sak - glukossirap, stärkelsesirap, glukos-fruktossirap eller high-fructose syrup om man vill ta en engelsk beteckning. Här väljer jag att rakt över använda beteckningen glukossirap för enkelhetens skull.

Att det används flitigt är dels att det är billigare att framställa, och därmed även i inköp för de olika livsmedelsföretagen.  Den bidrar dessutom med fler egenskaper till produktionen än att det bara smakar sött, tex påverka konsistensen genom att binda vatten så att det får en fin yta som inte torkar ut och motverkar att sockret kristalliseras. Men det behövs ungefär 30% större mängd glukossirap än vanligt socker för att få samma sötningseffekt.

Det finns alltså vissa produktionstekniska fördelar med användningen av glukossirap och liknande beteckningar, men det finns en del hälsomässiga nackdelar, tex så ger glukossirap en kraftigare påverkan på blodsockret än vad vanligt socker gör. För den som vill läsa lite mer om glukossirap och hälsopåverkan så finns tex en artikel av professor Göran Petersson från Chalmers som handlar om detta.

Glukossirap och andra liknande varianterna framställs från stärkelse som kommer i de flesta fall från vete, majs eller potatis, men även tapiokastärkelse kan förekomma i vissa fall. Vilken variant som en tillverkare använder kan variera från produktionsomgång till produktionsomgång - beroende på vilken som var billigast i inköp just för tillfället.

Glukossirap är undantaget från de märkningsregler som gäller  inom EU om att produkter innehållande bla glutenhaltiga spannmål måste deklareras. Detta för att "de som bestämmer" anser att det är för lite proteinrester kvar för att man ska kunna reagera på om den skulle vara tillverkad av vete. Men jag vet av egen erfarenhet och från många i min omgivning som är veteallergiska eller väldigt känslig glutenintolerant att man visst kan reagera även om man inte ska kunna göra det. 

Bara för att det anges att glukossirapen är glutenfri innebär den inte att den är helt fri från proteinrester utan bara att mängden gluten är under gränsvärdet för gluten, men vid veteallergi så är det andra proteiner i vetet man reagerar på än vid celiaki och det behövs oftast betydligt mindre mängder att orsaka reaktion hos en veteallergiker än för en person med celiaki.

Ibland är vissa tillverkare snälla och deklarerar ursprunget inom parentes, men det är inget som de måste. Så om det står "majs(glukos)sirap" eller "glukossirap (majs)" så kan man vara säker på att det är det de använder, men om det bara står glukossirap så kan det vara olika mellan olika produktionsomgångar, men oftast är det då antingen vetebaserad eller en blandning av vete- och potatis- eller majssirap. 

I varje fall är det de svar som jag har fått vid förfrågningar till flera olika tillverkare av främst godis och glass.
Men glukossirap kan förekomma i tex charkprodukter, saft, krämer, läsk, såser, smaksatt yoghurt.

Andra ingrediensbeteckningar som kan förekomma i innehållsförteckningar och som också framställs ur stärkelse av majs, vete, potatis, tapioka etc enligt liknande princip som glukossirap är dextros, maltodextrin, och glukos. Vilken beteckning det blir på produkten beror på i vilken grad som ursprungsråvaran är nedbruten/hydrolyserad. Så även dessa kan vara bra att vara uppmärksam på om man är väldigt känslig och i tveksamma fall kolla upp närmare med tillverkaren. En produkt som jag så här på rak arm kommer på att jag kan nämna som innehåller dextros av vete är Euroshoppers Pommes frites/strips.


söndag 2 maj 2010

Enkel auberginerätt

Ta en aubergine och skär i ca ½-cm tunna skivor på längden. Strö över lite salt och lägg skivorna i ett durkslag för att vätska ur sig ca 30 min innan fortsatt tillagning. Skölj aubergineskivorna hastigt för att få bort saltet men utan att de drar åt sig vatten igen och torka torra. 

Stapla aubergineskivorna i en ugnssäker form och bred ut ett lager ajvar relish* mellan aubergineskivorna. Strö över lite ströbröd eller krossade cornflakes (tex Änglamarks) på toppen. Stek i ugnen ca 200 grader tills auberginen är genomstekt.

Servera antingen som vegetarisk huvudrätt ihop med t.ex. ris, eller låt auberginen bli grönsakstillbehör.

(* Ajvar relish är en paprikaröra som finns i flera olika styrka. Den jag brukar köpa är från Willys och innehåller paprika, aubergine, solrosolja, socker, fefferoni, salt, vitlök och vinäger.)

Tål man mjölk kan man även lägga skivor av mozzarella på toppen innan man strör över ströbröd/krossade cornflakes.

Erkännande ... eller något

Jag har svårt att följa recept om det är "till vardags-matlagning" utan där blir det ofta på fri hand. Till viss del är det kanske tur också eftersom det är svårt att hitta recept som passar ihop med alla allergier här hemma utan att det krävs en hel del improvisation och experimenterande.Och sen får man försöka komma ihåg och skriva ner i efterhand eller allt eftersom experimenten framskrider så att man kan upprepa och återge t.ex. här på bloggen.

Trots det så finns det en hel del kokböcker, i olika omfattning och med olika inriktningar här hemma.  Försökte ägna en del av helgen som varit åt lite storstädning av delar av lägenheten och då plockade jag ur alla kokböcker ur hyllan för avdamning av såväl böcker som hylla och bakom hyllan. 

När jag sen ställde tillbaka alla böcker i hyllan så passade jag på att räkna dem. I skrivandes stund finns det alltså 135  olika kokböcker i olika former här hemma ... plus 3 st nästan proppfulla tidskriftssamlare med div urklippta recept från tidningar, gratis-receptbroschyrer jag plockat på mig i butiker, Icas tidning Buffé mm.  Så drygt 3,5 hyllplan i en 60 cm bred bokhylla är enbart kokböcker och sen tidsskriftsamlarna utöver det.

Och inte är det mycket som går att använda rakt av här hemma., men mycket trevlig inspiration kan man få till de egna experimenten.