torsdag 13 maj 2010

Godis som är "utan allt"

Godis är inte det enklaste om man ska ha sånt som är utan såväl mjölkprotein, soja, baljväxttillsatser, sädesslag, nötter, mandel etc - samtidigt. Ett stort problem när det handlar om såväl godis som glass är glukossirap,som många gånger är framställd från vete, men vars ursprung inte behöver deklareras. Mer info om glukossirap finns HÄR

Men även om det är mycket som man ibland måste undvika så kan man ändå vilja kunna ta sig en godisbit när andra gör det och det finns ändå en del att välja på om man vet vad man ska leta efter. Så jag tänkte komma med några första tips på produkter och även några saker att se upp med när det handlar om godis.

Lakrits är dock svårt. Lakrits i sig hör till baljväxtfamiljen och nästan alla sorters lakrits innehåller vetemjöl, men man kan hitta ett fåtal undantag.

Marshmallows har jag nämt tidigare, i blogginlägget om Gino, och två sorters marshmallows vet jag om som använder sig av majssirap - "Hospitality" och "Little Becky".

Jelly Beans - (den äkta varianten) har jag flera nätbekanta som brukar köpa till sina multiallergiska barn.

Smågodis finns ekologiskt från t.ex Eco-Vital - en del sorter kan innehålla mjölk och vetemjöl (lakrits) så läs innehållsförteckningen på den sort du funderar på att köpa.

Även Ekorrens ekologiska smågodis har två varianter som är utan allt - syrlig blandning och vilda bär (den klassiska blandningen innehåller både vete och mjölkprotein och lakritsen vete).

Kung Markatta har ett par sorters ekologiskt godis också, men en del sorter innehåller kornmaltsextrakt.

Vissa hälsokostbutiker kan ibland ha en del ekologiskt godis ibland. 

Goodstore (nej, jag är inte sponsrad av dem) har  godissnören och stänger med hallon och jordgubbssmak som är utan vete (något som annars alltid brukar finnas med i de formerna av godis) och en del andra sorters smågodis och även ett ganska stort chokladsortiment. De har även lakritskolor och -pastiller som är utan vete.

När det handlar om choklad så brukar Kung Markattas mjölkfria choklad som tillverkas av Plamil ofta nämnas. Här vill jag utfärda en liten varning - kontrollera att det verkligen är Kung Markatta-choklad. Plamil tillverkar choklad för flera olika distributörer och recepten kan variera en del. Den choklad som de tillverkar för Kung Markatta är såväl mjölk och sojafri, medan choklad som Plamil tillverkar för Life Products innehåller sojamjöl - och förpackningarna kan vara väldigt lätta att råka förväxla om man inte är uppmärksam. 

Bara att titta på bilderna nedan på mintchoklad från Plamilför Kung Markatta respektive Life Products (bilderna är tagna sommaren 2009 och jag har inte undersökt på senare tid om det hänt något med förpackningarna sen dess):

Kung Markatta (mjölk- och sojafri) överst och Life Products (med sojamjöl) nedanför:Även baksidorna är väldigt lika, Kung Markatta överst och Life Products nederst:Det är några tips som jag kommer på i nuläget. Lämna gärna en kommentar om du vet om fler.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar