onsdag 12 maj 2010

Tapastävling!

Jag fick ett mail från vinföretaget Concealed Wines härom veckan, med en inbjudan till en tävling där det handlade om att skapa en tapasrätt som skulle kunna passa till det sydafrikanska vinet Van Loveren Chardonnay som de då i dagarna lanserade på Systembolaget.De hade valt ut 100 olika matbloggare som de bjudit in till tävlingen och det kändes lite kul att ha blivit utvald till att få en inbjudan då den här bloggen inte är så väldigt stor (än, i varje fall) till skillnad från många andra matbloggare.

Tittar man t.ex. på Aftonbladets Bloggportalen.se så finns det där över 5200 olika bloggar registrerade i kategorin "Mat och dryck", så att då ha varit en av hundra som blivit utvald känns lite kul.

Att få en chans till lite extra uppmärksamhet till bloggen och att kunna visa att det faktiskt kan gå utmärkt att laga god mat även utan alla de råvaror som vanligtvis brukar komma till flitig användning. i "vanliga recept". Det gjorde att jag nappade på inbjudan och skickade in ett recept. 

Det blev en lyxigare variant på baconlindade vattenkastanjer, med serranoskinka istället för bacon och med en liten extra smaktwist i form av att vattenkastanjerna marineras i en blandning av mangobalsamvinäger, pepparrot och farinsocker innan de "knyts" in i serranoskinkskivorna.

Serranoknyten med mangovinägermarinerade vattenkastanjer
8 skivor serranoskinka
1 burk vattenkastanjer (ca 220 g/140 g avrunnen vikt)
2 msk mangobalsamvinäger
1½ tsk riven pepparrot
1½ tsk farinsocker
citronmeliss
 • Blanda mangovinäger (jag använder Zetas i glasflaska), pepparrot, farinsocker och vattenkastanjerna i en skål och låt dem marinera minst 30 minuter.
 • Fördela vattenkastanjerna på skivorna med serranoskinka och knyt ihop till små knyten med hjälp av citronmelissstjälkar.
 • Lägg knytena på ett ugnssäkert fat och stek dem i ugn 250 grader ca 10 minuter tills skinkan är krispig. Garnera med citronmelissbladen.


Gå gärna in och rösta så att jag förhoppningsvis kan få en chans att gå till final, och visa att det går att få till mycket även för de som är allergiska. Flertalet av de andra bidragen är med smör, ost, skaldjur, fisk, nötter och bröd i olika former. Fram för fler allergianpassade tapas!

Länk till röstningssidan:
http://www.concealedwines.com/userpollmulti.asp?pollcatid=1639
Mitt bidrag är längst ner: "Utan Allt - Serranoknyten med mangovinägersmarinerade vattenkastanjer"
Och självklart är det ett mästerverk, eller hur!? ;-)


2 kommentarer:

 1. Så klart man måste rösta! :-)
  Har en annan variant med baconlindad vattenkastanj och honung som är en höjdare! Kram!

  SvaraRadera
 2. Till "vardags" använder jag också bacon här hemma, men nu tyckte jag att det passade bättre med en lite lyxigare variant. ;-)

  SvaraRadera