måndag 24 augusti 2009

Bearnaisesås

Bearnaissås är ett rätt klassiskt tillbehör till stekt och grillat kött här i Sverige. I orginalversionen eller vad man ska kalla det för när man lagar från grunden så ingår såväl ägg som smör, dvs mjölkprotein. Vill man vara lite lat och bekväm av sig så finns ett stort urval av bearnaissås som hel- och halvfabrikat i form av burkar och påsar med färdig sås som man bara värmer eller som pulver i påse som man blandar med vatten och tillsätter smör eller margarin. Om man bara behöver ha mjölkfritt så finns Lohmanders bearnaissås i burk i kyldisken, den är även glutenfri men innehåller ägg. Övriga sorter som jag hittills har hittat innehåller som oftast såväl mjölkprotein och ägg. Även gluten/vete, soja eller olika former av sojasläktingar i form av baljväxttillsatser är inte helt ovanliga att de kan förekomma i olika kombinationer med mjölk och ägg i innehållsförteckningerna på hel- och halvfabrikat med bearnaissås.

Efter hand som dottern blev äldre började hon intressera sig för det där gula, kladdiga som vi hade på våra tallrikar till den övriga maten. Och mamman tyckte att självklart ska hon också kunna få ha samma sås till maten som övriga familjen, så lite experimenterande i köket tog vid .


Bearnaissås - 4-6 personer

3 dl kokosmjölk*
2 tsk torkad dragon
2½ tsk vitvinsvinäger
1 krm finmald vitpeppar
2½ krm salt
1½ tsk lökpulver
½ tsk gurkmeja
2 msk majsstärkelse
75 g mjölk- och sojafritt margarin*
1 msk finklippt persilja

* OBS! Kontrollera innehållsförteckningen.

Vispa ihop allt utom margarinet och persiljan i en kastrull. Värm på medelvärme under omrörning tills det tjocknar och kokar upp. Sänk värmen på plattan. Dela margarinet i 6 kuber. Lägg i en margarinkub i taget i såsen och rör tills den föregående har smält innan du lägger i nästa. Avsluta med att röra ner persiljan.


1 kommentar:

  1. För oss som tål laktos, men inte ägg, så finns det en delikatess-cream fraise med bea-smak :)

    SvaraRadera