fredag 8 januari 2010

Glassstrutar och rån

Här hemma finns det en liten tjej som också vill äta glass i strut, precis som de övriga syskonen gör ibland och även mamman skulle ju vilja kunna göra det nån gång ibland. Problemet är bara att att de vanliga rånstrutarna som man kan köpa i affärerna är baserade på vetemjöl och därför inget alternativ för mamman och dessutom så förekommer det såväl mjölk, ägg och sojalecitin så det är inget fungerande alternativ för den lilla tjejen heller.

Det finns ju visserligen glutenfria strutar att köpa, men de är baserade på vetestärkelse och då kommer mamman att snudd på klia ihjäl sig ändå och dessutom så innehåller de guarkärnmjöl (E412) så de fungerar ju inte för den lilla tjejen heller. Så alternativet blir naturligtvis då att göra sina egna strutar som man kan fylla med glass här hemma.


Rullrån, rånskålar och strutar till glass


Det finns visserligen elektriska rånjärn á la våffeljärnsvariant att köpa som man kan grädda rån i. Problemet är med allergier att dessa går inte att göra rent ordentligt genom att diska ordentligt utan det är spår av andra eventuella allergener om man använt dem till vanliga rån innan behovet av specialkost uppstått.

Samma problem är det med våffeljärn varför man kan behöva ha olika våffeljärn. Något som inte får plats i våra köksskåp här hemma i varje fall, så sen långt tillbaka har våffeljärnet huvudsakligen bara stått och tagit upp plats. Men nu har det kommit till heders igen. Genom att det efter att jag har gjort en smärre modifiering av det så tjänstgör det numera som rånjärn.

Det som behövs är helt enkelt bara två bitar aluminiumfolie.
OBS!
Se till att det är riktigt ugns- och grillfolie som används så det inte är nån plastbelagd variant för matförvaring i kylskåp.

Man klär helt enkelt in den undre delen av våffeljärnet med ugnsfolie, klickar på/brer ut smeten och sen lägger man en bit aluminiumfolie till ovanpå smeten innan man viker ner överdelen för själva gräddningen.


Vrid upp termostaten på våffeljärnet på högsta värmeläget eftersom värmen ska ta sig genom aluminiumfolien för att grädda rånen.

När rånen börjar få lite färg i kanterna är de färdiggräddade.

Luras inte av att de är mjuka - de stelnar så snart de svalnar.

Lossa rånen från det inklädda våffeljärnet med en stekspade.
Om man vill ha något annat än platta rån får man skynda sig att forma rånen innan de svalnar och blir hårda.

För rånskålar så lägger man rånen över ett upp och nedvänt glas och trycker ner kanterna så de blir lagom veckade.

Rånrullar och glasstrutar fixas genom att man rullar ihop dem, antingen rakt för rullrån, eller till strutar.Enklaste hjälpmedlet för att kunna rulla de varma rånen utan att bränna fingrarna av sig har jag kommit fram till är genom att använda sig av ätpinnar som man klämmer ihop kring ena kanten på rånet och sen rullar med.
Sen var det kanske själva receptet också som kan vara bra att ha med.

Rån, ca 15 st

3 dl vatten
1,5 dl socker
4 dl Lailas naturligt glutenfria mjölmix, "Lailas gula"
150 g Carlshamns mjölkfria margarin
ev någon smaksättning som 1 tsk vaniljpulver eller lite rivet citronskal om man kan och vill

 1. Smält margarinet. Blanda vatten, socker, mjölmix och ev smaksättning i en skål och rör ner det smälta margarinet. Låt svälla en liten stund.
 2. Förbered våffeljärnet med folie under tiden. OBS! se till att det är ordentlig ugnsfolie som inte är plastbelagd. Och låt det bli ordentligt varmt - använd hösta temperaturinställningen.
 3. Häll på lite drygt en bordsmatsked med smet på det inklädda våffeljärnet och bre ut den lite innan du lägger på den andra biten aluminiumfolie över smeten och stänger locket.
 4. Låt grädda tills kanterna på rånet börjar få färg. Lossa då från folien med en stekspade och forma rånen (rullar, skålar, strutar etc) om inte platta rån önskas.


3 kommentarer:

 1. Hittade denna blogg av en händelse och blev jätteglad! Toppen att få tips på vad jag kan äta som är allergisk mot nästan allt. En del är det bara att göra lite finjusteringar i för att det ska funka för mig. Tack för e n superbra blogg. Hit ska jag ta och åter vända ofta för inspiration!:D //Linn

  SvaraRadera
 2. Vad roligt med en kreativ blogg för oss allergiker. Jag är också multiallergiker men experimenterar friskt i köket här hemma. Vi löser det där med våfflor, pannkakslagg och liknande med att både jag och den alltålande sambon äter samma mat :) Fina rånjärn finns att köpa i norge förresten, eller från Skeppshult. Kolla gärna in min matblogg aggfritt.blogg.se

  SvaraRadera
 3. Multiallergier,mm ?
  Besök denna nya sajt som hjälpt många genom att den berättar sanningen bakom våra moderna sjukdomar, den sanning läkarelit och läkemedelsbolag inte vill att du ska veta...för dom vill tjäna pengar på dessa sjukdomar...Sverige har det sjukaste folket i världen näst efter Amerika....

  http://gluten-celiaki.blogspot.com/2011/03/gluten-kallan-till-vara-moderna.html

  SvaraRadera