onsdag 8 februari 2012

Semper anser att mjölkallergiska spädbarn ska enligt äta soja - från 4 månaders ålder

Semper har alldeles nyligen gjort om inte bara förpackningarna till alla sina mjölkfria grötar och vällingar. Inte nog med att förpackningarna är ändrade så att de innehåller mindre mängd och är dyrare så har de även gjort om recepten.

Tidigare så innehöll de flesta (alla?) av deras mjölkfria grötar och vällingar sojalecitin och använde ris som bas i flera. Numera innehåller alla deras mjölkfria produkter gluten och

 ALLA DERAS MJÖLKFRIA GRÖT- & VÄLLINGPRODUKTER INNEHÅLLER SOJA!!!!
... även gröten som de anger från 4 månader!


Det finns inget annat ord att beskriva detta med än SKANDAL!


Mjölkallergiska späd- och småbarn rekommenderas vanligtvis att låta bli att använda sojabaserade produkter under de första åren (många gånger tills de är två år), och eftersom soja i sig är en väldigt kraftig och potent allergen som kan ge svåra allergiska reaktioner så anger Livsmedelsverket i sina rekommendationer om bra mat i förskola och skola att man helst bör låta bli att använda sojaprodukter i den mat som serveras i förskola och skola. Detta till barn som är betydligt äldre än de 4-månaders spädbarn som Semper tycker ska äta soja. 

I och med att det handlar om att de troligtvis använder sojan som ersättning för mjölk så blir det rätt stora mängder soja när det handlar om välling och gröt - något som äts regelbundet och i vissa fall med flera portioner varje dag. Vill inte ens tänka på vad detta kan innebära i form av ökade fall av sojaallergi - en allergi som är mindre benägen att växa bort än vad mjölkallergi är.


Sprid gärna informationen om att Semper numera har soja i alla sina mjölkfria grötar och vällingar vidare så att så många som möjligt kan nås av det och förhoppningsvis undvika några fall av reaktioner på sojan!

---------------------------------------
Liten parentes - klipper in innehållsförteckningarna Sempers hemsida:

Mjölkfri Mild gröt, ris och havre - från 4 månader
Ingredienser: Maltodextrin (majs), rismjöl, havremjöl, sojaprotein , veg. olja (palm, raps, solros, palmkärna), majsstärkelse, mineralämnen (kalcium, kalium, järn, zink, jod), aminosyror (L-tyrosin, L-metionin, L-lysin, L-valin, L-treonin, L-leucin, L-tryptofan), emulgeringsmedel (sojalecitin), kolin, vitaminer (A, D, E, K, C, tiamin, riboflavin, niacin, B6, folsyra, B12, biotin, pantotensyra), L-karnitin.Innehåller soja och gluten.

Mjölkfri Mild havrevälling - från 6 månader
Ingredienser: Maltodextrin (majs), havremjöl, majsstärkelse, sojaprotein, veg. olja (palm, raps, solros, palmkärna), mineralämnen (kalcium, kalium, järn, zink, jod), aminosyror (L-metionin, L-tyrosin, L-lysin, L-valin, L-treonin, L-leucin, L-tryptofan), emulgeringsmedel (sojalecitin), kolin, vitaminer (A, D, E, K, C, tiamin, riboflavin, niacin, B6, folsyra, B12, biotin, pantotensyra), L-karnitin.

Innehåller soja och gluten.

Mjölkfri hvregröt med banan och äpple - från 8 månader
Ingredienser: Maltodextrin (majs), havremjöl, sojaprotein, veg. olja (palm, raps, solros, palmkärna), bananflingor (4,5%), glukossirap, majsstärkelse, äpplepulver (2,4%), mineralämnen (kalcium, kalium, järn, zink, jod), druvsocker, rismjöl, aminosyror (L-metionin, L-tyrosin, L-lysin, L-valin, L-leucin, L-treonin, L-tryptofan), emulgeringsmedel (sojalecitin), kolin, vitaminer (A, D, E, K, C, tiamin, riboflavin, niacin, B6, folsyra, B12, biotin, pantotensyra), L-karnitin.
Innehåller soja och gluten.


Mjöllkfri Mild havrevälling - från 1 år
Ingredienser: Maltodextrin (majs), havremjöl, sojaprotein, veg. olja (palm, raps, solros, palmkärna), majsstärkelse, mineralämnen (kalcium, kalium, järn, zink, jod), aminosyror (L-metionin, L-tyrosin, L-lysin, L-valin, L-treonin, L-leucin, L-tryptofan), emulgeringsmedel (sojalecitin), kolin, vitaminer (A, D, E, K, C, tiamin, riboflavin, niacin, B6, folsyra, B12, biotin, pantotensyra), L-karnitin.

Produkten innehåller 30 % fullkornsmjöl.

Innehåller soja och gluten

---------------------------------
Kände att jag var tvungen att maila Semper och fråga hur de har tänkt med detta. Klistrar in mailet jag skickade till dem här och kommer så göra även med svaret när (om?) jag får det. 
(Hade när jag tryckte på skickaknappen ännu inte upptäckt att de även hade soja i grötarna också, därav att jag bara nämner välling i mailet).

Till Sempers konsumentkontakt:
Hej!

Jag undrar lite hur ni har tänkt med de nya mjölkfria vällingar som ni nyligen har lanserat?

Jag måste säga att jag tycker att det är skandal och att det visar på stor okunskap från ert företags sida om födoämnesallergier att ni använder er av sojaprotein i vällingar riktade till små spädbarn från 6 månader som är i behov av mjölkfri välling till följd av allergi mot komjölksprotein.

Det brukar starkt rekommenderas att vara försiktig med att ge sojabaserade produkter till små mjölkallergiska barn och många med mjölkallergiska barn rekommenderas att inte ge några sojaprodukter alls innan barnen har blivit 2 år pga den ökade risken man som mjölkproteinallergiskt spädbarn har att utveckla sojaallergi.
Dessutom så är soja i sig självt ett kraftigt och potent allergen. Det finns en anledning till att livsmedelsverket i sina råd om mat i förskola och skola pga risken för kraftiga allergiska reaktioner starkt rekommenderar att inte använda sig av produkter innehållande sojaprotein. Då pratar vi till betydligt äldre barn än de som ni riktar era produkter till, spädbarn som många gånger har såväl ett omoget mag-tarmsystem som därigenom lättare släpper igenom proteiner och även ett omoget immunsystem inte inte klarar av att skilja främmande proteiner som passerat genom tarmslemhinnan åt.

Och då går ni och lanserar välling som till stor del är baserad på soja istället för mjölk?????? Hur tänker ni då? Det skulle jag verkligen vilja ha en förklaring till.

Vänliga hälsningar

11 kommentarer:

 1. Bra att du tog upp detta! Det finns alltså ingen gröt/välling till min 7månaders gosse som är allergisk mot mjölk, soja, vete, havre, råg..tråkigt. Hade hoppats på den mjölkfria risvällingen. :(

  SvaraRadera
 2. finns en sida på nätet som har ekologisk barnmat och de har massor av mjölkfri barnmat själv vågar jag inte ge min son sempers med tanke på sojan

  SvaraRadera
 3. Måster bara fråga om du har fått något svar än?

  SvaraRadera
 4. romantica4real21 juli 2012 15:39

  Enago har mjölk- och sojafri välling och grötar :)

  SvaraRadera
 5. Hej!

  Är mamma till en nu 6-årig Solstråle. Hon är allergisk mot mjölkprotein, sojaproetin (verkar vara alla baljväxter faktiskt) och havre. Men tål normalt andra spannmål. Hon är tillfälligt glutenallergisk upp till en månad efter magsjuka. Henens allergier har inte växt bort än och vi utgår ifrån att vi kommer få leva med dem resten av livet. Ang allergi mot innehåll i köpvälling - vi blev till slut så desperata att jag uppfann ett eget vällingrecept. Den täcker dagsbehovet av kalcium, och fungerade för oss. Den smakar helt ok faktiskt. Hoppas det kan hjälpa någon. //En fd desperat allergimorsa

  http://trollamedmat.blogspot.se/2010/08/mjolkfri-valling.html

  SvaraRadera
 6. Jättebra sida du har!!www.sportochspelkocken.se

  SvaraRadera
 7. Hej Monika! Vet inte om din lille gosse har mjölkfri ersättning men om han har det är det lätt att fixa både gröt och välling med ersättningen och grötpulver från Holle. Finns hos en del hälsokostaffärer har jag sett och hos Ekologiska barnmatsbutiken och Vitavera i Stockholm, går att beställa på nätet om du inte bor i Stockholm. 
  Det finns både hirs, hirs med äpple och päron, ris-grötpulver som är gjort att blandas med ersättning och är helt mjölkfritt. 
  Mängden grötpulver bestämmer om du gör gröt eller välling. Behöver inte kokas heller utan blandas med ersättning och värms till lagom temperatur. Min son har haft risgrötspulvret som välling (blandat med Althéra ersättning) sen han var ca 6 månader. 
  Ekologiska barnmatsbutiken har även ett märke gröt som heter Organix som är mjölkfria och baserade på ris och majs med antingen äppelsmak eller banansmak.
  Lycka till! Mvh Lena

  SvaraRadera
 8. Mathilda Gälsing14 januari 2013 22:53

  Hej! Jag ser att du skriver om allergier, kolla gärna in min nya blogg som handlar om samma sak :)

  http://allergiker.blogg.se/ Hoppas du gillar den!

  SvaraRadera
 9. Tog upp det här med vår barnläkare som är specialist på allergier och naturligtvis är det fullkomligt idiotiskt att ersätta mjölk med soja i barnmat, då barn som är allergiska mot mjölk ofta inte heller tål soja. Min son får allergiska reaktioner av mjölk och baljväxter, så det finns mig veterligen ingen produkt i detaljhandeln han kan konsumera (Sinlac är baserat på johannesbröd, vilket han får svaga reaktioner av) utan får Althera nu.

  SvaraRadera
 10. hannacaroline5 juni 2013 12:27

  Hej! Skönt att läsa att det finns trka upplysta mammor som du som kan påverka de stora företagen! Skandal håller jag med om. Och jag tänker, är man inte mer intresserad av att anpassa sina allergi-inriktade produkter till vad som rekomenderas av läkare och forskning, dietister och annat banschfolk, åtminsoten i kormerisellt syfte?

  Eller tänker de att alla mammor är icke kunniga, inte kompetenta att söka info på nätet eller inte har ngn som helst kontakt med dietister?

  Jag blir mållös, och undrar återigen vem som bestämmer eg?

  Det handlar om våra barn!

  Mvh Caroline

  SvaraRadera
 11. Camilla Löfblad26 november 2013 09:47

  Har ni ännu inte fått svar? Om inte är det ännu en skandal!!!

  SvaraRadera