lördag 8 maj 2010

Några rader om glukossirap

Glukossirap är en ingrediens som kan förekomma i många olika typer av livsmedel, men särskilt i godis och glass är det särskilt rikt förekommande. Förekommer under flera olika beteckningar för i princip samma sak - glukossirap, stärkelsesirap, glukos-fruktossirap eller high-fructose syrup om man vill ta en engelsk beteckning. Här väljer jag att rakt över använda beteckningen glukossirap för enkelhetens skull.

Att det används flitigt är dels att det är billigare att framställa, och därmed även i inköp för de olika livsmedelsföretagen.  Den bidrar dessutom med fler egenskaper till produktionen än att det bara smakar sött, tex påverka konsistensen genom att binda vatten så att det får en fin yta som inte torkar ut och motverkar att sockret kristalliseras. Men det behövs ungefär 30% större mängd glukossirap än vanligt socker för att få samma sötningseffekt.

Det finns alltså vissa produktionstekniska fördelar med användningen av glukossirap och liknande beteckningar, men det finns en del hälsomässiga nackdelar, tex så ger glukossirap en kraftigare påverkan på blodsockret än vad vanligt socker gör. För den som vill läsa lite mer om glukossirap och hälsopåverkan så finns tex en artikel av professor Göran Petersson från Chalmers som handlar om detta.

Glukossirap och andra liknande varianterna framställs från stärkelse som kommer i de flesta fall från vete, majs eller potatis, men även tapiokastärkelse kan förekomma i vissa fall. Vilken variant som en tillverkare använder kan variera från produktionsomgång till produktionsomgång - beroende på vilken som var billigast i inköp just för tillfället.

Glukossirap är undantaget från de märkningsregler som gäller  inom EU om att produkter innehållande bla glutenhaltiga spannmål måste deklareras. Detta för att "de som bestämmer" anser att det är för lite proteinrester kvar för att man ska kunna reagera på om den skulle vara tillverkad av vete. Men jag vet av egen erfarenhet och från många i min omgivning som är veteallergiska eller väldigt känslig glutenintolerant att man visst kan reagera även om man inte ska kunna göra det. 

Bara för att det anges att glukossirapen är glutenfri innebär den inte att den är helt fri från proteinrester utan bara att mängden gluten är under gränsvärdet för gluten, men vid veteallergi så är det andra proteiner i vetet man reagerar på än vid celiaki och det behövs oftast betydligt mindre mängder att orsaka reaktion hos en veteallergiker än för en person med celiaki.

Ibland är vissa tillverkare snälla och deklarerar ursprunget inom parentes, men det är inget som de måste. Så om det står "majs(glukos)sirap" eller "glukossirap (majs)" så kan man vara säker på att det är det de använder, men om det bara står glukossirap så kan det vara olika mellan olika produktionsomgångar, men oftast är det då antingen vetebaserad eller en blandning av vete- och potatis- eller majssirap. 

I varje fall är det de svar som jag har fått vid förfrågningar till flera olika tillverkare av främst godis och glass.
Men glukossirap kan förekomma i tex charkprodukter, saft, krämer, läsk, såser, smaksatt yoghurt.

Andra ingrediensbeteckningar som kan förekomma i innehållsförteckningar och som också framställs ur stärkelse av majs, vete, potatis, tapioka etc enligt liknande princip som glukossirap är dextros, maltodextrin, och glukos. Vilken beteckning det blir på produkten beror på i vilken grad som ursprungsråvaran är nedbruten/hydrolyserad. Så även dessa kan vara bra att vara uppmärksam på om man är väldigt känslig och i tveksamma fall kolla upp närmare med tillverkaren. En produkt som jag så här på rak arm kommer på att jag kan nämna som innehåller dextros av vete är Euroshoppers Pommes frites/strips.