måndag 3 augusti 2009

Kladdkaka

Eller kladdig chokladkaka kanske man kan kalla den här. Fast ett riktigt hyfsat substitut för vanlig kladdkaka med ägg, smör och vetemjöl är det i varje fall.


Den görs i två delar som blandas i formen. Om man som i mitt fall har en springform (form med löstagbar kant) som har en kant på botten med ett veck som skjuter ut utanför den löstagbara kanten funkar det bra med springform. Annars får man göra en extrabotten av t ex aluminiumfolie utanpå den vanliga formen som fångar upp det som rinner ut i skarven mellan kant och botten eller också får man använda en vanlig form utan löstagbar kant. Tänk på att kanterna behöver vara ganska höga så den inte "rinner över" under gräddningen.

Så en kladdkaka utan vare sig ägg, mjölk, vete/gluten, soja:

Börja med att värm ugnen till 180 grader.

2,75 dl Maizena majsstärkelse
½ dl kakao
3 tsk bakpulver
1½ dl socker
2 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
2 dl kokosmjölk - se upp för sojasläktingar (eller havregrädde/vanlig grädde beroende på vad man tål)
½ dl neutral olja, tex raps, solros

Sikta ihop alla torra ingredienser och blanda ner olja och kokosmjölk/grädde och rör ihop till en smet. Olja en form och häll upp smeten i den.

Sen är det dags för del 2 av kakan. Blanda i en skål:
2 msk socker
2 msk farinsocker
2 msk kakao
1 msk Maizena majsstärkelse

Strö den torra blandningen över kakan och ringla därefter 2 msk sirap över
Koka upp lite vatten och häll 1,5 dl kokande vatten över. Ställ omedelbart in kakan i mitten av ugnen och grädda ca 30 minuter.

Tillägg: Den ska alltså inte blandas i formen efter att man har hällt över det kokande vattnet. Den blandar sig själv när den jäser i ugnen.

2 kommentarer: