måndag 13 december 2010

Lucka 12 - Sillsallad

Detta är ytterligare ett recept som jag har avkrävt min pappa på. Han brukar göra den varje år till jul och den brukar vara väldigt uppskattad av alla som smakar, även sådana som normalt inte gillar sillsallad. Han gör den lite på fri hand, men nu har jag begärt att få en beskrivning åtminstone på ett ungefär med ungefärliga mängder, därav lite diffusa mängdangivelser i detta recept. 

Sillsallad
4 stora kokta, kalla potatisar (fast potatissort kokt med skal på)
2 st lite syrliga äpplen (tex Ingrid Marie)
½ stor gul lök, finhackad
Saltgurka i ca ½-cmtärningar, halva mängden mot tärnade äpplen
Inlagda rödbetor, lika mycket som tärnad potatis
1-2 burkar med urvattnad inläggningssill (efter önskemål)
Grovmalen svartpeppar
Rödbetsspad

Skala potatisen. Tärna potatis, äpplen, rödbetor, saltgurka och sill. Saltgurkan tärnas i ca ½-cm tärningar och allt övrigt i ca 1-cm tärningar. Finhacka löken. 

Blanda alla tärnade/hackade ingredienser i en stor skål och häll över ett par matskedar med rödbetsspad. Smaka av med nymald svartpeppar.

Låt stå ett dygn i kylskåpet och rör sedan om en gång och smaka ev av med ytterligare lite svartpeppar och rödbetsspad. 

Den här rödbetssalladen går rätt så bra att frysa, men blir aningens vattnigare när den tinat så om man vill frysa kan man vara lite restriktiv med rödbetsspadet och tillsätta detta när sillsalladen tinat och ska serveras.

---

I många av de sillsallader som finns att köpa är det rätt så mycket konserveringsmedel av olika slag. En anledning till detta är att det är tillsatt konserveringsmedel i flertalet av de inlagda rödbetorna och saltgurkan som ingår i recepten. En god nyhet i sammanhanget om det är så att man reagerar på konserveringsmedel och man inte har tillgång till egen heminlagd saltgurka och rödbetor så har Önos faktiskt kommit med såväl inlagda rödbetor som inlagd gurka som är helt utan tillsatta konserveringsmedel.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar