måndag 13 december 2010

Lucka 11 - Gravad lax

Gravad lax är ett måste på julbordet enligt mig, och smakmässigt så den blir helt klart godast om man gravar själv. Att grava lax är inte speciellt svårt, men det man behöver tänka på är att se till att frysa laxen i minst 3 dygn, i varje fall om den är viltfångad (odlad lax sägs det lite olika om den behöver frysas eller inte). Men enklast för att slippa fundera på det är ändå att köpa fryst lax som man sen gravar.Gravad lax - grundrecept
ca 1 kg benfri laxfilé med skinnet kvar
4 msk salt (ej mineralsalt utan vanligt jodsalt)
4 msk strösocker
1-2 tsk grovkrossad vitpeppar
ca 1 knippa dill

Halvtina laxen och dela i två lika stora bitar och torka filéerna torra med lite hushållspapper. Hacka dillen. Blanda salt, socker och vitpeppar. Gnid in köttsidorna av laxen med ca 1/3 av saltblandningen på varje bit. 

Lägg ihop laxen med köttsidorna mot varandra och resten av saltblandningen samt den hackade dillen emellan. Se till att den tjocka delen på filéerna läggs mot den tunna delen på den andra filén. Lägg in laxen i en plastpåse, förslut påsen och lägg den på en tallrik. Låt ligga framme i rumstemperatur 1 timme innan den ställs in i kylskåpet.

Låt stå i kylskåpet minst ett dygn (och max 2 dygn) och vänd påsen ett par gånger under tiden. När laxen är färdiggravd hälls spadet bort och dillen som är mellan filéerna skrapas bort så att laxen inte ska bli för salt. Skär i tunna skivor på snedden.

Citrongravad lax
Följ receptet ovan, men uteslut vitpepparen och lägg i stället till rivet skal (det yttersta gula) av en ekologisk citron och pressad saft av ½ citronen som blandas med saltblandningen innan laxen gnids in med den.

Till gravad lax är det många som uppskattar gravlaxsås, själv är jag inte direkt förtjust i det då det är för mycket senap för min smak. De flesta recept på gravlaxsås som man hittar i kokböcker är utan det mesta. Receptet nedan är min pappas variant som han vanligtvis brukar göra på fri hand, men nu har jag "tvingat" honom att försöka skriva ner lite ungefärliga mängder på det. Börja med den mindre mängden och smaka av såsen under tiden.

Gravlaxsås ca 4 portioner
2-3 msk grovmalen, extrakryddad senap
½ msk strösocker
2 krm salt
3/4-1 msk rödvinsvinäger
½-1 dl finhackad dill
Grovmald vitpeppar från kvarn
1-1½ dl neutral olja (raps, solros, majs)

Rör ihop senap, socker, salt, vinäger och lite peppar. Blanda därefter ner dill och olja. Avsluta med att smaka av med ev lite mer peppar och vinäger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar