måndag 21 februari 2011

Redningstips - arrowrot

Tänkte komma med ett litet tips om man vill ha något annat än tex majsstärkelse, rismjöl, potatismjöl etc  att reda såser mm med som är gluten och sädesslagsfritt. Utgör även ett bra komplement om man varken tål sädesslagen eller majs. I varje fall jag tycker att såser etc blir betydligt bättre om man reder med arrowrot än om man reder med rismjöl. 

(Potatismjöl kan visserligen vara ett alternativ, men inte om det är sås som behöver hållas varm eller värmas upp på nytt är potatismjöl mindre bra eftersom stärkelsen bryts ned så såsen blir tunn och oredd igen om det får koka vidare efter att ha tjocknat.)

Arrowrot tillhör det botaniska släktet Marantha och framställs från den max ett år gamla, stärkelserika rotknölen på en upp till ca 3 m hög perenn, marktäkande buske som växer i syd- och mellanamerika, men som också odlas på vissa håll i Asien och Australien.

Arrowrot finns i glasburk i kryddhyllorna i vanliga mataffärerna (i varje fall de som är hyfsat välsorterade). Tyvärr har jag inte sett i större förpackningar, men då det är betydligt drygare än majsstärkelse då arrowrot snarast används teskedsvis än matskedsvis som majsstärkelse så räcker ändå en liten burk till  rätt så bra om man bara använder det för att reda såser med. att reda såser med ett flertal tillfällen.

Rekommenderade doseringen för arrowrot är ungefär 1-2 tsk för att reda 2-3 dl sås och 1 msk till 1 liter soppa (jämfört med majsstärkelse ½ msk per 1 dl respektive 3 msk/1 liter soppa).

2 kommentarer:

  1. Jag köpte en stor påse arrowroot i en thaibutik på stan, den som ligger på Storgatan nästan ända nere vid Hamngatan. 375 g för 12 kr.

    SvaraRadera
  2. det finns också här: http://www.ekoexpressen.se/Kryddor/Arrowrot-pulver-Ekologisk--647.html 

    SvaraRadera