måndag 21 februari 2011

Att baka med bikarbonat

När man bakar med bikarbonat så behövs det något som är lite surt för att den kemiska processen som ligger bakom jäsningen ska fungera. Vanligtvis brukar man använda filmjölk för att få till något lite surt/syrligt när man bakar med bikarbonat, men detta är knappast något alternativ om man behöver ha mjölkfritt.

Det man kan göra då är att blanda i lite vinäger (2 tsk - 10 ml) i den degvätska som man använder i stället, det smakar ingenting om det, men ger bikarbonatet den syrlighet som det behöver för att kunna jäsa bra.

2 kommentarer:

  1. Vinägern fungerar jättebra, hittade det i ett amerikanskt recept på ägg och mjölkfria cupcakes.

    SvaraRadera
  2. Tusen tack för ditt tips! Nu ska jag prova Ewalies glutenfria mix igen och ersätta yoghurten med vatten och vinäger :-)))

    SvaraRadera