måndag 24 januari 2011

Funderingar

Av många olika anledningar så har bloggen tyvärr fått ligga lite (eller snarare väldigt lågt) senaste månaden. IRL-livet har tagit lite för mycket energi för att jag skulle orka ägna åt bloggen, tyvärr, men hoppas på bättring lite framöver.

Under tiden har jag dock funderat lite på hur jag ska fortsätta med bloggen. Sedan något år tillbaka så har jag en websida där tanken var att samla/sammanställa allergifakta av olika slag, men den har aldrig blivit riktig klar och sen har tiden runnit iväg och nu utgör den snarast ett dåligt samvete eftersom jag aldrig tar mig för att göra klart den. Och sen blev ju en del av syftet, dela med mig med div allergirelaterad info och fakta, till viss del uppfyllt av den här bloggen - men ändå inte riktigt eftersom det är lite svårt att få någon bra överblick över allergifakta här i bloggen. Websidan är tänkt att vara betydligt mer systematiskt uppställd för olika typer av allergier.

Så den tanke som jag nog har kommit fram till är att här i bloggen kommer jag i fortsättningen inte skriva så värst mycket allergirelaterade fakta, utan främst inrikta mig på div recept, produkttips, varningar etc i den här bloggen. Sen när jag ändå har börjat komma en bit på vägen med att få ordning på den andra sidan som är mer inriktad på allergifakta så kommer jag att lägga upp en permanent länk till den sidan här i bloggen, samt även länka hit till bloggen på allergifaktasidan.

En annan sak som jag har börjat pyssla med under den här frånvaron från bloggen är att börja sammanställa alla div nerklottrade recept som jag har på div papperslappar här hemma.Tanken med det är att förutom att se till att jag inte tappar bort dem är att försöka sammanställa till en kokbok med allergianpassade recept.

Jag har "roat mig" med att försöka inventera en rätt så stor del av utbudet med kokböcker som är inriktade på allergianpassad specialkost som finns på svenska, och om det bara är mjölk eller bara är gluten som man behöver undvika så finns det en hel del. Men i regel så ersätts vanligtvis en allergen med en annan i flertalet av recepten. Av de totala antalet recept i de 15 kokböcker som jag bläddrat igenom så är det med mycket god vilja som kanske 15% av recepten är sådana som man skulle kunna använda någorlunda rakt av (tex genom att byta ut vanlig vetemjölspasta mot pasta av majs eller ris). Många av dessa recept är dessutom recept på saft, sylt, frukt och grönsaker som är delade i bitar och sen antingen blandande i en skål till frukt-/grönsakssallad eller uppträdda på spett, så man får lätt känslan av att mat som behöver vara "utan allt" alltid är rätt så tråkig. 

Så det gör att det känns som att den här bloggen fyller en rätt stor funktion för att visa att det inte behöver vara tråkigt med allergianpassad mat, något som jag även får bekräftat genom kommentarer och mail som trillar in. Men om man ser till vad som finns i bokform så finns det en rätt enorm lucka i bokutbudet. Därav att jag tänker att försöka mig på att sammanställa en "Utan Allt"-kokbok. 

Jag har lite olika funderingar på hur jag ska lägga upp den och kan inte riktigt bestämma mig för hur jag ska utforma den. Så där skulle jag gärna vilja ha lite tankar från er som läser här i bloggen.  

Hur skulle du vilja att en kokbok med allergianpassade recept som är "utan allt" var upplagd om du fick drömma fritt?

Lämna en kommentar eller skicka ett mail!5 kommentarer:

 1. Jag kan inte vra utan din blogg! Du har gett mig massor av tips, jag kan räkna upp många recept på rak arm som jag tagit rätt av härifrån och du har underlättat vår vardag väsentligt! Så även om jag kommenterar väldigt sällan så läser jag väldigt ofta.

  Jag skulle köpa din kokbok direkt. Jag skulle nog köpa ett gäng att dela ut också. Jag gillar allergirecept som är skriva med en/flera variation/er så att man kan byta ut det man inte tål (vi har ju fördelen att bara behöva utesluta mjölkprotein och soja) och lagar gärna mat på havre och vete tex.

  Jag skulle också uppskatta ett kapitel om alla livsmedel och olika termer. Som det är nu är det svårt att hitta en fullständig lista, manfår plocka lite här och lite där. Sen tillkommer det kanske nya ord och beteckningar så en sån lista kanske snabbt skulle bli inaktuell?

  //Kristin aka melon

  SvaraRadera
 2. Jag tänker att för egen del så använder jag aldrig kokböcker för inspiration. Utan mer för att göra grundläggande saker som pannkakor och muffins där jag inte vågar göra på fri hand. Så ett uppslagsverk för sånt man gör ofta men kanske inte kan i huvudet är vad jag behöver. Drömmen är ju då att Lailas gula och äggfritt är norm så man slipper tänka själv. När det stör tex mjölmix i ett recept så måste man ju ändå blanda med varsamhet. Registret ska vara lätt att hitta i och gärna att samma sak finns under flera namn så man inte måste veta exakt hur den som gjorde registret tänkte.
  En allergikokbok med recept anpassade för många vore bra. Oftast så är det tänkt att vara till enstaka (avvikande) personer bland andra som äter vanlig mat. Vore trevlig att slippa dubbla recepten i huvudet som omväxling. Omfattande inledning med fakta vore bra. Därutöver tipsrutor och produktrekommendationer med bild på receptsidorna.
  Det vore kul med en bok där alla recept är ”utan allt” men att det står vad kan byta till om man tål det. Som det är nu får man välja mellan ett recept utan ägg eller ett utan vetemjöl och själv hälla i rätt mängd av det andra. Ibland vore det bra med tips av typen ”gräddtårta med sockerkaksbotten blir ändå inget bra så gör det här istället” exvis glasstårta. En lyckad glasstårta är alltid bättre än ett försök att härma en gräddtårta.

  SvaraRadera
 3. Jag gillar också när man har flera olika alternativ. Vi använder sparsamt med majsmjöl här hemma och då inkluderar det Lailas, så jag ser gärna fler alternativ. Å andra sidan så börjar man nu själv bli haj på hur de olika mjölsorterna funkar och kan byta själv.. Med olika resultar å andra sidan. ;-)

  Jag kommer också att köpa en massa kokböcker och dela ut till nära och kära! :-) Vad jag hade gjort utan din smarriga beasås eller all den hjälp jag fått vet jag inte. Du är suverän! :-p

  SvaraRadera
 4. Ja absolut, recept utan majs och majstärkelse verkar verkligen behövas.

  SvaraRadera
 5. Hej
  Även jag skulle uppskatta en kokbok där det finns alternativ. Vi kan ju äta alla sädesslagen här hemma så då skulle jag vilja veta hur mycket mjöl tex istället för någon ersättning. Jag tänker ungefär som coop medlemstidning brukar ha, längst ner står det typ "mjölkproteinfritt - bytt ut mjölken mot havredryck, sojaproteinfritt - kontrollera att kryddblandningen är fri från soja" osv.
  En önskekokbok är "snabb, lättlagad vardagsmat för allergiker (och resten av familjen)"

  SvaraRadera