söndag 27 juni 2010

Sommarsaft * 2Jag fick tag på ett antal kilon rabarber och självklart var jag tvungen att göra en (ett par) omgångar med rabarbersaft. Det är nästan det som jag saknar mest med den sommarstuga som mina föräldrar hade när jag var mindre och som de inte längre har kvar - "rabarberskogen" i trädgårdslandet. Kvadratmetermässigt så motsvarar den ytan som enbart upptogs av rabarber på den tiden den yta som hela vårat vardagsrum uppgår till där vi bor nu.

Rårörd rabarber- & hallonsaft
3 kg rabarber
500 hallon
30 g citronsyra
3,5 l kokande vatten
2,5 kg socker

  • Skölj och skär rabarbern i ca 1-2 cm bitar. Lägg i en stor bunke/gryta tillsammans med hallonen. OBS! Använd ej aluminium eftersom oxalsyran i rabarbern får aluminiumet att fälla. Koka upp vattnet och häll över rabarber/hallonblandningen. Låt svalna och sen stå kallt i kylskåpet i 3 dygn. Sila av saften. Rör ut sockret i saften och rör tills allt socker har löst sig. Häll upp på flaskor eller burkar och förvara i kylskåp och frys. Den håller sig någon vecka i kylskåpet, så förvara i frysen och ta fram lite i taget allt eftersom det tar slut i kylen. Om man vill kan man tillsätta 1 krm natriumbensoat - blanda detta med lite socker och rör ut i någon matsked av saften innan det blandas i den stora mängden saft.
Hallonen kan bytas ut mot två tvättade och tunt skivade citroner om man vill och tål det.

När jag höll på med rabarbersaften ovan så kom det även ett önskemål från sambon om citronsaft, så det fick bli en snabbgjord sådan också.

Snabbgjord Lemon-Limesaft
2 citroner
2 lime
70 g citronsyra
1 kg socker
2 l kokande vatten

  • Tvätta citrusfrukterna och skala det yttersta gula/gul-gröna skalet med en potatisskalare. Försök undvika att få med mycket av det vita. Pressa saften och lossa fruktköttet innuti citrusarna. Lägg skal, saft och fruktkött i en bunke. Tillsätt citronsyra och socker och rör ihop till en "gröt". Häll över det kokande vattnet och rör tills allt socker har löst sig. Kyl i vattenbad och när saften svalnat sila ifrån skal och fruktkött. Häll upp på flaskor eller i burkar. Förvara i frysen och ta fram en flaska/burk i taget och förvara i kylskåpet. Håller sig någon vecka i kylskåpet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar