söndag 28 november 2010

Första adventsfika med pepparkakor

Lite paus i tentaläsandet fick det bli idag och då passade jag på att baka lite lussekatter och även baka ut en plåt med pepparkakor till lite adventsfika.

Dessa pepparkakor är gjorda med muscovadosocker, farinsocker och mörk sirap för att ge pepparkakorna lite mer färg när de är gräddade och även bidra med lite mera smak även om man t.ex. skulle vara tvungen att utesluta kanel ur receptet. Såväl muscovadosocker som farinsocker är rent framställda ur råsocker och bidrar med mer egen smak än vanligt strösocker, men det går utmärkt att använda vanligt strösocker också om man hellre vill det.

För möjligheten att kunna anpassa kryddorna individuellt utifrån ev överkänslighet så använder jag mig av rena kryddor som jag blandar själv istället för att använda de färdigblandade kryddpåsarna med pepparkakskrydda.

Pepparkakor
300 g mjölk- och sojafritt margarin
2½ dl ljust muscovadosocker
2½ dl farinsocker
1 dl mörk sirap
2 dl vatten
1 msk ingefära
1 msk kanel
1 msk nejlikor
2 tsk mald kardemumma
1 msk bikarbonat
ca 1,5 l Lailas naturligt glutenfria mjölmix ("Lailas gula")


Till utbakning: Maizena majsstärkelse

Rör margarin, socker och sirap smidigt. Tillsätt kryddor och vatten. Blanda ner bikarbonatet i mjölet och arbeta in mjölet i margarinblandningen tills det blir en smidig deg. Låt degen vila i kylskåp över natten innan utbakning.

Kavla ut tunt med hjälp av majsstärkelse, ta ut pepparkakor och lägg på ett bakplåtspapper på en plåt. Grädda mitt i ugnen ca 3 minuter i 250 grader. Låt kakorna kallna på plåten.

*bild kommer under morgondagen*

onsdag 24 november 2010

Hallå bloggen, vakna nu. Det är snart jul!

Som ni kanske har märkt så har det varit väldigt lugnt med bloggande de senaste månaderna. Orsaken heter tids- och orkbrist rent allmänt. Heltidsstudier och delvis snudd på halvtidsjobb samtidigt i perioder och en del annat blandat strul har lett till att bloggen har fått vara det minst prioriterade området under senaste tiden.

Men nu när det börjar närma sig jul så känner jag att jag måste ta tag i det här nu. Om inte annat så måste jag ta och börja leta efter lite julrecept för egen del bland alla papperslappar där jag skrivit ner div recept och blandade köksexperiment och då kan jag lika gärna passa på att dela med mig till er andra också.

Därför har jag fått en idé om att jag under december månad ska göra en recept-julkalender, dvs att varje dag lägga upp minst ett julrelaterat recept/beskrivning/tips om olika ätbara saker här i bloggen.

Här kommer ni läsare in lite. Jag önskar helt enkelt att få lite förslag  från er om vad som  ni skulle vilja se  för recept dyka upp bakom "luckorna" i kalendern, och dels skulle jag vilja höra från er vad för ätbara saker (mat på julbordet, kakor, desserter, godis mm) som ni associerar med jul och skulle vilja ha om ni fick välja helt fritt och inte behöva ta hänsyn till några allergier? 

Så lämna en kommentar nedan eller skicka ett mail på utanallt[at]gmail.com om vad ni skulle vilja se i recept-julkalendern. 
Jag vågar inte lova att jag kan tillgodose allas önskemål, men jag ska försöka göra så gott jag kan och försöka få med så mycket som möjligt av de förslag som jag får in.