söndag 20 december 2009

Lussekatter

Jul och lucia går ju knappast utan lussekatter. Tyvärr blir de inte så blanka och fina som vanliga när man inte kan pensla dem med ägg, men smaken är det inget fel på. Luciakatterna var nästan slut så idag bakade jag en ny omgång. Dock snålade jag lite på grund av det hiskeliga saffranspriset och nöjde mig med en påse saffran (0,5 g), men de blir helt klart bäst med två påsar (1 g) som jag hade förra omgången, men då hade jag saffranet redan i skåpet sen en gång tidigare när det inte var lika dyrt. Tyvärr upptäckte jag vid utbakningen att någon i familjen låtit russinpaketet stå öppet i skåpet så att russinen mest kändes som små hårda stenar varför denna bakomgång fick bli russinfri.
Lussekatter, ca 30 st

50 g jäst för söta degar
100 g mjölk- och sojafritt margarin
½ dl vit sirap
1 dl socker
1 g (2 paket) saffran
½ tsk salt
2 dl rapsy frutty - osötad (färdigblandad) (alternativt ersätt med enbart risdryck om du ej har Rapsy/ej tål det)
3 dl risdryck
4 dl finmalt majsmjöl
1 msk Fiber Husk
½ tsk bakpulver
ca 6-7 dl Lailas Naturligt Glutenfri Mjölmix ("Lailas gula")
Ev russin

 1. Smula jästen i degskålen.
 2. Mortla gärna saffranet med lite socker först i nån minut.
 3. Lägg margarin, saffran, sirap, socker och salt i en kastrull, låt margarinet smälta och låt blandningen koka upp.
 4. Ta av kastrullen från plattan och blanda ner ev rapsy frutty och risdryck i socker/margarinblandningen. Låt det bli fingervarmt (37 grader).
 5. Lös upp jästen i litet av degspadet.
 6. Blanda majsmjölet, FiberHusk och bakpulvret i en bunke.
 7. Tillsätt resten av degspadet och majsmjölsblandningen och arbeta ihop till en  smet/lös deg. Tillsätt  Lailas-mjölet lite i taget och låt maskinen arbeta in det ordentligt. Tillsätt resten av mjölet lite i taget och se till att allt mjöl arbetas in i degen. Tänk på att det ska vara en ganska lös och kladdig deg. I
 8. Låt maskinen arbeta degen kraftigt ca 10 minuter.
 9. Stjälp upp degen på ett bakbord med lite mjöl och knåda försiktigt in lite mjöl så att det fortfarande är en lös deg, men som inte är kladdig på ytan.
 10. Baka ut lussekatterna för hand alt flytta över degen till en spritspåse (utan munstycken) och spritsa S-formade lussekatter eller raka "ormar" där man snurrar ihop ändarna. Stoppa i russin om så önskas.
 11. Låt jäsa på plåten under bakduk till dubbel storlek eller drygt 30 minuter.
 12. Värm ugnen till 250 grader.
 13. Blanda lite sirap med lite vatten och pensla lussekatterna med innan de ställs in i mitten av ugnen och gräddas knappt 10 minuter - tänk på att de inte får så mycket färg så de inte får vara inne för länge. Då är det stor risk att de blir torra.
 14. Låt svalna på galler under bakduk. Förpacka så snart de svalnat och frys in. Ta fram och tina och ljumma på dem aningens i mikron alldeles innan servering.
2 kommentarer:

 1. Det här kommer jag att testa idag :-)

  SvaraRadera
 2. Ida Spange Yachin25 november 2012 13:37

  Hej. Det vankas julbak och jag tackar så mycket för din blogg. Det blir inte så mycket inspiration kvar när man tagit bort glute, mjölk, soja och ägg :( Jag undrar vad rapsy frutty är, har aldrig hört talas om det.

  SvaraRadera