Säsong för semlor vilket knappast är så allergivänligt med vetebullar, mandelmassa och grädde.
Hittade en beskrivning på "grädde" som jag ville testa att modifiera lite så den skulle gå att använda, så här hemma fick det bli fusksemlor till efterätt idag för att kunna testa grädden. De får heta fusksemlor eftersom det inte är vetebulle utan jag var lat och gjorde muffins istället för bulle och sen "grädden" jag experimenterade med.
Bästa mjölkfria grädden jag provat får jag nog säga. smakade helt ok för att äta även om man inte behöver ha mjölkfritt
Till fyllning hade jag tänkt mixa malda solroskärnor med florsocker och någon droppe vätska för att ersätta mandelmassan, men så mycket orkade jag inte utan dottern fick lite hallonsylt och vi andra tog vanlig mandelmasssa i urgöpningen som gjordes i muffinsarna. Och sen lite florsocker på toppen.
Hela "semlan" är dessutom nästan uteslutande baserad på ris, socker och lite fett utöver lite jäsmedel, ev smaksättning och fyllningen, så den fungerar bra om man även skulle behöva utesluta majs och majsbaserade produkter.
Grundrecept på muffins 12 st
5,5 dl rismjöl
1½ dl socker
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
3,5 dl risdryck + 2 tsk vitvinsvinäger
½ dl neutral olja (tex raps/solros)
ev lite smaksättning i form av ½-1 tsk vaniljsocker eller knappt ½ tsk kardemumma
För vanliga muffins som ej ska fyllas: ev ca 2 dl bär
Sätt ugnen på 180 grader och ställ formar i en muffinsplåt (jag brukar använda lösa silikonformar för att ge lite extra stadga) eller på en plåt.
Blanda alla torra ingredienser i en skål. Blanda risdryck och vinäger och rör ner i mjölblandningen och rör till en slät smet. Blanda ner oljan. Häll upp smeten i formarna, det går att fylla formarna till ca ½ cm från kanten.
Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills de känns torra med provsticka. Ta upp muffinsarna ur plåten och låt svalna på ett galler.
Servera rumstempererade eller förvara i kylskåp i väntan på servering. Frys in om det är mer än ett dygn till servering.
---
För fusksemlorna skär bort ett lock och gröp ur lite och lägg i valfri fyllning.
---
"Vispad grädde"
4 msk rismjöl (går med majsstärkelse också)
3 dl risdryck
½ dl siktat florsocker
50 g mjölk- och sojafritt margarin
ev lite vaniljsocker eller rivet citronskal som smaksättning
Blanda rismjöl och risdryck i en kastrull och koka upp på medelvärme under ständig omrörning. Koka tills det tjocknar och blir grötliknande. Ta av från värmen och låt svalna helt tills rumstemperatur. Rör om då och då under tiden det svalnar.
Låt margarinet bli rumstempererat. Rör margarinet för hand så att det är väldigt smidigt och arbeta in lite av florsockret i taget så att det blir en väldigt smidig smörkräm. Plocka fram elvispen och vispa i smörkrämen på låg hastighet under tiden som du tillsätter "risgröten" ca en bordsmatsked i taget. Vispa in den tidigare skeden ordentligt innan du tillsätter nästa. Låt bli kall innan servering/användning.