Chokladtårta med hallon
Tårtbotten - 2 st, bakas en i taget
½ dl socker
2 msk kakao
1½ tsk bakpulver
1,75 dl Lailas naturligt glutenfria mjölmix - "Lailas gula"
1 msk olja
1,5 dl risdryck
- Värm ugnen till 200 grader.Olja och mjöla en springform med potatismjöl.
- Blanda alla torra ingredienser i en skål. Rör ned risdryck och olja. Häll upp i formen och grädda ca 15 min på nedersta falsen i ugnen.
- Låt svalna nån minut innan formens kant lossas och botten lossas så att kakan får svalna på ett galler.
- Upprepa med nästa botten.
Chokladkolakräm
1 dl socker
3 msk Maizena majsstärkelse
2 dl kokosmjölk
1 dl sirap
ca 30 g mjölk- och sojafri choklad
- Blanda allt utom chokladen i en kastrull. Koka upp och låt sjuda tills det blivit en ganska tjock kolakräm.
- Bryt chokladen i bitar och blanda ner dem i kolasåsen och rör tills all choklad har smält. Låt svalna.
Hallongelétopping
3 dl hallon
2 dl florsocker
3 gelatinblad
(ev lite riven mjölk- och sojafri choklad till dekoration)
- Lägg hallon och florsocker i en kastrull och koka upp som hastigast. Mosa hallonen under tiden. Ta av från värmen och låt svalna några minuter.
- Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 5 minuter. Krama ur vattnet lite och lägg gelatinbladen i en skål. Passera de varma hallonen genom en finmaskig sil så alla kärnor försvinner ner i skålen med gelatinbladen och rör tills gelatinet löst sig.
- Låt svalna så att det börjar tjockna lite innan det är dags att lägga på den på tårtan.
Bred chokladkolakrämen mellan bottnarna. Sätt gärna kanten på springformen runt de ihoplagda bottnarna innan hallontoppingen fördelas ovanpå den övre botten. Strö över den rivna chokladen om så önskas. Ställ i kylskåpet så hallontoppingen får stelna till.
Den lilla medhjälparen in action
Underbart tårtrecept. Gjorde den med grädde ovanpå istället så den såg ut som en "vanlig" tårta. Sonen fick den på sitt 3 års kalas i lördags och var överlycklig! Han tål mjölk men inte ägg, vete och nötter. :)
SvaraRaderaTack för underbar sida med många goda recept!