söndag 14 mars 2010

Hallofeepaj med blåbär

Melodifestival igår och stora dottern önskade Hallofeepaj med blåbär som sällskap till tävlingen. Hallofeepaj, fast att man byter ut en del av hallonen mot blåbär var något som relativt ofta förekom med ojämna mellanrum här hemma på den tiden som jag själv fortfarande kunde äta de vanliga spannmålen och innan minsta dotterns allergier var upptäckta (och dessutom så åt hon ju inte vanlig mat än utan enbart ammade).

Principen är enkel, börja med att koka en burk sötad kondenserad mjölk tills den blir som kolasås. Krossa digestivekex och blanda smulet med lite smält smör/margarin och tryck ut i en botten på en form. Bre kolasåsen över och toppa med hallon (eller som i vårt fall en blandning av hallon och blåbär). 

Tyvärr är det ju inget som funkar längre, så nu var det länge sedan senast. Kondenserad mjölk är ju inget lyckat till en mjölkallergiker. Digestivekexen kan visserligen dottern äta om man väljer rätt märke, men inte jag. Det finns visserligen glutenfria digestive från Semper, men dessa innehåller såväl vetestärkelse som mjölkpulver och sojamjöl så de är inte något alternativ. Återstår gör då bara hallon och blåbär av originalreceptet.

Med andra ord så var det läge för lite köksexperiment för att få till något som alla vi tre som var hemma kunde äta och samtidigt uppfylla stora dotterns önskning om hallofeepaj. Och se, det blev riktigt bra.

 Lite svårt att få bra fotoljus och därmed bra bild när klockan nästan var 20

Börja med att göra kolasåsen. Välj en tjockbottnad kastrull, gärna teflon så det inte bränner vid så lätt. Häll i  1 dl strösocker, och 3 msk Maizena majsstärkelse och blanda ihop dessa så det inte är klumpar i majsstärkelsen. Häll i 2 dl kokosmjölk (kolla innehållsförteckningen) och vispa ihop så att det är klumpfritt. Rör därefter i 1 dl ljus sirap. Koka upp och rör hela tiden. Låt koka på svag värme ca 10 minuter och rör om då och då.

 Låt kolasåsen (eller kolakrämen snarare) svalna och börja med själva botten.Placera ugnsgallret på nedersta falsen och värm ugnen till 175 grader. Smörj botten och nedredelen av kanten i en springform (med löstagbar kant) med lite olja och mjöla med potatismjöl. Blanda därefter i en skål:

1 dl socker
1½ dl Maizena majsstärkelse
½ dl finmalt majsmjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk FiberHusk

Rör därefer ner:
1½ dl risdryck
2 msk neutral olja (raps/solros)
och rör ihop till en klumpfri smet. Låt vila ca 5 minuter innan den hälls upp i formen och ställs in i ugnen. Grädda ca 15 minuter på nedersta falsen.

När botten är färdiggräddad, låt svalna ca 5 minuter. Lossa kanten på kakbotten från formens kant genom att dra ett varv med en kniv runt kanten ända ner till formens botten (så blir det lättare när man ska ta bort formens kant lite senare). Bred över kolasåsen (krämen) och täck hela pajen med ett lager av hallon och blåbär ovanpå kolasåsen.

1 kommentar:

  1. Vad glad jag blev av att hitta din blogg!

    Jag är troligtvis (även om läkarna inte tycker att jag behöver någon vidare utredning) överkänslig mot det mesta. Jag reagerar på det mesta, gluten (trots testet var negativt), vissa mejeriprodukter, glutamat etc etc...

    Jag kommer definitivt att följa din blogg!

    SvaraRadera