söndag 28 mars 2010

Pestorullader av kyckling

Köpt pesto innehåller i de flesta fall såväl nötter som parmesan vilket gör den olämplig för såväl nöt-, mjölk- och ett flertal äggallergiker. Nötter och mjölk låter kanske betydligt mer självklart än att man som äggallergiker inte skulle kunna äta ost. Anledningen till det är att i varje fall alla parmesanostar som jag har hittat hittills innehåller konserveringsmedlet lysozym (E 1105), som framställs ur ägg och en del äggallergiker reagerar på det. 
(Som en liten parentes så förekommer lysozym även i alla Zendiums tandkrämer förutom barntandkrämen.)

Men pesto kan man lätt göra själv och anpassad efter vad man tål. Jag brukar göra enligt följande:

Pesto
De stora bladen från en kruka färsk basilika (småbladen får vara kvar och växa till)
2 msk solroskärnor
1 pressad vitlöksklyfta
½ tsk flingsalt
3 msk olivolja

Lägg allt utom olivoljan i en hög & relativt smal bägare. Mixa med stavmixer (eller om man vill använda matberedare). Tillsätt olivoljan lite i taget och mixa slätt. Smaka av med salt och peppar.

Kycklingrullader med pesto
Lägg kycklingbröstfiléer på en skärbräda och skär i stora skivor med kniven horisintellt, ca 3 skivor/filé beroende på storlek. Lägg kycklingskivorna en i taget i en plastpåse och platta till dem genom att banka med tex undersidan av stekpannan. Ta ur påsen och upprepa med alla filéskivorna. 
Krydda filéskivorna med lite peppar och bred över ett lager med pesto på ena sidan av filéskivorna. Rulla ihop och linda en baconskiva runt för att hålla ihop den.
Stek i stekpanna eller bryn i stekpanna och låt steka klart i ugnen.


3 kommentarer:

 1. Å så gott det låter, detta måste provas! Vad burkar du ha till? Sås?

  Jag tittar ofta in på din blogg, det är myket användbart som står här.

  //Kristin aka melon

  SvaraRadera
 2. Den här gången blev det ingen sås utan rårakor, lite sparris med en gnutta olivolja & flingsalt (och de i familjen som tål mjölk fick även lite parmesanflagor till) och lite babyspenat med lite hallonbalsamvinäger som dressing.

  Men sås, bearnaise kanske, eller kryddsmör med pesto kanske. Det beror väl rätt mycket vad man har till om man behöver sås eller inte.

  SvaraRadera
 3. Det finns parmesan utan Lysosym! Kolla de ekologiska, trooor att det kan vara grano padano eller vad det heter. Men det är i alla fall den ekologiska som är äggfri, vanliga varianten är det inte

  SvaraRadera