måndag 21 december 2009

Vörtbröd

Vörtbröd, 1 bröd

50 g jäst
50 g mjölk- och sojafritt margarin
3/4 dl ljus sirap
3/4 msk malda pomeransskal
½ msk malda nejlikor
½ msk mald ingefära
½ tsk salt
5 dl cola, Ej light-varianter (eller julmust om man tål det)
1 msk FiberHusk
1 tsk bakpulver
3½ dl teffmjöl
ca 5-6 dl Lailas naturligt glutenfria mjöl ("Lailas gula")

  1. Smula jästen i en degbunke.
  2. Lägg margarin, sirap, salt och kryddor i en kastrull smält margarinet och låt allt koka upp. Ta av från plattan och häll i colan och låt allt bli fingervarmt.
  3. Lös upp jästen i lite av degspadet.
  4. Blanda Fiber Husken och bakpulver med teffmjölet. 
  5. Tillsätt  degspad och först teffmjölsblandningen och därefter Lailas-mjölet omväxlande lite i taget tills det arbetats ihop till en ganska kladdig deg.
  6. Låt maskinen jobba degen kraftigt ca 15 minuter. Stäng av maskinen vid några tillfällen och skrapa ner från kanterna så att allt får möjlighet att bearbetas. Det ska vara en ganska lös och kladdig deg innan jäsningen.
  7. Stjälp upp degen på tex ett bakbord med lite mjöl och knåda in så att ytan inte kladdar och forma till en limpa. Lägg i en brödform.
  8. Täck med bakduk och låt jäsa ca en timme.
  9. Värm ugnen till 200 grader.
  10. Pensla med lite vatten och sirap. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter tills den är färdig. Kontrollera genom att ta upp ur formen och vänd på limpan. När man knackar i botten ska det låta ihåligt, då är limpan klar.
  11. Låt svalna under bakduk. Skiva upp och frys in.


2 kommentarer:

  1. Provat receptet. Mums så gott det blev. Tyckte till och med kräsne maken.Snyggt kök du fick btw!

    SvaraRadera
  2. Schär har också ett mörkt mjöl man kan använda. Vi provade med ett liknande recept men med julöl i stället för cola, och bakade det i elektrolux bakmaskin för glutenfritt bröd. Görgott! Med lite senapssill på!

    /
    Ola Andersson
    www.matallergibutiken.se

    SvaraRadera