tisdag 25 augusti 2009

"Järniga" köttbullar

Dagens middag blev köttbullar. Lite extra järnberikade sådana, som blev enormt saftiga trots att det enbart var magert nötkött som färs.

"Järniga" köttbullar - ca 50 st

0,5 dl fibrex
0,75 dl vatten
1 finhackad eller riven gul lök
1 vitlöksklyfta
0,5 tsk finmald vitpeppar
1,5 tsk salt
100 g leverpastej - OBS! kontrollera innehållsförteckningen!
0,5-1 dl finhackad persilja
1,5 msk potatismjöl
700g nötfärs

Blötlägg fibrex med vattnet i en blandningsskål och låt stå och svälla ca 10 minuter. Finhacka under tiden löken och bryn tills den blir mjuk och får lite lätt färg. Blanda ner lök, pressad vitlök, salt, peppar, persilja, leverpastej och potatismjöl med den svällda fibrexen. Arbeta in nötfärsen så det blir en smet.

Forma bullar/bollar eller biffar om man hellre vill det. För att få köttbullarna att behålla formen vid stekning är ett tips att först lägga ner dem i kokande vatten ca 1 minut innan man lägger dem i stekpannan och steker. Man kan även göra köttbullarna och koka dem lätt och därefter frysa in och steka när man tar fram om man vill göra en större omgång på en gång.


1 kommentar: