Ett underbart och dessutom väldigt lättbakat fröknäcke som uppskattas även av de som inte måste äta "utan allt". Rör ihop smeten, platta ut på plåt och in i ugnen i en timme.
Jag brukar fördela en smet på två plåtar som jag ställer in samtidigt i ugnen och byter plats på efter halva tiden. Men kör man med varmluft funkar det också att dubbla satsen och köra 4 plåtar samtidigt i ugnen och då byta plats nån gång under gräddningen.
Är lätt att variera receptet i olika varianter genom att använda olika mjölsorter och "flingsorter". Vill man använda teffmjöl eller bovetemjöl är i varje fall min rekommendation att ta hälften teff-/bovetemjöl och hälften rismjöl för att göra det enklare att platta ut på plåtarna.
Fröknäcke ca 20 bitar
½ dl hela linfrön
½ dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor
1 dl hirsflingor eller boveteflingor eller sesamfrö
2 dl mjöl - majs eller ris eller ris/bovete eller ris/teff
½ tsk salt
2½ dl kokande vatten
½ dl valfri olja (raps-/solros-/majs-/olivolja)
Lite flingsalt
Blanda linfrö, pumpakärnor, solroskärnor, hirs-/bovetflingor/sesamfrö, valfritt mjöl och ½ tsk salt i en skål. Häll i kokande vatten och olja och rör ihop till en smet/lös deg. Fördela degen på två plåtar och platta ut till en väldigt tunn kaka med hjälp av händerna. Skär "brytskåror" och strö över lite flingsalt innan plåten ställs in i ugnen i 150 grader i en timme.
Lite olika varianter på kombinationer jag testat med:
majsmjöl & sesamfrö
majsmjöl & hirsflingor
rismjöl & hirsflingor
ris-/teffmjöl & hirsflingor
rismjöl & boveteflingor
bovete-/rismjöl & sesamfrö
Längst bak: bovete-/rismjöl & sesamfrö
Till vänster: majsmjöl & hirsflingor
Till höger: rismjöl & boveteflingor
Gjorde dessa i helgen och tog hälften bovetemjöl och hälften kokosmjöl. Blev jättegott och barnen älskar dem :-)
SvaraRaderaNu ska jag baka! Smakade detta bröd i helgen och älskar´t! Sen ska min GFCFSF-son få baka också : )
SvaraRaderaJättegott! Jag lägger degen mellan två bakplåtspapper, sen är det jättelätt att kavla ut tunna, jämna knäckebröd! På samma sätt som när man gör prinsesstårta och kvalar ut marsipanen.
SvaraRadera