fredag 28 maj 2010

Innehållsförteckningsguide - gluten och sädesslag

Det finns både likheter och skillnader i hur kosten behöver se ut om man har celiaki (glutenintolerans) eller om man är veteallergiker eller allergisk mot något av de andra spannmålen.

Vid glutenintolerans måste man utesluta alla produkter som har sitt ursprung i något av spannmålen vete, råg och korn. Flertalet glutenintoleranta klarar av produkter innehållande ren havre. Ren havre är havre som hanterats separat från övriga spannmål när det handlar om odling, skörd, lagring, kvarnar etc för att minska risken för att den kontamineras med de glutenhaltiga spannmålen i så stor utsträckning som möjligt.

För vete-/andra spannmålsallergiker beror det till stor del hur känslig man är. Vissa reagerar bara på det aktuella sädesslaget så att man som veteallergiker enbart reagerar på vete och klarar av råg, havre etc trots att dessa kan vara kontaminerade med mindre mängder vete, medan andra som bara är allergiska mot vete inte klarar minsta spår av kontaminering och inte klarar av att äta minsta lilla av något sädesslag och tvingas att använda sig av naturligt glutenfria spannmål. Vanligtvis så är man som allergiker känsligare så att man får symtom av mindre mängder än vad som krävs för att framkalla symtom vid celiaki.

En uppdelning på produkter/beteckningar där de olika sädesslagen förekommer under:

Vete och produkter innehållande vete:
- vete
- vetemjöl
- rågsikt
- spelt/speltvete
- dinkel/dinkelvete
- durum/durumvete
- kamut
- emmer
- Manitoba Cream
- grahamsmjöl
- mannagryn
- dinkelmannagryn
- vetekli
- kruskaklli
- couscous
- bulgur
- matvete
- dinkelris
- idealmjöl
- veteprotein
- vetefiber
- vetegroddar
- vetesirap
- vetestärkelse*
- sojasås**
- pasta
- semolina
- ströbröd/skorpmjöl
(- glukossirap, kan ofta vara vete)

* glutenfri vetestärkelse fungerar i de allra flesta fall om man är glutenintolerant, men om man är veteallergisk så får man ofta utesluta även glutenfria produkter baserade på vetestärkelse.
** Tillverkningen av sojasås inleds genom att man låter sojabönor och vete jäsa tillsammans i stora tankar. Livsmedelsverket testade härom året sojasåser och kom fram till att nästan alla de testade såserna låg under gränsvärdet för gluten och bör inte vara några problem för glutenintoleranta, se sammanställning av testet här. Som veteallergiker är risken betydligt större att man reagerar på de väldigt små mängderna vete som finns i de färdiga sojasåserna.


Råg/rågprodukter:
- råg
(- rågvete, en korsning mellan råg & vete, används främst till djurfoder)
- rågmjöl
- rågsikt
- rågflingor
- rågkross
- surdeg - oftast av råg, men förekommer vete

Korn/kornprodukter:
- korn
- kornmjöl
- kornkross
- kornris
- matkorn
- malt, oftast av korn*
- maltsirap*
- maltextrakt*
- vört, restprodukt av malt*

* Livsmedelsverket har bl.a. analyserat maltdrycker som öl och must samt cornflakes som innehåller malt med avseende på gluteninnehåll och flertalet av produkterna är ok för glutenintoleranta, men det finns vissa undantag. Veteallergiker är ofta känsligare och kan reagera även om glutenintoleranta klarar det.

Havre:
Havre i sig innehåller inte gluten, men vanlig havre innehåller vanligtvis rester av vete, råg och korn som blandats i genom att det odlas på fält intill varandra, mals i samma kvarnar etc. Ren havre som hanterats separat kan ingå i kosten för flertalet glutenintoleranta.


- havre
- havremjöl
- havrekli
- havregryn
- nakenhavre
- mathavre
- havremust
- havrefiber
- havredryck
- havregrädde
- havreyoghurt
- havreglass

Övrigt:
- gluten



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar