Istället för jordnötter så används solroskärnor.
Falsk jordnötskyckling, 4 personer
ca 600 g benfri kycklingfilé
raps-/solrosolja att bryna i
salt, peppar
Sås:
ca 5 cm citrongrässtjälk
2 msk farinsocker
1 tsk sambal oelek*
1 msk fisksås (ersätt med knappt 1 tsk salt för fiskfritt)
1 tsk risvinäger (eller vitvinsvinäger)
2 vitlöksklyftor
1 msk riven färsk ingefära
3 schalottenlökar (eller 1 stor gul lök)
1 dl solroskärnor
3 dl kokosmjölk*
ev några droppar såskulör* för färgsättning om man önskar
*kontrollera att dessa inte innehåller något som du inte tål
- Börja med att förbereda såsen. Stimla citrongräset, hacka lök och vitlök, riv ingefära och lägg i en matberedare tillsammans med farinsocker, sambal oelek, fisksås, vinäger och ca 1 dl kokosmjölk och mixa slätt. Lägg i solroskärnorna och resten av kokosmjölken och mixa så att solroskärnorna hackas, men det ska inte bli helt slätt. Blanda ev i några droppar såskulör om lite mörkare färg önskas.
- Värm ugnen till 200 grader.
- Dela varje kycklingfilé i ca 4 bitar. Hetta upp olja i en stekpanna och bryn kycklingbitarna hastigt så att de får lite färg runt om. Salta och peppra.
- Ta fram en ugnssäker form och häll i ett tunt lager sås så att det täcker botten. Lägg i kycklingbitarna och häll resten av såsen över. Stek i mitten av ugnen ca 20 minuter tills kycklingen är genomstekt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar