måndag 16 augusti 2010

Köttfärssås - hur gör du?

Köttfärssås och spagetti blev det till middag här hemma ikväll och under tiden som jag höll på i köket dök en tanke upp i huvudet. När det handlar om köttfärssås så misstänker jag att det är något som det finns minst lika många receptvarianter på som det finns kockar som lagar till den.  Och när det sen handlar om allergianpassade varianter misstänker jag att det kan bli ännu fler. Det gjorde att jag blev lite nyfiken på hur andra brukar laga till köttfärssås hemma hos sig. 

Hur brukar du laga köttfärssås? Är det någon ingrediens som du alltid har i (förutom köttfärs då)? Eller har du någon lite mer oväntad ingrediens? 
Ja, lämna helt enkelt en kommentar med vad du brukar använda för ingredienser när du lagar köttfärssås så kan det utgöra inspiration för andra att experimentera och variera sig med!

Dagens köttfärssås här hemma var ganska så standardvariant för hur den brukar se ut här och den utan tomat eftersom dottern inte kan äta det. Den innehöll följande ingredienser:

- köttfärs (blandfärs idag)
- rödlök (eftersom den gula var slut)
- vitlök
- köttbuljongtärningar (Ekologisk köttbuljong, inköpt på Hemköp)
- ajvar relish
- balsamvinäger
- vatten
- Maizena majsstärkelse
- oregano
- peppar
- några droppar Ekströms Collorit (såskulör)

Och den slukades med god aptit av alla i familjen. 
Ibland, i synnerhet om det är så att jag har en lite mindre förpackning med köttfärs, så brukar jag dryga ut den lite genom att finriva lite morötter eller squash/zucchini som blandas ner i köttfärssåsen.

Dagens rester

3 kommentarer:

 1. Ullis Niklasson21 augusti 2010 23:13

  Hej!
  Jag har i Carlshamns Gott i mat,
  den har jag i alla mina såser för den blir gräddig och såsen behöver inte redas. Hela familjen gillar denna köttfärssås. :o)

  SvaraRadera
 2. åh, vilken fantastiskt användbar blogg! Tack!
  Jag brukar passa på att gömma grönsaker i min köttfärsås eftersom det är svårt att få i barnen det. Jag steker köttfärs i olja med lite vitlök, salt, oregano och honung. Samtidigt kokar jag tex skuren lök, succhini, lite blomkål. Häll av vattnet, tillsätt olivolja och mixa slätt, smaksätt med salt och vitlök och blanda ihop med resten. Även aubergine blir gott. Ibland har jag kört vitkål, osv.

  SvaraRadera
 3. Jag varierar nog även min rätt mycket. Senaste gången gjordes en indisk-inspirerad variant med curry, garam masala och kokosmjölk. Pojkarna slukade den, men tösens kommentar var "det var inte riktigt min smak". Hmm.....

  SvaraRadera