torsdag 1 juli 2010

Att utnyttja rabarbersaftsrester maximalt

Vad gör man med de rester som blir när man gör saft? Den rårörda rabarbersaften är i varje fall väldigt tacksam och man kan ta tillvara och utnyttja rabarbern maximalt. Eftersom den inte kokas utan fortfarande är ganska hård efter safttillverkningen så går det utmärkt att återanvända den. De senaste omgångarnas saftrester har jag utnyttjat på lite olika sätt. Känns som onödigt slöseri att inte utnyttja till max.

Antingen lagt ett tjockt lager i en ugnsform, blandat socker, potatismjöl och lite kanel och strött över rabarberresterna och blandat runt i formen. Sen gjorde jag en smuldeg av en blandning av riven kokos, boveteflingor, Maizena majsstärkelse, lite socker och Carlshamns mjölkfria margarin som ströddes över och sen in i ugnen för att gräddas tills rabarbern är helt mjuk och smuldegen börjar få lite färg.



Ett annat alternativ är att göra eftersaft - dvs att den frukt/bär (eller i det här fallet faktiskt grönsak, japp - rabarbern är egentligen en grönsak, men den används som frukt) som använts till safttillverkningen kokas en gång till för en ny omgång saft efter att den första runnit av. Det finns betydligt mer smak kvar än vad man kanske tror. 

Så en del av rabarberresterna åkte ner i en gryta ihop med lite drygt halva mängden vatten för motsvarande mängd rabarber jämfört med ursprungsreceptet, och sen fick den sjuda ca en timme på spisen och därefter svalna innan saften silades av. Sen kan man välja om man vill råröra ner socker och citronsyra i den avsilade saften som man gjorde med originalsaften eller om man vill ge den ett uppkok med socker som man gör med annan saft som inte är rårörd. Jag var lite bekväm av mig och rårörde ner socker och citronsyra och hällde upp på burkar och frös in på samma sätt som den första saften av samma rabarber.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar