fredag 2 juli 2010

Vin till matlagningen

Ibland vill man ha lite vin att ha i maten som lite extra smaksättare. Lite rödvin till köttgrytan, marinaden till köttet och rödvinssåsen eller lite vitt vin till risotton eller såsen till någon fiskrätt. Kanske inte på vardagsbasis, men nån gång emellanåt. 

I mataffärerna finns matlagningsvin av olika slag om man vill ha det, men egentligen vet jag inte riktigt om det förtjänar att få kallas för vin ens. Detta säljs i relativt små flaskor  på mellan 25-33 cl  till en kostnad på ca 20-30:- beroende på märke, i varje fall ligger priset där i de närmaste två affärerna som vi har här där jag bor.

Dessa matlagningsvin innehåller inte så värst mycket vin, utan består av vatten med en rad tillsatser i form av vanligtvis maltodextrin, vinaromer, konserveringsmedel och färgämnen. Jag har inte orkat undersöka närmare ursprunget till det maltodextrin som används, men i varje fall Winborgs vita matlagningsvin innehåller vinaromer med vete.

Ett tips är därför att istället gå till Systembolaget och köpa något av deras alkoholfria viner. Då får man dels riktigt vin och inte en massa konstgjorda tillsatser och aromer. Dessutom till ett betydligt billigare pris, runt 40:-  för 75 cl om man väljer bland de billigaste alkoholfria vinerna.

Väl hemma med vinet så häller man upp det i istärningsformar och fryser in. När det frusit kan man flytta över vin-isbitarna till en burk eller påse att frysförvara dem i  och sen tar man fram lagom många isbitar i taget som får tina vid de tillfällen som man vill ha en skvätt vin i matlagningen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar