söndag 28 mars 2010

Pestorullader av kyckling

Köpt pesto innehåller i de flesta fall såväl nötter som parmesan vilket gör den olämplig för såväl nöt-, mjölk- och ett flertal äggallergiker. Nötter och mjölk låter kanske betydligt mer självklart än att man som äggallergiker inte skulle kunna äta ost. Anledningen till det är att i varje fall alla parmesanostar som jag har hittat hittills innehåller konserveringsmedlet lysozym (E 1105), som framställs ur ägg och en del äggallergiker reagerar på det. 
(Som en liten parentes så förekommer lysozym även i alla Zendiums tandkrämer förutom barntandkrämen.)

Men pesto kan man lätt göra själv och anpassad efter vad man tål. Jag brukar göra enligt följande:

Pesto
De stora bladen från en kruka färsk basilika (småbladen får vara kvar och växa till)
2 msk solroskärnor
1 pressad vitlöksklyfta
½ tsk flingsalt
3 msk olivolja

Lägg allt utom olivoljan i en hög & relativt smal bägare. Mixa med stavmixer (eller om man vill använda matberedare). Tillsätt olivoljan lite i taget och mixa slätt. Smaka av med salt och peppar.

Kycklingrullader med pesto
Lägg kycklingbröstfiléer på en skärbräda och skär i stora skivor med kniven horisintellt, ca 3 skivor/filé beroende på storlek. Lägg kycklingskivorna en i taget i en plastpåse och platta till dem genom att banka med tex undersidan av stekpannan. Ta ur påsen och upprepa med alla filéskivorna. 
Krydda filéskivorna med lite peppar och bred över ett lager med pesto på ena sidan av filéskivorna. Rulla ihop och linda en baconskiva runt för att hålla ihop den.
Stek i stekpanna eller bryn i stekpanna och låt steka klart i ugnen.


söndag 14 mars 2010

Hallofeepaj med blåbär

Melodifestival igår och stora dottern önskade Hallofeepaj med blåbär som sällskap till tävlingen. Hallofeepaj, fast att man byter ut en del av hallonen mot blåbär var något som relativt ofta förekom med ojämna mellanrum här hemma på den tiden som jag själv fortfarande kunde äta de vanliga spannmålen och innan minsta dotterns allergier var upptäckta (och dessutom så åt hon ju inte vanlig mat än utan enbart ammade).

Principen är enkel, börja med att koka en burk sötad kondenserad mjölk tills den blir som kolasås. Krossa digestivekex och blanda smulet med lite smält smör/margarin och tryck ut i en botten på en form. Bre kolasåsen över och toppa med hallon (eller som i vårt fall en blandning av hallon och blåbär). 

Tyvärr är det ju inget som funkar längre, så nu var det länge sedan senast. Kondenserad mjölk är ju inget lyckat till en mjölkallergiker. Digestivekexen kan visserligen dottern äta om man väljer rätt märke, men inte jag. Det finns visserligen glutenfria digestive från Semper, men dessa innehåller såväl vetestärkelse som mjölkpulver och sojamjöl så de är inte något alternativ. Återstår gör då bara hallon och blåbär av originalreceptet.

Med andra ord så var det läge för lite köksexperiment för att få till något som alla vi tre som var hemma kunde äta och samtidigt uppfylla stora dotterns önskning om hallofeepaj. Och se, det blev riktigt bra.

 Lite svårt att få bra fotoljus och därmed bra bild när klockan nästan var 20

Börja med att göra kolasåsen. Välj en tjockbottnad kastrull, gärna teflon så det inte bränner vid så lätt. Häll i  1 dl strösocker, och 3 msk Maizena majsstärkelse och blanda ihop dessa så det inte är klumpar i majsstärkelsen. Häll i 2 dl kokosmjölk (kolla innehållsförteckningen) och vispa ihop så att det är klumpfritt. Rör därefter i 1 dl ljus sirap. Koka upp och rör hela tiden. Låt koka på svag värme ca 10 minuter och rör om då och då.

 Låt kolasåsen (eller kolakrämen snarare) svalna och börja med själva botten.Placera ugnsgallret på nedersta falsen och värm ugnen till 175 grader. Smörj botten och nedredelen av kanten i en springform (med löstagbar kant) med lite olja och mjöla med potatismjöl. Blanda därefter i en skål:

1 dl socker
1½ dl Maizena majsstärkelse
½ dl finmalt majsmjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk FiberHusk

Rör därefer ner:
1½ dl risdryck
2 msk neutral olja (raps/solros)
och rör ihop till en klumpfri smet. Låt vila ca 5 minuter innan den hälls upp i formen och ställs in i ugnen. Grädda ca 15 minuter på nedersta falsen.

När botten är färdiggräddad, låt svalna ca 5 minuter. Lossa kanten på kakbotten från formens kant genom att dra ett varv med en kniv runt kanten ända ner till formens botten (så blir det lättare när man ska ta bort formens kant lite senare). Bred över kolasåsen (krämen) och täck hela pajen med ett lager av hallon och blåbär ovanpå kolasåsen.

tisdag 9 mars 2010

Rödbetssallad i annan variant

En lite annorlunda variant på rödbetssallad, i råkostvariant. Snabbgjord med hjälp av den grova sidan på ett rivjärn eller matberedare med rivskiva.

Riv och blanda rå blomkål, råa rödbetor och rått, skalat äpple - gärna en lite syrlig sort. Proportioner ca 2:2:1. Blanda i en skål, häll över någon matsked hallonbalsamvinäger och blanda. Smaka av med lite flingsalt och peppar. Låt stå och dra åt sig smakerna en liten stund innan servering.

Infogar ett litet Obs! - Se till att kontrollera innehållsförteckningen på hallonbalsamvinägern. så den inte innehåller något som inte tåls Jag använder mig av Zetas hallonbalsamico på glasflaska

Zeta har även en annan hallonvinäger, Crema di Balsamico Hallon som säljs i plastflaskor - den innehåller såväl glukossirap, maltodextrin & dextros (kommer att återkomma till de ingredienserna en annan gång och kommentera). Jag har även sett en variant av hallonbalsamvinäger under Icas eget märke . Också den i plastflaska, men den innehåller E412 - guarkärnmjöl om jag inte minns fel vilken av sojasläktingarna det var. Får försöka komma ihåg att läsa på baksidan av den nästa gång jag är på Ica.


måndag 8 mars 2010

Kardemummaflarn med kokos & bovete

Väldigt enkla och lättbakade kakor. Rör ihop, klicka ut, grädda och låt svalna. Men klicka ut dem glest på plåten för de flyter ut rejält. Blir ca 40-50 st beroende på hur stra man gör dem. 9-12 klickar/normalstor plåt brukar fungera bra utan att de flyter ihop allt för mycket.

75 g Mjölk- och sojafritt margarin*
2 dl socker
2 msk ljus sirap
3 msk kokosmjölk*
1 dl riven kokos
3 dl boveteflingor
½ dl Maizena majsstärkelse
1 tsk kardemumma

* kontrollera innehållsförteckningarna så de inte innehåller något du inte tål
  • Blanda socker, kokos, boveteflingor, majsstärkelse och kardemumma i en skål. Smält margarinet och låt svalna lite. Häll margarin, sirap och kokosmjölk bland de torra ingredienserna i skålem och rör ihop. Låt stå och svälla ca 15 minuter om tid finns. 
  • Klicka ut på bakplåtspapper på en plåt med hjälp av två teskedar. Grädda i 175 grader mitt i ugnen ca 8 minuter. Ta ut ur ugnen när de flutit ut till tunna flarn och fått lagom mycket färg. OBS! att de fortfarande är mjuka då. Låt ligga kvar på plåten några minuter tills de börjar stelna innan de lossas från plåten och läggs på plant underlag för att svalna och stelna klart.

Variera dem lite/göra dem lite festligare? Gör lite smörkräm med mjölk- och sojafritt margarin, florsocker och någon smaksättning och lägg ihop flarnen två och två med lite smörkräm emellan.

fredag 5 mars 2010

Innehållsförteckningsguide - mjölkprotein


Först ut får en innehållsförteckningsguide när det handlar om mjölkprotein vara. Allt som innehåller mjölkprotein heter inte något med mjölk i namnet och en del saker som heter något med mjölk i namnet innehåller inte komjölksproteiner.


 

Beteckningar där mjölkprotein förekommer »


Rena mjölkprodukter:

- mjölk
- kärnmjölk
- kulturmjölk
- smör
- margarin
- grädde
- kaffegrädde
- ost
- mjukost
- färskost
- smältost
- fetaost*
- halloumi*
- fårost/getost*
- chevré*
- marscapone
- Philadelphiaost/cream cheese
- mozzarella/buffelmozzarella*
- yoghurt
- filmjölk
- lättfil
- kefir
- a-fil
- bifilus
- dofilus
- Onaka
- gräddfil
- crème fraiche
- keso/cottage cheese
- kesella/kvarg
- "Milda"- och "Kelda"-gräddprodukter
- glass
- messmör
- mesost
- välling
- mjölkchoklad
- låglaktos mjölkprodukter
- laktosfria mjölkprodukter

* En del mjölkproteinallergiker kan äta ost gjord på får-, get- eller buffelmjölk, men de flesta klarar inte det


Andra benämningar på mjölkprotein:

- mjölkprotein
- laktos**
- mjölksocker
- skummjölk
- skummjölkspulver
- mjölkpulver
- kärnmjölkspulver
- torrmjölk
- torrmjölkspulver
- vassle
- vassla
- vassleprotein
- vasslepulver
- gräddpulver
- ostpulver
- enzymmodifierad ost (s.k. ostarom)
- kasein
- kaseinat
- mjölkglobulin 
- mjölkalbumin
- mjölkäggvita
- natrumkaseinat
- smörfett
- smörolja
- colostrum (råmjölk från ko)
- mjölksyrepulver***


** Laktos som ingår i läkemedel kan antingen vara medicinskt ren laktos eller laktos som kan innehålla rester av mjölkprotein och kan variera mellan olika preparat så kontrollera med läkaren och/eller apotekspersonalen. Det kan inte uteslutas att man kan reagera på laktos i läkemedel även om den ska vara helt fri från mjölkprotein om man är extremt känslig. Laktos i vanliga livsmedel innehåller vanligtvis rester av mjölkprotein.

*** Mjölksyrepulver har relativt nyligen dykt upp i några chipspåsar. Det är mjölksyra som de har utvunnit ur mjölkprodukter och kan därför innehålla små mängder mjölkprotein. Ren mjölksyra har inget med mjölkprotein att göra.


Följande beteckningar innehåller INTE mjölkprotein:

Nedanstående beteckningar på ingredienser eller tillsatser innehåller inte mjölkprotein även man av namnet kanske kan tro det:

- mjölksyra
- smörarom (såvida det inte är naturlig smörarom, då kan den ha rester av mjölkprotein)
- natriumlaktat
- kalciumlaktat
- kaliumlaktat
- yoghurtkultur - dvs mjölksyrabakterier/lactobaciller
- kakaomassa
- kakaosmör
- kokosmjölk
- "rismjölk"****
- "havremjölk"****
- "sojamjölk"****


**** "Rismjölk", "havremjölk", "sojamjölk" får egentligen inte kallas för mjölk, utan saluförs under benämningen risdryck, havredryck, sojadryck, men i vardagligt tal och skrift kallas de vanligtvis för "ris-/havre-/sojamjölk".

Innehållsförteckningsguider och fallgropar

Kom på att det kan vara en bra idé att lägga ut lite "guider" till att tolka vad som gömmer sig bakom olika beteckningarna som kan förekomma i innehållsförteckningar. Det som döljer sig bakom flest beteckningar är mjölk, men även spannmål (sädesslag och gluten) kan dölja sig bakom en mängd beteckningar, liksom soja och olika former av baljväxter. Även ägg har ett par olika beteckningar som det kan dölja sig bakom.

Har även en tanke att fylla på med tips på lite fallgropar och varningar att se upp med när det handlar om olika typer av produkter och allergener. Det finns en hel del livsmedelsprodukter som kan innehålla allergener som man kanske inte räknar med utifrån vilken typ av produkter det handlar om.

Maränger gör man ju av äggvita och socker så det fungerar perfekt om man inte tål mjölk - eller? 
Så gott som alla de maränger som man kan köpa i livsmedelsbutikerna innehåller inte en gnutta ägg, men däremot desto mera skummjölkspulver vilket gör att en som enbart är äggallergiker kan äta marängerna men inte en mjölkallergiker. Eller att rökt skinka som pålägg kan innehålla mjölk eller att vanliga pommes i påse från frysdisken innehåller vete. För att nämna ett par exempel på saker som man troligast inte har reflekterat över innan man hamnat i en situation där man pga allergi och överkänslighet tvingas att lusläsa innehållsförteckningar - och därefter försöka lyckas tolka vad som döljer sig bakom de benämningar som används på förpackningarna.

Buljong

Buljong som buljong, eller? Det optimala vore väl att göra egen buljong från grunden, av rena råvaror och inga tillsatser. Helt klart överlägset smakmässigt sett också. Men sen är det ju det där med tid ... och ork. Det är faktiskt rätt skönt att kunna ha buljong i pulver eller tärningsform att ta till, men då gäller det ju att hitta någon sort/sorter som man tål. Såväl mjölk (protein och/eller laktos), ägg (i hönsbuljong), soja och spannmål är vanligt förekommande i buljongtärningar/-pulver av olika slag. Men det finns en del som är utan allt det - såväl som grönsaksbuljong, kycklingbuljong och köttbuljong. Här tänkte jag tipsa om de sorter som jag vanligtvis brukar använda här hemma i matlagningen. Alla är ekologiska och är även utan natriumglutamat, men tyvärr så innehåller de flesta av dem jästextrakt. De som för tillfället finns i skåpet  här hemma är de på bilden här nedanför:



Överst till vänster en ekologisk köttbuljong. Den har ursprung i Schweiz och distribueras här i Sverige genom B F Holding AB och jag brukar köpa den på Hemköp.
(Innehåll köttbuljong: havssalt, palmolja, jästextrakt, torkat nötkött, oraffinerat socker, lök, karamelliserat socker, vitlök, muskotnöt)

Under den finns en ekologisk kycklingbuljong av samma märke.
(Innehåll kycklingbuljong: salt, palmolja, jästextrakt, oraffinerat socker, kyckling (2,4%), kycklingfett (2,4%) gurkmeja, vitlök, peppar)

Bredvid kycklingbuljongen finns en annan kycklingbuljong - Knorr Organic Chicken Bouillon. Det är den enda buljongen i Knorrs Organic-serie av buljong som inte innehåller vete i någon form.
(Innehåll Knorr Organic kycklingbuljong: Salt, vegetabiliskt fett, jästextrakt, maltodextrin, stärkelse, socker, kycklingkött (4%), kycklingfett, arom, lökpulver, kryddor, persilja, kryddextrakt).

Grönsaksbuljong brukar jag använda mig av olika sorter ifrån Biofood. Just för tillfället så har jag deras buljongtärningar hemma, som ses överst till höger på bilden.
(Innehåll grönsakbuljongtärningar Biofood: havssalt, palmolja, jästextrakt, rårörsocker, grönsaker 5,5% (palsternacka, lök, purjolök, morot), kryddor (gurkmeja, vitlök, peppar, libbsticka), karamelliserat socker, persilja).

En annan grönsaksbuljong från Biofood som jag brukar varva med är deras buljong som är utan jäst och socker som är pulverform.Vilken sort det blir beror på var jag handlar. för tillfället. Buljongtärningarna kan jag köpa på Willys här intill, medan pulverbuljongen utan jäst och socker måste jag ta mig ner till stan och någon hälsokostaffär för att få tag på.
(Innehåll Biofood Eko grönsaksbuljong utan jäst och socker: Havssalt, maltdextrin, grönsaker 7,1% (palsternacka, lök, purjolök, persilja, morot), palmolja, kryddor och örter (gurkmeja, vitlök, peppar, dragon, libbsticka)).

En annan grönsaksbuljong som jag själv inte har testat i någon större omfattning  eftersom jag har haft svårt  att hitta den i någon affär, men som jag vet en del andra som har multiallergi i familjen använder är Rapunzels vegetabiliska buljong.
(Innehåll Rapunzels vegetabiliska buljong: havssalt, jästextrakt, rismjöl, solrosolja, lök, morot, selleri, kryddor (gurkmeja, muskotblomma), persilja). 


  

Vegetarisk gryta

Att äta helt vegetariskt kan vara svårt med multiallergi eller allergi mot soja och/eller andra baljväxter. Största problemet är att få i sig fullvärdigt protein och i vegetarisk kost så är det baljväxterna som står för den största mängden protein. Men även om det är svårt att vara vegetarian fullt ut utan baljväxter i kosten, så kan det vara ett alternativ att stoppa in någon vegetarisk måltid här och där i matsedeln.

Receptet till den här vegetariska grytan har jag kommit i kontakt med genom kocken på en förskola i Motala där min sambo var på ett studiebesök i höstas, men det har genomgått ett antal modifieringar och anpassningar innan det nu hamnar här i bloggen.

Vegetarisk gryta  4 personer
1 medelstor morot, grovt riven
15 cm purjulök
1 gul lök
1 röd paprika
1 grön paprika
2 syrliga äpplen
1 msk olja
1 tsk curry*
1 tsk senapspulver
1 tsk oregano
2 msk Maizena majsstärkelse + ½ dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning* + 3 dl vatten (alt 3 dl färdig grönsaksbuljong)
2 dl kokosmjölk*
3 msk chilisås*

* kontrollera innehållsförteckningen noga så den inte innehåller något du inte tål

  • Skala och riv moroten grovt. Skala äpplen och dela i småbitar. Finhacka löken, strimla purjon, kärna ur och hacka paprikorna.
  • Hetta upp oljan och fräs curryn  någon minut i den innan alla grönsaker läggs ner och fräs i curryoljan ett par minuter till.
  • Tillsätt buljongtärning och vatten/färdig buljong och låt koka ca 10 minuter.
  • Rör ut majsstärkelsen och senapspulvret i lite vatten och rör ner den i grytan tillsammans med kokosmjölken. Krydda med oreganon. Låt koka upp.
  • Avsluta med att röra ner chilisåsen. Kan tomat inte användas så är det bara att utesluta den, eller  om det bara är någon person som inte kan äta tomat/chilisåsen att göra som jag gjorde till dottern som inte kan äta tomat - ta undan en del av grytan till henne innan chilisåsen rördes ner. Servera med ris.