söndag 28 november 2010

Första adventsfika med pepparkakor

Lite paus i tentaläsandet fick det bli idag och då passade jag på att baka lite lussekatter och även baka ut en plåt med pepparkakor till lite adventsfika.

Dessa pepparkakor är gjorda med muscovadosocker, farinsocker och mörk sirap för att ge pepparkakorna lite mer färg när de är gräddade och även bidra med lite mera smak även om man t.ex. skulle vara tvungen att utesluta kanel ur receptet. Såväl muscovadosocker som farinsocker är rent framställda ur råsocker och bidrar med mer egen smak än vanligt strösocker, men det går utmärkt att använda vanligt strösocker också om man hellre vill det.

För möjligheten att kunna anpassa kryddorna individuellt utifrån ev överkänslighet så använder jag mig av rena kryddor som jag blandar själv istället för att använda de färdigblandade kryddpåsarna med pepparkakskrydda.

Pepparkakor
300 g mjölk- och sojafritt margarin
2½ dl ljust muscovadosocker
2½ dl farinsocker
1 dl mörk sirap
2 dl vatten
1 msk ingefära
1 msk kanel
1 msk nejlikor
2 tsk mald kardemumma
1 msk bikarbonat
ca 1,5 l Lailas naturligt glutenfria mjölmix ("Lailas gula")


Till utbakning: Maizena majsstärkelse

Rör margarin, socker och sirap smidigt. Tillsätt kryddor och vatten. Blanda ner bikarbonatet i mjölet och arbeta in mjölet i margarinblandningen tills det blir en smidig deg. Låt degen vila i kylskåp över natten innan utbakning.

Kavla ut tunt med hjälp av majsstärkelse, ta ut pepparkakor och lägg på ett bakplåtspapper på en plåt. Grädda mitt i ugnen ca 3 minuter i 250 grader. Låt kakorna kallna på plåten.

*bild kommer under morgondagen*

2 kommentarer:

 1. Mmmmm, det lät som något för oss, fast jag är inte så förtjust i Lailas....
  Ser fram emot "julkalendern".
  Har fått en utmaning att skicka vidare, är du intresserad så titta in på min blogg - har full förståelse för om du inte hinner/vill/orkar.
  Tack för inspiration
  Maja

  SvaraRadera
 2. Hej, degen var jättegod och inte så tokiga gräddade heller men de blev ju "tjockisar", blev dina det med?? 
  Tack för en toppenblogg
  Petra

  SvaraRadera