onsdag 1 december 2010

Lucka 1 - gelé-/marmeladgodisar

 Gelé-/marmeladgodisar av svartvinbärssaft

För att göra dessa gelé-/marmeladgodisar i lite roligare former så brukar jag använda mig av istärningsformar av silikon i olika former. Då kan man lätt kränga ut godisbitarna när de sen har stelnat. Har man inte tillgång till det så går det utmärkt att hälla upp i en vanlig form för att låta stelna och sedan antingen skära i bitar eller ta ut former med små pepparkaksmått.

Till just dessa på bilden har jag använt svartvinbärssaft, men vilken annan saftsmak som helst fungerar. Tänk dock på att välja en så ren saft som möjligt - både ur allergisynpunkt och smakmässigt. Det finns tex flera olika safter ute i butikerna som har en innehållsförteckning som består av saft av bär, vatten socker och citronsyra.

Dessa kan vara färdiga i kylskåpet flera dagar (aningen i sina formar eller lagda i en burk med smörpapper mellan lagren), men de bör inte rullas i socker förrän strax innan servering för annars så smälter sockret.
Gelé-/marmeladgodisar ca 30-35 bitar beroende på storlek
3/4 dl koncentrerad saft eller juice
1 dl vatten
3 dl strösocker
3/4 tsk citronsyra
2½ msk gelatinpulver utrört i 1 dl vatten
Garnering: strösocker

Blanda saft, vatten, socker och citronsyra i en kastrull. Rör ut gelatinpulvret i vattnet. Koka upp saftblandningen under omrörning så att allt socker löser sig. Låt koka livligt i ca 2 minuter. Ta av från värmen och skumma vid behov. Blanda ner gelatinblandningen och rör tills allt har löst sig. Häll upp i formar och  ställ in i kylskåpet över natten. Innan servering, ta fram och rulla bitarna i strösocker.


3 kommentarer:

  1. Lät gott. Dottern älskar geléhallon, så detta är definitivt värt att prova.

    SvaraRadera
  2. Är det verkligen 2½ msk gelatin i?

    SvaraRadera
  3. testat göra detta för första gången ikväll. tack för receptet=)

    SvaraRadera