fredag 5 mars 2010

Innehållsförteckningsguider och fallgropar

Kom på att det kan vara en bra idé att lägga ut lite "guider" till att tolka vad som gömmer sig bakom olika beteckningarna som kan förekomma i innehållsförteckningar. Det som döljer sig bakom flest beteckningar är mjölk, men även spannmål (sädesslag och gluten) kan dölja sig bakom en mängd beteckningar, liksom soja och olika former av baljväxter. Även ägg har ett par olika beteckningar som det kan dölja sig bakom.

Har även en tanke att fylla på med tips på lite fallgropar och varningar att se upp med när det handlar om olika typer av produkter och allergener. Det finns en hel del livsmedelsprodukter som kan innehålla allergener som man kanske inte räknar med utifrån vilken typ av produkter det handlar om.

Maränger gör man ju av äggvita och socker så det fungerar perfekt om man inte tål mjölk - eller? 
Så gott som alla de maränger som man kan köpa i livsmedelsbutikerna innehåller inte en gnutta ägg, men däremot desto mera skummjölkspulver vilket gör att en som enbart är äggallergiker kan äta marängerna men inte en mjölkallergiker. Eller att rökt skinka som pålägg kan innehålla mjölk eller att vanliga pommes i påse från frysdisken innehåller vete. För att nämna ett par exempel på saker som man troligast inte har reflekterat över innan man hamnat i en situation där man pga allergi och överkänslighet tvingas att lusläsa innehållsförteckningar - och därefter försöka lyckas tolka vad som döljer sig bakom de benämningar som används på förpackningarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar