fredag 5 mars 2010

Innehållsförteckningsguide - mjölkprotein


Först ut får en innehållsförteckningsguide när det handlar om mjölkprotein vara. Allt som innehåller mjölkprotein heter inte något med mjölk i namnet och en del saker som heter något med mjölk i namnet innehåller inte komjölksproteiner.


 

Beteckningar där mjölkprotein förekommer »


Rena mjölkprodukter:

- mjölk
- kärnmjölk
- kulturmjölk
- smör
- margarin
- grädde
- kaffegrädde
- ost
- mjukost
- färskost
- smältost
- fetaost*
- halloumi*
- fårost/getost*
- chevré*
- marscapone
- Philadelphiaost/cream cheese
- mozzarella/buffelmozzarella*
- yoghurt
- filmjölk
- lättfil
- kefir
- a-fil
- bifilus
- dofilus
- Onaka
- gräddfil
- crème fraiche
- keso/cottage cheese
- kesella/kvarg
- "Milda"- och "Kelda"-gräddprodukter
- glass
- messmör
- mesost
- välling
- mjölkchoklad
- låglaktos mjölkprodukter
- laktosfria mjölkprodukter

* En del mjölkproteinallergiker kan äta ost gjord på får-, get- eller buffelmjölk, men de flesta klarar inte det


Andra benämningar på mjölkprotein:

- mjölkprotein
- laktos**
- mjölksocker
- skummjölk
- skummjölkspulver
- mjölkpulver
- kärnmjölkspulver
- torrmjölk
- torrmjölkspulver
- vassle
- vassla
- vassleprotein
- vasslepulver
- gräddpulver
- ostpulver
- enzymmodifierad ost (s.k. ostarom)
- kasein
- kaseinat
- mjölkglobulin 
- mjölkalbumin
- mjölkäggvita
- natrumkaseinat
- smörfett
- smörolja
- colostrum (råmjölk från ko)
- mjölksyrepulver***


** Laktos som ingår i läkemedel kan antingen vara medicinskt ren laktos eller laktos som kan innehålla rester av mjölkprotein och kan variera mellan olika preparat så kontrollera med läkaren och/eller apotekspersonalen. Det kan inte uteslutas att man kan reagera på laktos i läkemedel även om den ska vara helt fri från mjölkprotein om man är extremt känslig. Laktos i vanliga livsmedel innehåller vanligtvis rester av mjölkprotein.

*** Mjölksyrepulver har relativt nyligen dykt upp i några chipspåsar. Det är mjölksyra som de har utvunnit ur mjölkprodukter och kan därför innehålla små mängder mjölkprotein. Ren mjölksyra har inget med mjölkprotein att göra.


Följande beteckningar innehåller INTE mjölkprotein:

Nedanstående beteckningar på ingredienser eller tillsatser innehåller inte mjölkprotein även man av namnet kanske kan tro det:

- mjölksyra
- smörarom (såvida det inte är naturlig smörarom, då kan den ha rester av mjölkprotein)
- natriumlaktat
- kalciumlaktat
- kaliumlaktat
- yoghurtkultur - dvs mjölksyrabakterier/lactobaciller
- kakaomassa
- kakaosmör
- kokosmjölk
- "rismjölk"****
- "havremjölk"****
- "sojamjölk"****


**** "Rismjölk", "havremjölk", "sojamjölk" får egentligen inte kallas för mjölk, utan saluförs under benämningen risdryck, havredryck, sojadryck, men i vardagligt tal och skrift kallas de vanligtvis för "ris-/havre-/sojamjölk".

1 kommentar:

  1. jag håller med dom fina orden som hon skrev detta blev som en öppen bok för mig.Jag tål inte mjölk inte en droppe.Men jag kan äta hårdost hur kan det komma sig hört att det är inte mycket Laktos i,Sen tål jag inte Gluten,choklad som finns i allt bak tycker jag.Nötter ej.Så denna sida kommer jag att spara TACK
    GILLAR+++++++++++++ E-L

    SvaraRadera