lördag 18 december 2010

Lucka 18 - Brända "mandlar" med pumpakärnorBrända mandlar är väldigt snabbt, lättgjort och gott. Dock bra att tänka på varmt socker blir riktigt varmt så det är lätt att bränna sig om man inte är uppmärksam. Även om man inte kan äta mandel så går det att göra brända "mandlar" genom att man använder sig av skalade pumpakärnor istället för mandel. Smakmässigt så blir det väldigt marginell skillnad mot riktig mandel, men pumpakärnorna är naturligtvis betydligt mindre och lite mjukare än vanlig sötmandel.

Brända "mandlar" av pumpakärnor
300 g skalade pumpakärnor
2,5 dl florsocker
½ dl vatten
ev 1 tsk vaniljsocker

Lägg pumpakärnor och florsocker i en vid panna, tex wok eller traktörpanna. Spara lite drygt 1 msk florsocker för att ha till att separera de färdiga pumpakärnorna. Värm på medelvärme under omrörning, rör hela tiden. 

Hälll över vattnet när allt socker har smält så att det klumpat ihop sig till små smulor och det knäpper i pumpakärnorna. Rör om hela tiden och låt vattnet koka bort tills pumpakärnorna blir torra igen och inte fastnar vid varandra längre. 

Häll upp i en form eller skål, strö över florsocker och ev vaniljsocker och rör om så att de separeras ordentligt. Låt svalna.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar