lördag 18 december 2010

Potatisgratäng

Det har varit väldigt mycket prat/efterlysningar av potatisgratäng som är utan såväl enbart mjölkprotein som allt annat också på flera olika forum på nätet där jag är aktiv under de senaste dagarna. Så jag tänkte att det kan vara lika bra att se till att lägga upp receptet även här. Har varit på gång ett antal gånger men det har inte blivit av ... förrän nu.

Krämig potatisgratäng ca 4 personer
1 kg mjölig potatis
2 dl kokosmjölk*
3 dl vatten
3 msk Maizena majsstärkelse
1 buljongtärning (gärna köttbuljong)*
1-2 gula lökar
3-4 vitlöksklyftor
ca 1 + ½ dl mortlade nachochips*
Mjölk- och sojafritt margarin* till formen

* kontrollera innehållsförteckningen så det inte innehåller något du inte tål

Värm ugnen till 200 grader. Skala och skiva potatisen och lägg i en smord form. Finhacka löken, pressa/finhacka vitlöksklyftorna och mortla nachochipsen.

Häll kokosmjölk och vatten i en kastrull och vispa ner majsstärkelsen. Lägg i löken, vitlöken och buljongtärningen i kastrullen och koka upp under omrörning tills såsen tjocknat. Ta av från värmen och rör ner 1 dl av de krossade nachochipsen. Häll såsen över potatisen och blanda runt i formen.

Ställ in formen i mitten av ugnen. Ta ut formen efter ca 20 min och blanda runt i potatisen så att det översta lagret inte blir torrt. Platta till gratängen och toppa med resten av de krossade nachochipsen och grädda klart tills potatisen mjuk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar