söndag 8 augusti 2010

Veckomatsedel - v 31


Veckan var lite seg med att få till någon planering av menyn den här veckan, hoppas på bättring till kommande vecka. Här är i varje fall det som serverats till middag här hemma under veckan som varit.
 
Måndag: Risotto med mango chutney-kyckling
Risotto: Hetta upp en rejäl skvätt olja (oliv gärna) i en gryta, lägg i finhackad lök och ev lite finhackad vitlök och låt "koka" några minuter. I med avorioris och fräs det lätt. Ev en skvätt med vitt vin (tex alkoholfritt från systemet för att slippa allergener och tillsatser som finns i matlagningsvinerna i livsmedelsaffärer).  Sedan ska man späda med en liten skvätt buljong i taget och sen fylla på med en ny skvätt när den förra skvätten har börjat koka in. Till vardags brukar jag göra en latmansvariant genom att börja med att smula i 1-2 bujongtärningar i lök- & risblandningen och sen späder jag med lite kallt vatten i taget och rör om, istället för att först ställa mig och koka upp till buljong. Späd med mer vatten när det förra börjat koka in. Fortsätt att späda tills riset är mjukt och det börjar bli krämigt.
Egentligen ska man sen enligt originalrecept på risotto avsluta med att blanda ner riven parmesan, men med mjölk- och äggallergiker fungerar inte det. Istället brukar jag riva parmesanen i en skål bredvid så får var och en som tål blanda ner i risotton på sin egen tallrik.

Tisdag: Korvgryta allt-i-ett
Korvgryta allt-i-ett: Skala och dela potatis och div blandade rotfrukter i halvstora bitar och lägg i en kastrull med vatten & buljongtärning(ar) anpassade efter mängden vatten. Koka upp och tillsätt lite hackad lök, strimlad purjolök, ev ngn vitlöksklyfta. Låt koka tills rotfrukterna är halvmjuka. Lägg i paprika delad i halvstora bitar och ev andra grönsaker som inte behöver så lång koktid. Dela korv (falukorv eller kryddigare korv) efter önskemål i bitar och lägg i och låt allt bli varmt. Kort sagt lite blandat hopplock av vad man har hemma i rotsaks- och grönsaksväg som man kokar i buljong och tillsätter lite korv i bitar.


Onsdag: Stekt kött, potatis, grekiskinspirerad sallad
Grekiskinspirerad sallad: Isbergssallad, gurka, paprika och finhackad rödlök i en dressing av olivolja, vitvinsvinäger, salt, peppar och rätt mycket vitlök. En del av dressingen hälldes i en skål bredvid där tärnad fetaost fick marinera och sen fick de som tål och vill ha fetaosten komplettera med den på sin egen tallrik.

Torsdag: Baconlindad kyckling, bakade potatishalvor och trafikljussalsa med lite sting
Baconlindad kyckling: Dela kycklingfiléer på längden, linda med baconskivor. Hetta upp en stekpanna och bryn kycklingen runt om i lite mjölkfritt margarin. Krydda med peppar. Lägg i en ugnssäker form och stek klart i ugnen 175 grader ca10 minuter.
Bakade potatishalvor: Tvätta/skrapa ganska stora potatisar alt. bakpotatisar. Dela i halvor och lägg i en ugnsform/plåt och ställ in i ugnen i 200 grader. När det börjar bli en "hinna" ovanpå potatisarna ta ut dem, bred/pensla på lite mjölkfritt margarin och strö över lite salt, peppar & örtkryddor efter önskemål. Ställ tillbaka i ugnen tills de är färdiga.


Fredag: Blandat kylskåpsplock - stekt falukorv, hamburgare, pasta, grönsaker

Lördag: Köttfärssås med pasta
(inte alla i familjen hemma till middag, så inte så allergianpassad)

Söndag: Köttgryta, ris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar