måndag 23 augusti 2010

Surdegsexperiment

Var tvungen att testa att sätta en surdeg och baka något bröd med den härom veckan. Det blev ett väldans hopplock av ingredienser i själva brödet sen, men hyfsat järnrikt och fiberrikt jämfört med andra naturligt glutenfria bröd. Och gott blev det också, men det tar några dagar.



Börja med att sätta en blandad surdeg:

Dag 1:
1 dl teffmjöl
0,75 dl vatten
½ msk honung

Rör ihop i en burk, lägg på locket löst över eller blanda i en bunke och täck med plastfilm. Låt stå i rumstemperatur 2 dagar.

Dag 3:
Efter 48 timmar - Blanda ner ½ dl vatten och 1 dl rismjöl i burken. Låt stå ett dygn i rumstemperatur.

Dag 4:
Blanda ner ½ dl vatten och 1 dl bovetemjöl i burken. Låt stå ett dygn i rumstemperatur.

Dag 5: Färdig att användas för att baka med 24 timmar efter att bovetemjölet blandades ner.


Järn- & fiberrikt surdegsbröd
Surdegen (hela mängden enligt ovan)
25 g jäst
6 dl ljummet vatten
1 dl olja
1 dl ljus sirap
1 tsk salt
1 dl boveteflingor
½ dl hirsflingor
1/4 dl krossat linfrö
1 dl Fibrex
½ dl PO-fiber
½ dl solroskärnor
10 torkade, osvavlade ekologiska aprikoser
1 tsk bakpulver
1 dl teffmjöl
1 dl rismjöl
2 dl tapiokastärkelse (inköpt i asiatisk livsmedelsbutik)
ca 8 dl Lailas naturligt glutenfria mjölmix ("Lailas gula")

Rör ut jästen i lite av vattnet. Lägg alla torra ingredienser förutom Lailas-mixen i en matberedare tillsammans med aprikoser klippta i småbitar, sirap, olja och vatten. Starta matberedaren och låt den arbeta ihop till en deg/smet.

Tillsätt surdegen och jästen under tiden som maskinen arbetar och tillsätt Lailas-mixen lite i taget. Låt maskinen arbeta in mjölet ordentligt innan mer tillsätts. Håll koll så degen inte blir för torr, den ska fortfarande vara lite kladdig men hålla ihop och vara hanterbar. Stjälp upp på bakbord och forma två limpor som läggs i brödformar för att jäsa lite drygt en timme under en bakduk.

Ställ gallret på nedersta falsen och värm ugnen till 250 grader. Ställ in brödet och sänk genast värmen till 200 grader. Grädda runt 40 minuter. Efter ca 20 minuter ta ur bröden ur formarna och låt grädda klart direkt på gallret. Kolla gärna innertemperaturen på brödet med en termometer (ska vara 96-98 grader) eller testa genom att lyfta och knacka i botten på dem. Låter det ihåligt så är de klara.  Låt svalna på galler, skiva upp och frys in.


6 kommentarer:

  1. Tror du att det går lika bra med majsstärkelse som tapioka?

    SvaraRadera
  2. Det går nog säkert bra. Att det blev tapioka var för jag hade köpt det och jag var sugen att testa det och hade dåligt med majsstärkelse hemma. Första gången jag gjorde detta bröd, så det var lite experimentellt rent allmänt - typ öppna skafferidörrarna och kika vad som fanns i skåpen och plocka lite av varje och sen blanda ihop med surdegen (och sen skriva ner vad man hade i efter hand).

    Lailas gula innehåller i princip majsstärkelse, PO-fiber, FiberHusk samt Xantangummi (E415), att jag använder lös stärkelse + löst PO-fiber är för att jag inte vill ha med så mycket xantangummi som det skulle blivit om jag använt Lailas rakt av istället för majs/tapiokastärkelse och PO-fiber. Lite Xantangummi-inblandning upplever jag är bra för att få till hyfsad bröddeg som är lite mer hanterbar, men för mycket så blir det lite gummikänsla att äta brödet. Det är i varje fall vad jag upplevt det som, men jag kanske är lite extra kinkig efter att kunnat äta vanligt bröd i drygt 30 år innan jag började reagera på spannmål.

    SvaraRadera
  3. Jag måste uttrycka min glädje över din fina och viktiga blogg!

    Jag inledde en utan-allt-diet för min son för nästa 1,5 år sedan och har missat din blogg (jag undersökta allt vad jag kunde under slutet av 2009, vad vi kunde äta, och lugnade mig sedan).

    Idag tipsade en väninna mig om billig majspasta och majscouscous på Ica... började nu googla för att att göra ett blogginlägg om det - hittade din blogg och kommer inom kort göra ordentlig reklam för din blogg här:

    http://urenergi.wordpress.com/

    Måste kika igenom alla dina inlägg, men först äta! :)


    Varma Hälsningar
    "Mamma Urkraft"

    SvaraRadera
  4. Köper på Coop Forum. Finns i "Jytte-sortimentet". Kolla bara så man får rätt, de har både rent teffmjöl och en blandning av vanligt jyttemjöl och teffmjöl (jyttemjölet innehåller E412 guarkärnmjöl om man inte tål baljväxter).

    SvaraRadera
  5. Måste man använda jäst i en surdeg? Jag trodde man slapp det! Det verkar som om min mage reagerar på jäst. 

    SvaraRadera
  6. Normalt sett så brukar man inte behöva använda jäst om man bakar med en bra surdeg, men det blir en del baktekniska skillnader mellan att baka med vanligt mjöl som innehåller gluten och mjöler/mjölmixer som är baserade på sädesslag som är naturligt fria från gluten. Glutenet är ett protein som finns i vete, råg och korn och som bildar som tunna gummiliknande trådar runt de koldioxidbubblor som bildas när brödet jäser. I glutenfria mjölmixer så försöker man härma denna egenskap genom att tillsätta olika, ofta baljväxtbaserade, gummiliknande tillsatser - men det blir ändå inte riktigt samma sak. Glutenfria mjölmixer som innehåller vetestärkelse är i det avseendet lite bättre än mjölmixer utan vetestärkelse som är baserade naturligt glutenfria sädesslag. Så för att ge degen lite extra jäskraft då jag upplevde vid ett tidigare bak att enbart surdeg inte riktigt räckte till med enbart naturligt glutenfria mjöler så har jag hade jag med lite jäst, men ändå mindre än vad jag annars skulle ha haft.

    SvaraRadera