tag:blogger.com,1999:blog-4151337874753631971.post4961143733093618002..comments2023-04-11T13:55:09.013+02:00Comments on "Utan Allt" - Matblogg för allergiker: SurdegsexperimentKristinahttp://www.blogger.com/profile/14578031299105004987noreply@blogger.comBlogger6125tag:blogger.com,1999:blog-4151337874753631971.post-57735236541914356572011-09-20T14:23:28.291+02:002011-09-20T14:23:28.291+02:00Normalt sett så brukar man inte behöva använda jäs...Normalt sett så brukar man inte behöva använda jäst om man bakar med en bra surdeg, men det blir en del baktekniska skillnader mellan att baka med vanligt mjöl som innehåller gluten och mjöler/mjölmixer som är baserade på sädesslag som är naturligt fria från gluten. Glutenet är ett protein som finns i vete, råg och korn och som bildar som tunna gummiliknande trådar runt de koldioxidbubblor som bildas när brödet jäser. I glutenfria mjölmixer så försöker man härma denna egenskap genom att tillsätta olika, ofta baljväxtbaserade, gummiliknande tillsatser - men det blir ändå inte riktigt samma sak. Glutenfria mjölmixer som innehåller vetestärkelse är i det avseendet lite bättre än mjölmixer utan vetestärkelse som är baserade naturligt glutenfria sädesslag. Så för att ge degen lite extra jäskraft då jag upplevde vid ett tidigare bak att enbart surdeg inte riktigt räckte till med enbart naturligt glutenfria mjöler så har jag hade jag med lite jäst, men ändå mindre än vad jag annars skulle ha haft.Kristina (Utan allt)http://utanallt.blogspot.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4151337874753631971.post-91673990585520072332011-09-19T21:24:07.016+02:002011-09-19T21:24:07.016+02:00Måste man använda jäst i en surdeg? Jag trodde man...Måste man använda jäst i en surdeg? Jag trodde man slapp det! Det verkar som om min mage reagerar på jäst. Ida Spangenoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4151337874753631971.post-15967918785468565682010-09-21T08:29:02.789+02:002010-09-21T08:29:02.789+02:00Köper på Coop Forum. Finns i "Jytte-sortiment...Köper på Coop Forum. Finns i "Jytte-sortimentet". Kolla bara så man får rätt, de har både rent teffmjöl och en blandning av vanligt jyttemjöl och teffmjöl (jyttemjölet innehåller E412 guarkärnmjöl om man inte tål baljväxter).Kristina (Utan allt)http://utanallt.blogspot.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4151337874753631971.post-58405513034479254302010-09-18T21:10:42.093+02:002010-09-18T21:10:42.093+02:00Jag måste uttrycka min glädje över din fina och vi...Jag måste uttrycka min glädje över din fina och viktiga blogg! <br /><br />Jag inledde en utan-allt-diet för min son för nästa 1,5 år sedan och har missat din blogg (jag undersökta allt vad jag kunde under slutet av 2009, vad vi kunde äta, och lugnade mig sedan).<br /><br />Idag tipsade en väninna mig om billig majspasta och majscouscous på Ica... började nu googla för att att göra ett blogginlägg om det - hittade din blogg och kommer inom kort göra ordentlig reklam för din blogg här:<br /><br />http://urenergi.wordpress.com/<br /><br />Måste kika igenom alla dina inlägg, men först äta! :)<br /><br /><br />Varma Hälsningar<br />"Mamma Urkraft"Mamma Urkraftnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4151337874753631971.post-40552082368746473862010-08-23T21:59:31.612+02:002010-08-23T21:59:31.612+02:00Det går nog säkert bra. Att det blev tapioka var f...Det går nog säkert bra. Att det blev tapioka var för jag hade köpt det och jag var sugen att testa det och hade dåligt med majsstärkelse hemma. Första gången jag gjorde detta bröd, så det var lite experimentellt rent allmänt - typ öppna skafferidörrarna och kika vad som fanns i skåpen och plocka lite av varje och sen blanda ihop med surdegen (och sen skriva ner vad man hade i efter hand).<br /><br />Lailas gula innehåller i princip majsstärkelse, PO-fiber, FiberHusk samt Xantangummi (E415), att jag använder lös stärkelse + löst PO-fiber är för att jag inte vill ha med så mycket xantangummi som det skulle blivit om jag använt Lailas rakt av istället för majs/tapiokastärkelse och PO-fiber. Lite Xantangummi-inblandning upplever jag är bra för att få till hyfsad bröddeg som är lite mer hanterbar, men för mycket så blir det lite gummikänsla att äta brödet. Det är i varje fall vad jag upplevt det som, men jag kanske är lite extra kinkig efter att kunnat äta vanligt bröd i drygt 30 år innan jag började reagera på spannmål.Kristina (Utan allt)http://utanallt.blogspot.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4151337874753631971.post-79371463316680704542010-08-23T20:38:31.189+02:002010-08-23T20:38:31.189+02:00Tror du att det går lika bra med majsstärkelse som...Tror du att det går lika bra med majsstärkelse som tapioka?Theresenoreply@blogger.com