måndag 17 maj 2010

Tårtparad

Satt och sorterade lite bland bilderna i datorn och hittade ett gäng tårtor av olika slag som jag tänkte bjuda på i bildväg, både vanliga och ett par varianter av smörgåstårtor. Inga direkta recept annat än lite övergripande ungefärliga beskrivningar av vad som var emellan - så långt jag kommer ihåg.

Alla tårtor är helt utan mjölkprotein, ägg, soja, baljväxttillsatser, gluten & sädesslag, nötter, jordnötter och mandel.

Sockerkaksbottnarna gör jag vanligtvis efter botten i det HÄR receptet, men gör flera (2-3 st beroende på hur hög och stor tårta man vill ha/behöver) och som jag gräddar separat innan jag lägger ihop dem - allt för att få dem mer hanterbara så man slipper hålla på att krångla med att dela bottnar som smular och är ömtåliga och går sönder.

Det blir ganska mäktiga tårtor så en tårta i normalstor springform räcker till rätt många personer. Såväl vanliga tårtor som smörgåstårtorna tjänar väldigt mycket på att man lägger ihop dem med fyllningar emellan och "spackel" ovanpå och runt om minst dagen innan, så att bottnarna får stå och gotta till sig lite så det blir saftigare. Och sen är det bara själva dekorationerna kvar till den dagen man ska ha dem till.

Chokladtårta med aprikoser.
 Snabbtårtan - sockerkaksbotten och sen chokladpuddingspulver utblandat i kokosmjölk och toppat med aprikoser eller om det var persikor från burk.

Blåbärstårta.
Sockerkaksbottnar med fyllning av något slag som jag inte kommer ihåg nu. Spacklad  utvändigt med mjölkfri smörkräm med blåbär och toppad med blåbär i gelé.


Midsommartårta 1, 2009
Sockerkaksbottnar med fyllning av något slag som jag inte kommer ihåg nu heller. Spacklad med smörkräm och sen täckt med sugarpaste. Dekorationer av sugarpaste, samt text med florsockerglasyr.


Midsommartårta 2, 2009.
(samma som ovan bara annan färg)

Påsktårta 2010
Sockerkaksbottnar med fyllning av persikomousse enligt ungefär receptet på björnbärsmousse, fast med persikor istället. Spacklad med smörkräm med hallon i och sen ett lock av marshmallowfondant och dekorationer av sugarpaste.


Och avslutningsvis tre varianter på smörgåstårta också.

Smörgåstårta med lax.
Fyllningen emellan och under dekoren har jag för mig bestod av tonfisk, färsk gurka, dill, lite tomatpuré, lite tonfiskspad och något mer som mixades ihop till en röra. Dekorerad på sidorna med gravad lax och ovanpå med räkor samt svart och röd stenbitsrom.


Smörgåstårta med skinka.
Ett lager fyllning av mixad fruktcocktail och skinka och ett lager med leverpastej, saltgurka och färsk gurka. Leverpastejsröra ovanpå och på sidorna under dekoren. Dekorerad med skivor av skinka & kalkon, vindruvor, gurka och physalis.Vegetarisk smörgåstårta.
Fyllningen kommer jag inte ihåg riktigt - grönsaksröra/-or av något slag. Utvändigt mixade gröna ärtor med lite kryddning. Dekorerad med tomatskivor, ruccola, röd paprika, majs och kidneybönor.4 kommentarer:

 1. Hej! Har din blogg under favoriter och är in här då och då. Jätteglad att jag hittat dig, du har jättebra tips och recept. Äter en kost utan tämligen mycket. Eftersom jag inte kan äta glutenfritt bröd med vetestärkelse så undrar jag nu, vad har du för bröd i smörgåstårtorna? Hembakat?
  /Anne

  SvaraRadera
 2. Det är hembakat bröd i smörgåstårtorna, men fråga mig för tillfället inte efter något exakt recept. Det finns nedskrivet på en lapp i nån låda eller tidskriftssamlare här hemma, men relativt likartat med det jag använder till tårtbotten - fast utan socker.

  SvaraRadera
 3. Ullis Niklasson18 juni 2010 11:22

  Vilka vackar tårtor, som små konstverk.:o)
  Mvh Ullis

  SvaraRadera
 4. Wow, vilken blogg! Fina bakverk!
  Vi äter gluten- och mjölkfritt. Tack för inspirationen!

  SvaraRadera