Efter det förra inlägget med alla tårtor, samt att jag för ett litet tag sen tipsade min kompis Tina om ett recept på egengjord sugarpaste när hon fick en beställning på en UFO-tårta av sin son, så är det väl inte med än rätt att jag lägger in det här på bloggen också.
Sugarpaste är som namnet låter en sockerpasta och som man kan kavla och forma till figurer och dekorationer på liknande sätt som marsipan, fast den är helt fri från mandel, nötter etc och den är också mer elastisk.än marsipan. Förvara den väl försluten eftersom den stelnar till när den kommer i kontakt med luft.
Det finns färdig sugarpaste att köpa, men de jag har sett innehåller i så gott som alla fall glukossirap och E413 - dragant och en del sorter innehåller dessutom mjölkpulver. När det är så pass enkelt som det ändå är att göra egen så känns det onödigt att försöka jaga runt för att hitta nån sugarpaste att köpa som är utan allt - om det över huvud taget finns. Jag har inte orkat lägga ner den tiden på att leta efter det i varje fall. Sen känner jag mig väl aningens för snål för att köpa färdig också eftersom det blir billigare att göra egen - om vi nu hade kunnat använda den här hemma.
Sugarpaste
En sats enligt nedan brukar räcka till 2 normalstora tårtor och en del dekorationer.
1 msk pulvergelatin
4 msk vatten
30 g kokosfett
120 ml vit baksirap
ca 800 g siktat florsocker
- Blanda gelatinpulver och vatten i en skål och låt svälla ca 5 minuter. Ställ skålen över ett vattenbad tills gelatinet smälter. Lägg i kokosfettet i skålen så att det också smälter.
- Rör ner den vita sirapen i gelatin/kokosfettsblandningen. Vill man ha färgad sugarpaste så är det smidigast att tillsätta färgen i detta skede. Antingen att man färgar allt i samma färg eller att man pytsar ut gelatin/fett/siraps-blandningen i mindre skålar och där tillsätter olika färger innan man går vidare till steg 3.
- Arbeta därefter in florsocker tills det blir en smidig deg som inte kladdar. Förvara lufttätt tills det är dags att använda. Använd florsocker att "mjöla" med för att det inte ska kladda när du kavlar ut och/eller formar figurer.