måndag 17 maj 2010

Sugarpaste

Efter det förra inlägget med alla tårtor, samt att jag för ett litet tag sen tipsade min kompis Tina om ett recept på egengjord sugarpaste när hon fick en beställning på en UFO-tårta av sin son, så är det väl inte med än rätt att jag lägger in det här på bloggen också.

Sugarpaste är som namnet låter en sockerpasta och som man kan kavla och forma till figurer och dekorationer på liknande sätt som marsipan, fast den är helt fri från mandel, nötter etc och den är också mer elastisk.än marsipan. Förvara den väl försluten eftersom den stelnar till när den kommer i kontakt med luft.

Det finns färdig sugarpaste att köpa, men de jag har sett innehåller i så gott som alla fall glukossirap och E413 - dragant och en del sorter innehåller dessutom mjölkpulver. När det är så pass enkelt som det ändå är att göra egen så känns det onödigt att försöka jaga runt för att hitta nån sugarpaste att köpa som är utan allt - om det över huvud taget finns. Jag har inte orkat lägga ner den tiden på att leta efter det i varje fall. Sen känner jag mig väl aningens för snål för att köpa färdig också eftersom det blir billigare att göra egen - om vi nu hade kunnat använda den här hemma.

Sugarpaste
En sats enligt nedan brukar räcka till 2 normalstora tårtor och en del dekorationer.

1 msk pulvergelatin
4 msk vatten
30 g kokosfett
120 ml vit baksirap
ca 800 g siktat florsocker

 1. Blanda gelatinpulver och vatten i en skål och låt svälla ca 5 minuter. Ställ skålen över ett vattenbad tills gelatinet smälter. Lägg i kokosfettet i skålen så att det också smälter.
 2. Rör ner den vita sirapen i gelatin/kokosfettsblandningen. Vill man ha färgad sugarpaste så är det smidigast att tillsätta färgen i detta skede. Antingen att man färgar allt i samma färg eller att man pytsar ut gelatin/fett/siraps-blandningen i mindre skålar och där tillsätter olika färger innan man går vidare till steg 3.
 3. Arbeta därefter in florsocker tills det blir en smidig deg som inte kladdar. Förvara lufttätt tills det är dags att använda. Använd florsocker att "mjöla" med för att det inte ska kladda när du kavlar ut och/eller formar figurer.

2 kommentarer:

 1. classebrasse18 maj 2010 22:01

  Hej
  Jag heter Claes-Göran Olofsson och jag erbjuder följande tjänst....
  för det händer säkert att du känner dig frustrerad, besviken, orolig, ledsen eller rådlös under livets långa resa
  och då behöver du någon att prata med...någon som inte behöver se ditt ansikte och någon du slipper åka till
  bara för att prata med..psykologer är dyra och tidsbundna, likaså kuratorer..och om du ringer till
  bris, eller någon vännlinje, svarar oftast en person du bara kommer att prata med en gång.
  för nästa gång du ringer möts du av en annan person..därför erbjuder jag mig att vara ett alternativ..
  du erbjuds därför att kunna ringa mig på min mobil, om vad som helst...när som helst...om du vill fråga mig personliga frågor så svarar jag ärligt på dom
  vilka frågor det än är.......det är du som bestämmer vad vi ska prata om.
  och det är du som lägger på luren först, bortsett från en regel längre ner på detta mail.
  det kan vara t.ex om du vill ha smakråd, stöd, få ut dina aggretioner på någon, vill berätta något förtroende fullt, bikta dig helt enkelt..
  sen så är det bara vanlig samtalstaxa, eftersom att du ringer till min mobil.
  vem är jag då? jag heter som sagt Claes-Göran Olofsson..är 28 år och bor i holmsjö i blekinge..är ingen utbildad psykolog,
  kurator, men jag känner att detta är ett kall, jag är ärlig när jag pratar med dig på ett snällt och vänligt sätt .
  det som du behöver göra för att nå mig är att skicka 100 kronor till kontonummer 8169-5,914 844 158-8
  skriv ditt namn där avsändarens namn ska stå, så jag vet att du betalat för tjänsten..plus att du skickar ett mail till mig så jag kan få din mailadress
  där skriver du dina telefonnummer..min e-mail är Finnsiframtiden5@hotmail.com
  när du gjort detta så kommer jag skicka ett e-mail tillbaka till dig eller ett sms. skriv vilket sätt du föredrar, där jag ger dig mitt mobilnummer
  och när du ringer mig så uppger du ditt namn så jag vet att du betalat, sen har du tillgång till min tjänst i 30 dagar från och med det första samtalet.
  därefter kan du göra om prosiduren och få tillgång till mig igen..skickar bara detta mailet till så få personer som möjligt så att du ska kunna nå mig utan
  att det tutar upptaget när du ringer mig, men när jag känner att det är rimligt kontaktar jag fler personer via mail eller på annat sätt.
  ..jag har dock bara en regel, att ett samtal per dag som får vara max i 30 minuter, sen lägger jag på
  detta är bara för att dom som ringer ska ha samma chans att prata med mig, men sen kan du ringa mig när du vill i 30 dagar efter att
  du fått mitt bekräftelsemail och sms..om du inte tänker använda tjänsten så skicka gärna detta mail till EN kompis.
  mitt telefonnummer står visseligen på hitta.se... men 100 kronor krävs som sagt för att använda tjänsten
  pengarna går till min utbildning jag sparar till.
  kram på dig och hoppas vi hörs snart // Claes-Göran Olofsson
  p.s BESÖK GÄRNA MIN BLOGG PÅ www.metrobloggen.se/classeslillablogg

  SvaraRadera
 2. hej, skulle jag tillsätt florsocker over blandning efter att det svalna eller det ok om blandning var varmt ?

  SvaraRadera