onsdag 4 augusti 2010

Friterade pitabröd

Ursprungligen ett recept på ett mexikanskt fyllt majsbröd, "gorditas", som man gräddar genom att fritera det, och som modifierats lite till ingredienser och antal. Dessa är lite större än originalet och fungerar att användas som pitabröd eller varför inte hamburgerbröd vilket det blev senast här hemma.

Serveras nygräddade (friterade) och fortfarande lite varma. Jag har inte testat att frysa in och ta fram och värma men ska göra det nästa gång de tillagas här hemma. Återkommer med rapport om hur det går med det. För att få till degen bra så underlättar en matberedare väldigt mycket.

Pitabröd - 4 st bröd
knappt 4 dl majsmjöl
4 msk Lailas naturligt glutenfria mjölmix ("Lailas gula")
1 tsk salt
1,5 tsk bakpulver
2 dl varmt vatten (lite varmare än fingervarmt men inte skållhett)

Lägg alla torra ingredienser i en matberedare. Starta och häll i vattnet och låt maskinen arbeta ihop till en deg ganska lös deg - men inte så lös så att den kladdar. Lägg degen i en burk med lock och låt vila 30 minuter.

Dela degen i fyra delar och arbeta med en bit i taget. Förvara de andra övertäckta under tiden så att de inte torkar. Hetta upp ett par cm olja i en stekpanna med höga kanter/traktörpanna. Platta ut en degbit i taget till en rund, platt kaka och fritera i oljan. Lägg i brödet och ös hela tiden med olja på ovansidan av brödet med en slev när den friteras. När brödet höjer sig, vänd och fritera andra sidan. Fritera max 1 minut per sida.

Låt rinna av på hushållspapper några minuter innan servering. Skär upp bröden och fyll de fortfarande varma bröden med önskat innehåll - grönsaker, kött, kyckling etc.

1 kommentar:

  1. Låter jättespännande detta, ska testas inom kort! Men undrar om du hunnit testa att frysa och värma på? Vore smidigt att kunna göra dubbla satsen när man ändå håller på!

    SvaraRadera