måndag 11 januari 2010

Baskost - lite inspiration

Ibland i samband med födoämnesallergier/-reaktioner kan det vara svårt att komma på vilka livsmedel som orsakar reaktionerna, i synnerhet om det är många olika livsmedel. Då kan man ibland, med hjälp av en dietist, gå ner på s.k. "Baskost" under 1-2 veckor, och därefter sakta utöka antalet livsmedel i kosten.

Det innebär att man under de första 1-2 veckorna endast får äta ett väldigt fåtal livsmedel som väldigt sällan brukar orsaka reaktioner. Därefter så introducerar man ett nytt livsmedel i taget med ½-1 veckas mellanrum för att se vilka livsmedel som orsakar reaktion.

De livsmedel som man vanligtvis brukar börja med är:
  • Rena oljor som rapsolja, majsolja, solrosolja
  • Potatis
  • Ris
  • Majs
  • Gurka
  • Sallad (isbergssallad, salladskål)
  • Socker
  • Salt
  • Peppar, vit och ev svart
  • Viltkött

Även
  • nötkött, och 
  • ev lammkött 
brukar kunna ingå i de flesta fall, men för riktigt strikt baskost brukar man utgå från enbart viltkött som proteinkälla.Och i vissa fall begränsas det ännu lite till så att även vissa av dessa som är uppräknade ovan utesluts inledningsvis.

För bebisar/småbarn brukar även någon mjölkfri/hydrolyserad modersmjölksersättning (t.ex. nutramigen, Profylac, Althéra, Neocate) ingå.

Det kan kanske kännas som extremt torftig kost med små variationsmöjligheter. Men det finns mer att variera med än vad man kanske tror när man först ställs inför att äta baskost och får se ovanstående lista. Så jag tänkte komma med lite förslag på olika rena produkter som kan ingå förutom de kanske först uppenbara och lite längre ner lite förslag på hur man kan laga till olika rätter för att variera sig lite.

Potatisprodukter
- Potatis,
- Pommes, vissa sorter innehåller enbart potatis, solrosolja, salt.
- PO-fiber (potatisfibrer)
(- Potatismjöl, att reda tex frukt/bär/saft till kräm eller frukt/bärsoppa när fler livsmedel introducerats, eller för att göra potatisgnocchi)
(- Sagogryn (potatisgryn), sagogrynssoppa av saft när fler livsmedel introducerats)
- Lättsaltade potatischips

Risprodukter
- Ris - långkorningt, basmatriris, grötris, avorio-/aborioris etc
- Rismjöl,
- Pama Minutris,
- Risnudlar ( leta efter risnudlar som enbart innehåller rismjöl och vatten)
- Carlshamn Risdryck
- Riskakor, naturella utan smak, saltade/osaltade
- Rispapper (av enbart rismjöl)
- Vårgårda ris - "puffat ris"
- Olda risbröd

Majsprodukter
- Majskorn, minimajs, majskolvar
- Majsmjöl, polenta, majsstärkelse
- Vissa cornflakes (t.ex Änglamark Cornflakes som bara innehåller majs, malt av majs, rörsocker och salt, eller Schär Cornflakes utan malt (Brukar finns i "glutenhyllan" i butiker)
- Majspasta som t.ex Glutis pasta (majsmjöl, majsstärkelse & potatisflingor), Molino di Ferro (enbart majsmjöl), Sam Mills majspasta (enbart majsmjöl).
- Majscouscous
- Santa Maria hårda Tacoskal, Nachochips, Taco Tubs (innehåller majsmjöl, palmolja, salt)


Lite tips på maträtter/måltidstips kommer här också. I nuläget tänker jag inte lägga upp några direkta recept med mängder utan det är mest tänkt som en inspiration vad man kan göra med enbart dessa födoämnen.

Frukost:
- Gröt på Pama Minutris och risdryck, serveras med risdryck eller längre fram med saftsoppa
- Gröt på polenta och risdryck, servera med risdryck eller längre fram med saftsoppa
- Cornflakes med risdryck
- Vårgårda ris med risdryck
- Risyoghurt - utan bär och med olja istället för mjölkfritt margarin
- "Müsli" av cornflakes, puffat ris & risflingor (av Pama minutris) - med risdryck eller risyoghurten

"Bröd/smörgås:"
- Majstortillas
- Riskakor eller Olda spröda risbröd med t.ex. gurka och rostbiff eller köttbullar (se innehåll nedan)
- "Scones" (vatten/risdryck, riven potatis, PO-fiber, salt, olja, majsmjöl, bakpulver när man introducerat det) - funkar även som Pizzadeg (se nedan)
(- Lailas mjölmix, naturligt fri från gluten - "Lailas gula" (innehåller enbart majsstärkelse, potatisfiber, psylliumfröskal och E415/xantangummi) och är den "allergenfriaste" naturligt glutenfria mjölmixen, kan man introducera den relativt snart så underlättas brödbakandet ganska mycket, men inte från början)

Potatis:
- Kokt
- Stekt
- Råstekt
- Klyftpotatis
- Rårakor (riv rå potatis, krama ihop med salt och peppar, stek)
- Raggmunk (råriven potatis, risdryck, majsmjöl, salt)
- Potatismos (potatis, risdryck, lite olja, salt, peppar)
- Potatisbullar (av överblivet mos, blanda ev med lite riven potatis, klickas ut och steks)
- Potatiskroketter (potatismos enligt ovan, forma bollar som friteras)
- Hasselbackspotatis (skala, skär snitt nästan rakt igenom, pensla med olja, salta, peppra, mortla cornflakes och/eller nachochips och strö över)
- Potatiskaka, alternativ till gratäng (enligt rårakor, men gör en stor kaka som steks på plåt eller i form i ugnen
- Potatisgnocchi

Ris
- Kokt ris
- Pressat ris (Koka basmatiris eller annat lite klibbigt ris, stjälp upp det varma riset i en form och platta till, täck med plastfolie och placera en annan form över och lägg i lite tyngder så det pressas ihop, låt stå kallt till nästa dag, dela i bitar, serveras kallt)
- Risbollar (se ovan, men forma bollar av det varma riset som får svalna och sen serveras kallt)
- Risotto (fräs avorio/aborioris i olja ett par minuter, salta, peppra, späd med lite vatten i taget och rör om och låt koka in, klart när det är mjukt och börjar bli krämigt)
- Risnudlar med majs och gurka (doppa i kokande vatten så de blir mjuka, woka med skalad,urkärnade gurkhalvmånar och majs/minimajs)

Majs
- Pastasallad (majspasta, köttbullar, gurka, majs, sallad)
- Polenta (koka polenta med salt, lite peppar och olja, stjälp upp i en vattensköljd form och låt stelna, Dela i bitar, vänd i lite torr polenta och stek.

Kötträtter:
- Rostbiff (kött i hel bit som steks i ugn med salt, peppar)
- Tjälknöl (helt fryst kött steks från fryst på svag värme, koka saltlag med salt och pepaprkorn och låt det färdigstekta köttet ligga i saltlagen ett par timmar)
- Stekt kött - biff/lövbiff etc i färdiga bitar
- Köttbullar/köttfärslimpa/hamburgare (vilt-/nötfärs, risdryck/vatten, po-fiber, salt, peppar)
- Woka strimlat kött eller viltskav, salt, peppar. Gör wraps av majstortillas med sallad, gurka, majs och wokat kött.
- Tacos - köttfärs, majs, gurka, sallad, tacoskal/tubs/nachochips
- Wok av strimlat kött, gurka, minimajs, salt, peppar (ja, det funkar utmärkt att steka/woka gurka

- Grillspett, blanda köttbitar med bitar av majskolvar på spett, pensla med olja, salt, peppar
- Pizza med köttfärs (pizzadeg enligt ovan, tryck ut på plåt, pensla med olja, stekt köttfärs med salt och peppar och majskorn, toppa med krossade nachochips, grädda)
- Soppa (koka buljong på nöt/viltben, salt, pepparkorn, bryn fint tärnat kött/köttfärs, späd med buljongen och låt sjuda, lägg i tärnad potatis/risnudlar/majspasta och låt koka med tills mjukt, majs)

Övrigt
- Vårrullar, stekt, strimlat kött alt färs, strimlad minimajs & risnudlar viras in i rispapper och steks/friteras i olja

Lite inspiration hoppas jag detta kan vara. Allt eftersom man introducerar nya livsmedel så är det bara att utöka innehållet av ingredienser i rätterna. Allt eftersom jag kommer på fler tillagningsvarianter framöver kommer jag lägga till på listorna, det här var vad jag lite snabbt kunde komma på just nu.

4 kommentarer:

  1. Tackar så mycket för dina tips :)

    SvaraRadera
  2. Oj vilka bra idéer! Skönt med bra tips för sån strikt kost! Tack så mycket! Cecilia

    SvaraRadera
  3. Tack! Så många bra tips! Har precis fått veta att min 6-månaders gosse är allergisk mot mjölk, soja och sädeslag  (har ej testats för fler saker). Känns nedslående men blev glad när jag hittade din sida!

    SvaraRadera
  4. Hej,

    Tack för tips! Vill själv tipsa om att vi hittat pasta av märket Orgran, t.ex. deras risspiraler, som hjälpte mycket eftersom vi behövde utesluta även majs. Fås genom livsmedelsanvisning eller på vissa ICA Maxi.

    SvaraRadera