söndag 25 april 2010

Couscous - av majs

Tog vägen förbi en Coop Extra-butik på vägen hem en dag för att köpa lite Änglamarks cornflakes som det började vara lite tunt med här hemma och på en av de nedersta hyllorna vid de glutenfria varorna var det en förpackning som fångade min uppmärksamhet:


Couscous som tillverkats helt av majs, från Molino Nicoli. Det har jag faktiskt varken sett eller hört talas om att det existerar, så naturligtvis var jag tvungen att köpa ett paket för att testa. 

Måste erkänna att jag var lite misstänksam och var lite rädd för att det skulle gröta ihop sig så det blev mer polentaliknande, men jag blev helt klart positivt överraskad. Det behöll formen/konsistensen så att den såg lika dan ut som vanlig couscous av (durum)vete, förutom att den var betydligt gulare. Eller couscous - kanske mer som ett mellanting mellan couscous och bulgur i grynstorlek. Och även om det är 100% majs så var det inte så utpräglad majssmak som en del andra majsprodukter.

Ska jag nämna något negativt med den så måste det väl bli att det var dåligt med doseringsanvisningar på förpackningen. Det satt en klisterlapp med svensk innehållsförteckning och beskrivning om hur man skulle koka den - men ingen dosering om hur mycket man ska ha av vatten respektive couscous. Men det blev bra ändå med tillagning lite på känn.

2 kommentarer:

  1. Hej!
    Det här måste jag testa till mina glutenintoleranta barn. Om de har det där jag bor. Men hur gjorde du med doseringarna? Tips tas tacksamt emot.

    SvaraRadera
  2. Jag tog lite drygt 2 dl av majscouscousen som jag blandade ner i 3 dl kokande vatten med lite salt i och som fick stå och svälla ca 3-4 minuter under lock. Och sen i med en liten klick (½ msk ca) mjölkfritt margarin eller vad man nu vill/kan ha i fettväg och fluffade upp med en gaffel.

    Det blev en middag till mig, lilla dottern som smakade en nästan lika stor portion och sen lite över som kunde ingå i en sallad till lunch nästa dag - så ca 2-3 portioner beroende på hur hungrig man är.

    SvaraRadera