söndag 25 april 2010

Potatisgnocchi att göra själv

Vanlig hård pasta är baserad på vetemjöl av olika sorter och vissa innehåller även ägg. All färsk pasta som jag sett innehåller ägg och glutenfri pasta innehåller oftast ägg, soja eller andra former av baljväxter. 

Ett alternativ till färsk pasta vid sädesslagsfri kost, men ändå lite pastaliknande skulle kunna vara gnocchi men även där kan främst ägg och vetemjöl förekomma i de färdiga varianterna som finns att köpa och även i många recept på hemgjord. En köpt variant har jag sett som varit utan ägg, men då "naturligtvis" med vetemjöl. 

Kvar återstod då att kasta sig ut i köket och experimentera lite och med bra resultat. Har varit på väg att lägga upp det ett tag men inte hunnit med. För ca 5-6 portioner


Potatisgnocchi
1 kg mjölig potatis
1 dl potatismjöl
1 dl ris-/bovete-/majs-/teffmjöl (efter vad man har hemma och önskar) 
1½ tsk salt
ev 1 krm finmald vitpeppar(valfritt)

  • Koka potatisen med skalet på. Häll av vattnet och skala potatisen medan den fortfarande är varm. 
  • Mosa potatisen med salt och ev peppar.Arbeta in mjölet och arbeta ihop till en deg.
  • Forma degen till ca cm-tjocka "ormar", skär i 3 cm långa bitar och mönstra ovansidan genom att trycka till lätt med en gaffel.
  • Koka upp vatten i en kastrull. Lägg i några gnocchibitar i taget och låt koka tills de flyter upp. Ta upp med hålslev och låt rinna av. (Får de koka för länge blir det mosigt och de börjar lösa upp sig.