torsdag 13 augusti 2009

Taco, tacogratäng och tacorester

Tacos är mat som rätt lätt kan anpassas för att passa de flesta. Vanliga mjuka vetetortillas får man naturligvis välja bort om man inte tål gluten eller vete men bland hårda tacoprodukter så finns det en hel del med hårda tacoskal, nacho chips, tubs mm att välja på. Santa Marias sortiment med hårda tacoprodukter är SÄRNÄR-märkta som naturligt glutenfria medan en del andra märken kan innehålla spår av diverse saker.

Vill man ändå ha mjuka bröd så finns det majstortillas att köpa även om de kan vara svåra att hitta. Alternativt kan man göra egna majstortillas eller som alternativ så funkar Moilas tunnbröd minst lika bra att använda som ersättning för tortillas. Det är det enda köpebrödet som jag hittills har hittat som är naturligt glutenfritt och som samtidigt inte innehåller mjölk, ägg, soja, baljväxter, baljväxttillsatser eller konserveringsmedel. Tyvärr lite dyrt att använda till vardags tycker jag (kostar ca 24:- för 3 bröd med ca 15 cm diameter), men nån gång emellanåt om man
vill unna sig något färdigt.

Tacokryddad köttfärs, ananas, majs, tomat, tacosås, banan,
paprika, gurka & guacamole. Och utanför bilden sallad,
mjuka och hårda tacobröd samt för de som tål mjölk även lite
crème fraiche.


Färdigköpt tacokrydda, liksom andra kryddblandningar, kan vara lurigt om man är allergisk. Men det är lätt att göra kryddblandningar själv och då kan man även lätt anpassa genom att utesluta om det är någon enskild krydda man inte tål. Jag brukar använda mig av de här proportionerna, brukar vara lagom till ca 1 kg köttfärs:

Tacokrydda
½ tsk salt
1 tsk vitlökspulver
2 tsk chilipulver
2 tsk paprikapulver
1 tsk oregano
1 tsk lökpulver
2 tsk spiskummin
1 tsk majsstärkelse


Någon form av kladdig röra kan vara gott att ha att toppa med.
Guacamole
finns i en mängd olika varianter. Här är en:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
2 avocado
1 lime
1 msk färsk koriander (kan uteslutas om man vill)
Salt, peppar

Finhacka löken och vitlöken och fräs mjuk i en stekpanna. Gröp ur avokadon och lägg i en skål ihop med lökfräset och mixa slätt. Pressa limen över och smaka av med salt, peppar & koriander.


Om man vill göra egna majstortillas - till 1 bröd:
½ dl majsmjöl
½ dl Maizena majsstärkelse
1 krm salt
½ dl risdryck
½ msk olja


Rör ihop och låt svälla ca 5 minuter. Häll i en kall stekpanna som ställs på en varm platta. Eller om man vill göra flera är det enklast att bre ut smeten på ett bakplåtspapper på plåt och in i varm ugn (runt 250 grader).

. . . . . . . . . .


Och lite tips på resträtter om man får köttfärs över.

En alternativ tacorätt - tacogratäng t ex om man har köttfärs över.
Lägg ett lager nachochips i botten på en form. Sen ett lager tacokryddad köttfärs, ett lager skivad potatis, nytt lager köttfärs och sen ett nytt lager nachochips.
Därefter tar man en burk majskorn som man mixar med ca 1 msk olja, 2-3 msk Maizena majsstärkelse, ris-/havredryck/havregrädde/kokosmjölk efter vad man tål, kryddar med lite salt, peppar och vitlök om man så önskar. Häll majsstanningen över och toppa ev med några tomatskivor + lite krossade nachochips och cornflakes.
In i ugnen ca 200 grader tills potatisen är mjuk, allt är varm och majsstanningen har stelnat till och börjat få lite fin färg - runt en halvtimme.


En annan resträtt med köttfärs är Shepheards' pie
Köttfärs läggs i botten på en ugnsform. Blanda gärna ner lite grönsaker i köttfärsen om så önskas. Sen läggs ett lager potatismos över köttfärsen. Och toppa med lite krossade nacho chips och cornflakes. Och in i ugnen.

Potatismos gör man enkelt av mjölig potatis som man mosar och sen kan man späda med ris-/havredryck/havregrädde/kokosmjölk eller buljong till lagom konsistens och lite mjölk- & sojafritt margarin eller olja & kryddor.

Så här sommartid när det inte finns mjölig vinterpotatis till mos att få tag på längre, eller om man vill vara bekväm eller har bråttom så finns det en del pulvermos som man kan fuska med och som funkar trots många allergier. De som jag kommer på just nu är potatismospulver från Euroshopper och Harvest Basket som är utan mjölkpulver, vilket brukar vara den vanligaste anledningen till att pulvermos inte funkar för allergiker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar