måndag 18 januari 2010

Hemgjord "risyoghurt" med frukt eller bär

Utöver vanlig mjölkbaserad yoghurt så finns i butik olika varianter av sojayoghurt, s.k. soygurt, eller Yosas havrebaserade och Oatlys drickvarianter om man vill ha en mjölkfri yoghurt. Tål man inte soja eller havre eller av andra anledningar inte vill använda sojabaserade produkter, t.ex. till små barn som är mjölkallergiska, så finns egentligen bara ett köpealternativ kvar. Rapsy frutti, som är ett pulver baserat på modifierad majsstärkelse och palmolja som blandas ut i vatten och som efter att ha fått svälla ett tag kan användas som fil eller yoghurt.

Men man kan lätt göra egen "yoghurt" som är baserad på ris om man vill.

Risyoghurt med hallon & blåbär", ca 6 dl färdig yoghurt

1 dl Pama Minutris
2,5 dl risdryck
1-2 msk mjölk- och sojafritt margarin
2 dl hallon och blåbär

ca 1½ dl risdryck
ev lite råsocker för att balansera syrlighet hos bären

Blanda Pama minutris, risdryck (den större mängden) och margarin och koka enligt anvisningarna på förpackningen.
Blanda ner bären i den varma gröten och mixa slätt. Späd med risdryck till önskad konsistens. Smaka ev av med lite socker beroende på önskad smak och de bär som har använts. Låt svalna helt och bli kall innan servering.

Yoghurten blir lite tjockare när den svalnat helt. Anpassa mängden risdryck att späda med efter önskad konsistens. Önskas drickyoghurt ökas mängden risdryck. Upplevs den för tjock när den svalnat helt går det att späda mera i efterhand.
Byt ut hallon och blåbär mot andra bär eller frukt eller mot fruktpuré efter eget val för variation.