fredag 5 mars 2010

Vegetarisk gryta

Att äta helt vegetariskt kan vara svårt med multiallergi eller allergi mot soja och/eller andra baljväxter. Största problemet är att få i sig fullvärdigt protein och i vegetarisk kost så är det baljväxterna som står för den största mängden protein. Men även om det är svårt att vara vegetarian fullt ut utan baljväxter i kosten, så kan det vara ett alternativ att stoppa in någon vegetarisk måltid här och där i matsedeln.

Receptet till den här vegetariska grytan har jag kommit i kontakt med genom kocken på en förskola i Motala där min sambo var på ett studiebesök i höstas, men det har genomgått ett antal modifieringar och anpassningar innan det nu hamnar här i bloggen.

Vegetarisk gryta  4 personer
1 medelstor morot, grovt riven
15 cm purjulök
1 gul lök
1 röd paprika
1 grön paprika
2 syrliga äpplen
1 msk olja
1 tsk curry*
1 tsk senapspulver
1 tsk oregano
2 msk Maizena majsstärkelse + ½ dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning* + 3 dl vatten (alt 3 dl färdig grönsaksbuljong)
2 dl kokosmjölk*
3 msk chilisås*

* kontrollera innehållsförteckningen noga så den inte innehåller något du inte tål

  • Skala och riv moroten grovt. Skala äpplen och dela i småbitar. Finhacka löken, strimla purjon, kärna ur och hacka paprikorna.
  • Hetta upp oljan och fräs curryn  någon minut i den innan alla grönsaker läggs ner och fräs i curryoljan ett par minuter till.
  • Tillsätt buljongtärning och vatten/färdig buljong och låt koka ca 10 minuter.
  • Rör ut majsstärkelsen och senapspulvret i lite vatten och rör ner den i grytan tillsammans med kokosmjölken. Krydda med oreganon. Låt koka upp.
  • Avsluta med att röra ner chilisåsen. Kan tomat inte användas så är det bara att utesluta den, eller  om det bara är någon person som inte kan äta tomat/chilisåsen att göra som jag gjorde till dottern som inte kan äta tomat - ta undan en del av grytan till henne innan chilisåsen rördes ner. Servera med ris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar