torsdag 30 juli 2009

Provbakning med teff

Har under de senaste dagarna testat att provbaka lite olika saker med teffmjöl och har väl kommit fram till slutsatsen att man behöver kombinera det med någon annan naturligt glutenfri mjölmix , t ex Lailas naturligt glutenfria mjölmix, den i gul förpackning. Den är fri från baljväxtbaserade tillsatser vilket annars förekommer i så gott som alla färdiga glutenfria/naturligt glutenfria produkter, bröd och mjölmixer.

Kan man ha med ägg i bakningen så bör man även kunna baka mjuka kakor med enbart teffmjöl, men utan ägg behöver man kombinera det med någon annan mjölmix annars blir det väldigt smuligt och håller inte ihop utan faller sönder till smulor. I varje fall blev det resultatet av ett par olika provbakningar. Men smulorna är sparade tills vidare, funderar på om de inte ska få bli "dammsugare" eller något liknande av dem istället för att bara slänga dem. Men det får bli en annan dag.

Men att baka vanligt bröd till smörgås blev kanonbra med teffmjölet. Bästa brödet hittills "utan allt". Och lite nyttigare också eftersom de andra naturligt glutenfria mjölalternativen är väldigt stärkelserika och teffmjölet är lite mer GI. (Mer GI än bovete som anses vara GI-vänligt.)

Tefflimpa
50 g jäst för söta degar
1 tsk salt
4 dl ljummet vatten
½ dl farinsocker eller sirap
½ dl olja, tex raps, solros
½ dl solrosfrön
1 dl fibrex
2 dl teffmjöl
2 tsk bakpulver
ca 4 dl Lailas naturligt glutenfria mjölmix

Lös upp jästen i lite av vattnet. Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop till en väldigt kladdig deg - men ändå mer deg än tjock smet i konsistensen.
Ta inte i allt Lailas-mjöl på en gång utan tillsätt lite i taget eftersom det sväller vid kontakt med vätska. Blir det för mycket mjöl blir brödet kompakt, torrt och smuligt.
Olja en brödform och mjöla med potatismjöl. Stjälp upp degen i formen och jäs övertäckt med en bakduk ca 30-40 minuter.
Värm ugnen till 250 grader. Ställ in brödet mitt i ugnen och sänk genast värmen till 200 grader, grädda ca 30 minuter - känn med provsticka. Låt svalna några minuter i formen innan det stjälps upp. Skiva, frys in och ta fram allt efter hand och tina i mikro eller brödrost.

2 kommentarer:

  1. Mer GI än bovetet..? Betyder det mer GI-vänligt eller mer (högre) GI

    SvaraRadera
  2. Det ska vara mer GI-vänligt, dvs ha ett lägre GI-värde än bovete enligt den infon jag har hittat.

    SvaraRadera