torsdag 30 juli 2009

En ny bekantskap - teff

När jag var och handlade i förra veckan så fick jag syn på en ny bekantskap i glutenfria hyllan på Coop Forum, nämligen rent teffmjöl. Och nyfiken som jag är på nya produkter var jag tvungen att köpa för att testa trots ett relativt högt pris på lite under 50:- för 750g.

Det här teffmjölet är en produkt i samma serie som jyttemjöl. I jytteserien finns även en blandning av teff och jyttemjöl utöver vanligt jyttemjöl. Alla jytteblandningarna är naturligt glutenfria, men problemet med jyttemjölsblandningarna, även blandningen med teff, är att de innehåller tarakärnmjöl (E417) och fruktkärnmjöl (E410). Dessa har sitt ursprung i olika baljväxter vilket gör att det inte är helt ovanligt att man reagerar på dem om man samtidigt skulle vara sojaallergiker. Teffmjölet som jag hittade är rent teffmjöl och utan några tillsatser.

Teff ingår liksom de vanliga spannmålen vete, råg, korn och havre i gräsfamiljen. Det kan ibland även gå under benämningen "ethiopian lovegrass". Det ingår som sagt i gräsfamiljen men ser man till det botaniska släktskapet så är det betydligt närmre släkt med majs, hirs och sockerrör än med de glutenhaltiga spannmålen. Även ris är etydligt närmre släkt med vete mfl än vad teff är.

Teff är naturligt glutenfritt. Det har bra näringsvärden och är mer GI-vänligt än de övriga naturligt glutenfria mjölsorterna med högre protein- och fetthalt och mindre kolhydrater. Dessutom är det rikt på fiber och järn.

När man bakar med det behöver man dock helst blanda upp det med en del annan naturligt glutenfri mjölmix av något slag för att det ska bli bra konsistens och hålla ihop bra. Men efter att ha provbakat ett par olika saker så tror jag att jag har hittat en ny blivande trotjänare att ha i skåpet här hemma.

1 kommentar:

  1. Jag har också testat att baka en del med teff (när jag var gravid mådde jag jätteilla av allt gluteninnehållande, och uteslöt för säkerhets skull även vetestärkelse). Det som blivit bra finns på santoshasveganblogg.blogspot.com. Precis som du, så tycker jag att mjölet bör blandas med annat mjöl, t.ex. bovete eller majs (men det beror ju på vad man tål). Teff funkar dessutom utmärkt till surdeg.

    SvaraRadera