Amarant (amaranth) är en sydamerikansk ört som ibland även kallas för inkavete. Den är rik på stärkelse och även relativt proteinrikt och innehåller inte gluten.
Det blev en stor omgång müsli, men eftersom vi är några stycken i familjen så dröjer det nog inte så lång tid innan den går åt.
3 dl fibrex (sockerbetsflingor)
½ dl amarantfrö
1 dl quinoaflingor
2½ dl kokoschips
½ dl skalat sesamfrö
½ dl krossat linfrö
1 dl solroskärnor
1½ dl quinoapuffar
3 dl vårgårda ris (puffat ris)
4 msk ljus sirap
4 msk vatten
2 dl blandad torkad frukt
Börja med att poppa amaranten som jag beskrev här ovanför. Allt eftersom amaranten är poppad häller man upp den i en långpanna. Blanda alla torra ingredienser utom den torkade frukten i en långpanna. Rör ihop sirap och vatten och ringla över och rör om. Tänk på att använda vanlig ljus sirap och inte nån av brödsirapvarianterna då dessa kan innehålla små mängder gluten. Har man ingen sirap kan även honung användas.
Rosta mitt i ugnen ca 20-25 minuter i 150 grader. Rör om flera gånger under tiden. Låt svalna och blanda ner den finfördelade frukten i den färdigrostade müslin.Gott blev det. Fast nu saknas bara en snygg burk att förvara det i. Visst att det är praktiskt att återanvända 2-liters glassbyttor, men så värst snygga kan jag väl inte påstå att de är.